JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GOD TONE: Gutta på gølvet er egentlig passe lite interessert i EU-valget, helt til Johan Danielsson dukker opp.

GOD TONE: Gutta på gølvet er egentlig passe lite interessert i EU-valget, helt til Johan Danielsson dukker opp.

Sissel M. Rasmussen

Han skal få svenske LO-medlemmer til å stemme i EU-valget

Bare fire av ti LO-medlemmer i Sverige stemte ved forrige EU-valg. Det ville Johan Danielsson, LOs kandidat til valget, gjøre noe med. Siden januar har han vært på valgkamp-turné i Sverige.
2019043009091220190430090912

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

– Hej, Johan heter jeg.

Han smiler og hilser. Uforskammet våken. Det er en kald vintermorgen i Luleå, passe langt nord i Sverige. Klokka har knapt passert 07 idet Danielsson får adgangskortet og går inn porten på en av Sveriges største industriarbeidsplasser, smelteverket SSAB. Dette er et av verdens største, men også et av de mest miljøeffektive smelteverkene i verden.

– Vi må være best for å overleve. Den internasjonale konkurransen er tøff. Som industribedrift er vi avhengig av markedene i EU og i verden. Vi er sånn sett også opptatt av hva som skjer i EU, sier Thomas Karlsson på IF Metalls verkstedsklubb på SSAB. Han er også nestleder for IF Metall Metall Norrbotten.

Forbundet har 900 medlemmer av totalt 1100 ansatte på smelteverket. I dag skal Johan Danielsson helst snakke med flest mulig av dem. Om hva? Det kommende EU-valget.

Saken fortsetter under bildet.

KOMMUIKATOR: Johan Danielsson forteller EU-budskapet i enkle ordelag til ansatte ved SSAB i Luleå.

KOMMUIKATOR: Johan Danielsson forteller EU-budskapet i enkle ordelag til ansatte ved SSAB i Luleå.

Sissel M. Rasmussen

Møte med menneskene

– Hej, Johan heter jeg.

Danielsson smiler og hilser på de tillitsvalgte på fagforeningskontoret. Han får dagens første kaffe og de første minuttene av møtet med menneskene går med til å snakke om «vær og vind» før dagens tema blir bragt til torgs.

Svensk LO har for første gang samlet seg om én kandidat: Johan Danielsson. Han står på 2. plass på Socialdemokraternas valgliste. Den siste perioden har fem svenske Socialdemokrater sittet i EU-parlamentet.

Danielsson prøvde seg også den gangen, altså for fem år siden. Da hadde han støtte fra fem LO-forbund. Han gjorde et godt valg, men nådde ikke helt frem til Brussel. Denne gangen har hele LO-familien samlet seg om Danielsson. IF Metall og 13 andre LO-forbund.

Danielsson kjenner EU godt. De ni siste årene har han jobbet i svensk LO og er i dag europaansvarlig. Men i disse dager er han mest opptatt av å bli kjent med svenske arbeidstakere og arbeidsliv. Siden januar har han reist land og strand rundt og besøkt arbeidsplasser og fortalt om det kommende EU-valget. Målet er å treffe 10-12.000 medlemmer, minst. Nå er det bare 11 uker igjen til valgdagen.

– For mange er det fortsatt litt tidlig, forteller de tillitsvalgte.

– Mange opplever ikke EU-valget som et «ordentlig valg» på linje med valget til Riksdagen. EU-valget får sånn sett relativt lite oppmerksomhet, men vi regner med at det kommer nå. Vårt eget forbund, IF Metall, er mer engasjert enn tidligere. Vår jobb er å fortelle medlemmer at de må bruke stemmeretten, sier Thomas Karlsson og forteller om fagforeningens mange valgkamp-planer i ukene som kommer.

De skal besøke arbeidsplasser, stå på stands, har ringe-kvelder, arrangere aktiviteter, kort sagt: Møte folk, fortelle om EU-valget og om hvorfor de må stemme.

– EU-valget er viktig for oss fordi det gir oss muligheter til å påvirke det som skjer i Europa, men også i verden, sier Thomas.

Bare fire av ti svenske LO-medlemmer stemte ved forrige EU-valg.

Saken fortsetter under bildet.

HÅNDTRYKKET: Hej, Johan heter jeg...Danielsson hilser på mange i løpet av sin ferd som han håper tar han til EU-parlamentet.

HÅNDTRYKKET: Hej, Johan heter jeg...Danielsson hilser på mange i løpet av sin ferd som han håper tar han til EU-parlamentet.

Sissel M. Rasmussen

LO og makt

– Hej, Johan heter jeg…

På et av mange pauserom hos SSAB sitter en kaffedrikkende og lydhør gjeng arbeidere. Danielsson har kommet til sine egne. Han blir tatt imot med åpne armer. De snakker samme språk.

– Når politikere beskriver tilstander på svenske bygningsarbeidsplasser som «moderne slavearbeid», så må vi gjøre noe!

– Når EU tillater selskapet å omgå kollektivavtaler og nasjonalelover, så fungerer ikke EU som det skal!

– Alle som jobber i Sverige skal ha svenske lønninger og omfattes av svenske kollektivavtaler. Det burde være selvsagt. Det er det for Socialdemokraterna, men ikke for høyresiden!

I en kort og tabloid form drar Danielsson gjengen igjennom LOs valgkampprogram og om hvorfor det er viktig at Sverige er EU-medlemmer.

LO prioritert tre hovedområder:

• Svenske kollektivavtaler skal gjelde i Sverige!

• Ingen skal dø på jobbe. Ingen skal bli syke av å jobbe!

• Redde demokratiet – knus høyreekstremismen!

– Det har stor betydning hvem som styrer i Europa. Det påvirker våre liv og jobbene våre. Mange opplever at EU er langt unna og ikke betyr noe for dem. Men vi må huske at flertallet av beslutningene som tas her hjemme, påvirkes av det som skjer i EU. EU har makt, og der det finnes makt, må vi være representert!

– Når valgdagen kommer, må dere stemme. Vi gir bort makt ved å sitte hjemme på valgdagen!

Saken fortsetter under bildet.

BLIR KJENT: Johan Danielsson får omvisning på SSAB. Han blir godt kjent med svensk arbeidsliv på valgkampturneen.

BLIR KJENT: Johan Danielsson får omvisning på SSAB. Han blir godt kjent med svensk arbeidsliv på valgkampturneen.

Sissel M. Rasmussen

Nyhetens interesse? Not!

Hverken ansatte på SSAB eller Danielsson har tid til å sitte mye lenger denne formiddagen. Kaffepausen er over. Arbeiderne må jobbe, og Danielsson skal videre. Til IF Metall Norrbottens årsmøte. Men først en pressekonferanse, eller?

Pressen er invitert til å møte Danielsson. Ingen kommer. Det er bare 11 uker igjen til valget, men for pressen er det for tidlig. For Danielsson haster det. Travelt kan det også bli for dem som ønsker å ta vare på demokratiet, ifølge sosialdemokraten.

– Hej, Johan heter jeg...

Danielsson er ønsket velkommen på årsmøte i IF Metall, og her skal han ende med å snakke mye om demokratiutfordringene i Europa, men først får han en utfordring fra en eldre mann i salen:

– Hva skal vi egentlig med EU? spør mannen.

Sverige har vært medlem i EU siden 1995. Fortsatt har unionen sine motstandere.

I IF Metall-land bruker Danielsson Sveriges avhengighet av EUs indre marked for alt det er verdt. 75 prosent av svensk eksport går til EU-land.

– EU-samarbeidet er viktig for Sverige. Ikke minst for vår handel, som i sin tur genererer penger til velferd. Handelen gir jobb og trygghet.

Så er det et alternativ å stå utenfor? spør Danielsson. For han er svaret et absolutt nei, men han spør likevel.

– Skal vi for eksempel gjøre som våre norske kollegaer? De betaler nesten like mye som oss. De er en del av det indre markedet og bundet av det samme regelverket som oss. Men de har ingen muligheter til å påvirke. De er ikke med og bestemmer. De må likevel ta hele «skjiten» fra EU.

– Hva med Brexit? spør en annen.

– Nei, hvem vet hvordan det går, sier Danielsson. Ei heller han på det tidspunktet. Oppslutningen om EU-medlemskapet har økt i Sverige som følge av Brexit-kaoset. Håpet er at det også fører til at flere stemmer ved EU-valget.

For fem år siden stemte 51 prosent av de stemmeberettigede i Sverige. Valgdeltakelsen er betydelig lavere i EU-valget enn i riksdagsvalget.

Saken fortsetter under bildet.

PR: Når du stiller til valg så kan du ikke være redd for fotografiapparater, heller ikke at bildene blir publisert på sosiale medier. Det er faktisk et must.

PR: Når du stiller til valg så kan du ikke være redd for fotografiapparater, heller ikke at bildene blir publisert på sosiale medier. Det er faktisk et must.

Sissel M. Rasmussen

Trussel, trussel!

Så sent som under Riksdagsvalgkampen i fjor ville Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, ha folkeavstemning om EU. Lederen i det fremadstormende partiet på ytre høyre mener at Sverige betaler mye penger og får lite tilbake for medlemskapet.

Sverigedemokraterna er blant partiene som får økt oppslutning. Ikke bare i Sverige, men i hele Europa.

– Det er skremmende, og en trussel mot demokratiet og en trussel mot faglige rettigheter, sier Danielsson.

Når han snakker om høyrekreftene, drar han ofte fram at den moderate Europa-parlamentarikeren Christofer Fjellner i debatter har likestilt kjøleskap med mennesker.

Resonementet bygger på at Sverige importerer kjøleskap fra land med lave arbeidskraftskostnader. Konklusjonen er at dermed må det aksepteres at selskaper importerer lastebilsjøfører, veiarbeidere, bygningsarbeidere, bærplukkere og rengjørere til lavere lønninger og dårligere arbeidsvilkår enn i den svenske kollektivavateln.

– Det er et frontalangrep på hele ideen med den svenske kollektivavtalsmodellen, sier Danielsson.

Han berører den politiske situasjonen i blant annet Ungarn, Polen og Østerrike.

– Ungarn er skrekkeksempelet, men det som virkelig er skremmende er at dette skjer i land etter land hvor høyreekstreme og antidemokratiske krefter brer om seg.

For første gang har vi et EU-land, Ungarn, som ikke regnes som et fullverdig demokrati. Jeg vil at EU umiddelbart skal slutte og betale penger til land som ikke respekterer grunnleggende demokratiske prinsipper. Når et land mister flere titalls millioner euro i EU-støtte, så skulle jeg tro at det får effekt, sier han.

Han tror valget kommer til å handle mye om frihet og demokrati, og at det blir mange kontrontasjoner mellom de tradisjonelt store partiene og de voksende ytterliggående partiene på høyre- og venstresiden.

– Det er viktig, men vi – LO og sosialdemokrater – må også fortsette å snakke om saker som vi er opptatt av: Faglige rettigheter, kollektive avtaler, arbeidsmiljø og om likestilling.

Saken fortsetter under bildet.

DEMOKRATI-VALG: Johan Danielsson er ikke i tvil om at EU-valget er et valg der demokratiets fremtid står på spill.

DEMOKRATI-VALG: Johan Danielsson er ikke i tvil om at EU-valget er et valg der demokratiets fremtid står på spill.

Sissel M. Rasmussen

Tre om dagen – er det nok?

– Hej, Johan heter jeg.

De ser på han og nikker knapt. Danielsen lot årsmøte ta seg av årsmøtesakene og har isteden tatt turen til Scania. Nok en stor eksportavhengig industriaktør i Luleå. Men mens SSABs folk tok imot Danielsson med åpne armer tidligere på dagen, så er arbeiderne på Scania litt mindre opptatt av denne fremmede fyren som dukker opp, som skal hilse på og snakke om EU-valget.

– Jeg tror ikke det er så mange her som er klar over at det snart er EU-valg, sier tillitsvalgt Jens Tandlund. Han viser Danielsson rundt i lokalene.

De ansatte på Scania er imidlertid ikke alene om sin uvitenhet. Rundt juletider kjente ikke halvparten av LOs medlemmer til at det var EU-valg i mai.

Likevel opplever Danielsson at LOs medemmer bryr seg om EU og politikken.

– Alle som har vært på en holdeplass for lastebilder eller vært i nærheten av et stor infrastrukturprosjekt eller bygggeprosjekt, ser at vi behøver å regulere det europeiske arbeidsmarkedet og at det direkte påvirker hvordan du har det på jobben.

Danielsson er oppriktig interessert i hvordan de har det på jobben, også på Scania. Så selv om det store publikummet uteblir, og selv om det er litt vanskeligere å først oppnå kontakt med «gutta på gølvet», så blir det til slutt flere gode samtaler i løpet av besøket.

– Husk å stem, sier han alltid – med et utropstegn bak – før han går videre.

– På mange av arbeidsplassene opplever jeg omtrent det samme som her på Scania. De ansatte er bare sånn passe interessert i EU-valget, kanskje vil de høre på meg, kanskje ikke, kanskje har de tid eller kanskje ikke. Det er likevel viktig å besøke dem og snakke med tillitsvalgte og enkeltmennesker. Det er jo en fantastisk mulighet for meg å bli kjent med svenske arbeidstakere og svensk arbeidsliv. Utrolig interessant og nyttig uansett.

Danielsson haster videre. Til nok et møte. Flere arbeidsplasser. Tre om dagen er ikke nok for en som kandidaterer til EU-valget. For om få uker er det EU-valg.

– Hej, Johan heter jeg...

Sissel M. Rasmussen

{"435027":{"type":"m","url":"/image-3.435027.cb66b8a1c0","cap":"BLIR KJENT: Johan Danielsson får omvisning på SSAB. Han blir godt kjent med svensk arbeidsliv på valgkampturneen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435031":{"type":"m","url":"/image-3.435031.7229f8fd1a","cap":"DEMOKRATI-VALG: Johan Danielsson er ikke i tvil om at EU-valget er et valg der demokratiets fremtid står på spill. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435035":{"type":"m","url":"/image-3.435035.c856657c94","cap":"PR: Når du stiller til valg så kan du ikke være redd for fotografiapparater, heller ikke at bildene blir publisert på sosiale medier. Det er faktisk et must.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435038":{"type":"m","url":"/image-3.435038.f02a3f6530","cap":"KOMMUIKATOR: Johan Danielsson forteller EU-budskapet i enkle ordelag til ansatte ved SSAB i Luleå. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435048":{"type":"m","url":"/image-3.435048.af640116cc","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435059":{"type":"m","url":"/image-3.435059.353b408238","cap":"HÅNDTRYKKET: Hej, Johan heter jeg...Danielsson hilser på mange i løpet av sin ferd som han håper tar han til EU-parlamentet. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"103","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"EU-valget i Sverige","closed":false,"place":"Danielsson prøvde seg også den gangen, a"},{"type":"f1","title":"Johan Danielsson","closed":false,"place":"– Når EU tillater selskapet å omgå kolle"},{"type":"f1","title":"Europaparlamentet","closed":false,"place":"I IF Metall-land bruker Danielsson Sveri"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

EU-valget i Sverige

• Skjer 26. mai.

• Sverige har 20 plasser i EU-parlamentet.

Johan Danielsson

• Svensk LOs kandidat til EU-parlamentet og 2. plass på Socialdemokraternas liste.

• 36 år.

• Europaansvarlig i svensk LO.

Europaparlamentet

• Europaparlamentet er den ene av EUs to lovgivende forsamlinger.

• Består av 751 representanter som velges hvert femte år.

• Representantene er delt inn i åtte politiske grupper på tvers av nasjonalitet.

• Valg til nytt Europaparlament holdes fra 23. til 26. mai alle EUs medlemsland.

{"435027":{"type":"m","url":"/image-3.435027.cb66b8a1c0","cap":"BLIR KJENT: Johan Danielsson får omvisning på SSAB. Han blir godt kjent med svensk arbeidsliv på valgkampturneen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435031":{"type":"m","url":"/image-3.435031.7229f8fd1a","cap":"DEMOKRATI-VALG: Johan Danielsson er ikke i tvil om at EU-valget er et valg der demokratiets fremtid står på spill. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435035":{"type":"m","url":"/image-3.435035.c856657c94","cap":"PR: Når du stiller til valg så kan du ikke være redd for fotografiapparater, heller ikke at bildene blir publisert på sosiale medier. Det er faktisk et must.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435038":{"type":"m","url":"/image-3.435038.f02a3f6530","cap":"KOMMUIKATOR: Johan Danielsson forteller EU-budskapet i enkle ordelag til ansatte ved SSAB i Luleå. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435048":{"type":"m","url":"/image-3.435048.af640116cc","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435059":{"type":"m","url":"/image-3.435059.353b408238","cap":"HÅNDTRYKKET: Hej, Johan heter jeg...Danielsson hilser på mange i løpet av sin ferd som han håper tar han til EU-parlamentet. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"103","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"EU-valget i Sverige","closed":false,"place":"Danielsson prøvde seg også den gangen, a"},{"type":"f1","title":"Johan Danielsson","closed":false,"place":"– Når EU tillater selskapet å omgå kolle"},{"type":"f1","title":"Europaparlamentet","closed":false,"place":"I IF Metall-land bruker Danielsson Sveri"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}