JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TID TIL OPPGAVENE: I hovedavtalen mellom LO og NHO heter det at tillitsvalgte skal få «nødvendig tid» til å utføre sine oppgaver.

TID TIL OPPGAVENE: I hovedavtalen mellom LO og NHO heter det at tillitsvalgte skal få «nødvendig tid» til å utføre sine oppgaver.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Har jeg rett på fri for å gjøre tillitsvalgtarbeid? Her er ni vanlige spørsmål og svar

Hovedavtalen legger til rette for at du som tillitsvalgt kan gjøre en god jobb. Dette sier avtaleverket om hva du har krav på.

sym@lomedia.no

1. Kan jeg bruke arbeidstid på å utføre oppgavene mine som tillitsvalgt?

Ja, det kan du. Det er hovedavtalen mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene som regulerer hvor mye av arbeidstiden tillitsvalgte kan bruke for å skjøtte vervene sine.

Åse Karin er tillitsvalgt på heltid: – Jeg kunne jobbet til jeg stupte

2. Hvor mye tid sier hovedavtalene at jeg har krav på?

I hovedavtalen mellom LO og NHO heter det at tillitsvalgte skal få «nødvendig tid» til å utføre sine oppgaver. Tilsvarende formuleringer finner du i alle hovedavtalene i privat sektor og dessuten i Hovedavtalen mellom LO Stat og Spekter.

I hovedavtalen med KS heter det at den tillitsvalgte har rett til tjenestefri med lønn for å utføre sine oppgaver.

3. Hva er «nødvendig tid»?

Det er et skjønnsspørsmål, og vil variere fra virksomhet til virksomhet. Det kan avhenge av mange ting, som antall medlemmer, antall avdelinger i virksomheten, hvor geografisk spredt de ansatte er, og hvor arbeidskrevende oppgavene er. For eksempel kan store omstillinger i virksomheten gjøre det nødvendig med mer tid.

Hovedavtalene i privat sektor slår fast at dersom en av partene ønsker det, kan en gjennom lokale forhandlinger avtale en tidsramme.

Hovedavtalen i kommunesektoren er den eneste som setter noen minimumskrav. Her står det at behovet for antall tillitsvalgte og hvor mye frikjøp disse skal ha, skal drøftes lokalt. Dersom partene lokalt ikke blir enige, gjelder følgende minimumsregler: Hver organisasjon får tildelt en heltids tillitsvalgtressurs når de representerer 375 medlemmer, eventuelt 275 medlemmer når disse er fordelt på minst 15 fag-/
yrkesgrupper.

4. Hva er frikjøp og hvem betaler?

Når du er frikjøpt som tillitsvalgt, får du lønn for å utføre hele eller deler av vervet. Frikjøp avtales lokalt med arbeidsgiver som i hovedsak betaler for frikjøpet. Men en tillitsvalgt kan også frikjøpes av forbundet eller forening/klubb/avdeling. Fellesforbundets avdeling 280 vedtok for eksempel å frikjøpe nestlederen i 50 prosent i forbindelse med en rekrutteringsplan.

5. Kan arbeidsgiver nekte frikjøp av tillitsvalgt hvis forbundet betaler?

Nei, hvis kriteriene i hovedavtalen er oppfylt, kan arbeidsgiver ikke si nei.

6. Kan jeg få overtidsbetalt for tillitsvalgtarbeid?

Du har rett på timelønn eller avspasering hvis du må utføre merarbeid utover det som er din definerte arbeidstid. I hovedavtalen med KS heter det at «for tillitsvalgte som innkalles av arbeidsgiver til møter og lokale lønnsforhandlinger etter HTA som faller utenfor vedkommendes arbeidstid, avklares om medgått tid kompenseres med timelønn eller avspasering».

7. Hva skjer hvis jeg innkalles til møter på en dag jeg ikke er frikjøpt?

Er du frikjøpt for eksempel hver torsdag og arbeidsgiver innkaller til møte en annen ukedag, skal du ha vanlig permisjon med lønn. Du skal heller ikke jobbe inn igjen disse timene på frikjøpsdagen din. Er du delvis frikjøpt, kan du også ha rett til tjenestefri etter hovedavtalen.

8. Har jeg rett på fri for å delta på kurs og konferanser som forbundet arrangerer?

Ja, det skal være «tvingende grunn» til for å nekte deg som tillitsvalgt fri for å delta på møter, konferanser og opplæring som forbundet innkaller til.

9. Har tillitsvalgte rett på fri til faglige verv som ikke er relatert til virksomheten?

Ja, har du verv i organisasjonen din, har du rett til permisjon med lønn for å delta på for eksempel styremøter og nødvendig opplæring.

Tillitsvalgte i stat og kommune har minst tid til fagforeningsarbeid: – Tiden blir spist opp av møter satt av arbeidsgiver
Nina og Rozina gjør klubbarbeid til alle døgnets tider: – Det er blitt en livsstil

KILDER OG FORBEHOLD: Ordlyden i de forskjellige hovedavtalene varierer, og svarene våre er derfor generelle. Vi har fått hjelp fra blant andre KS og Fagforbundet, men de er ikke ansvarlige for våre formuleringer. Red.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss