JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen i USA tror på en bedre fremtid med Joe Biden som president:

Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden

– Vi må erkjenne at vi er slitne. Vi har kjempet mot Trump i fire år, sier Cathy Feingold i amerikansk LO, AFL-CIO.
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

NTB Scanpix

sym@lomedia.no

De første hundre dagene er symbolsk viktige for en ny amerikansk president. I amerikansk fagbevegelse har de stor tro på at Joe Biden vil levere som president og at han er handlekraftig.

– Vi har enorme utfordringer. Biden må være modig og rask, håper Feingold.

Hun mener det er nødvendig for vanlige arbeidsfolk at de ser hverdagen kan bli bedre.

– Men det er også viktig for de millionene som stemte på Trump. De må oppleve at de blir sett og ivaretatt.

Thomas Seltzer: Den amerikanske draumen står sterkare i Norge enn i USA

Et dypt splittet land

Cathy Feingold er internasjonal leder i AFL-CIO. Hun er også visepresident i den internasjonale fagbevegelsen ITUC. Nylig deltok hun på et webinar i regi av LOs internasjonale avdeling hvor hun innledet om hvordan amerikansk fagbevegelse nå ser på veien videre for et splittet USA.

Og nettopp den dype splittelsen i befolkningen bekymrer Feingold. Under valgkampen arbeidet AFL-CIO og deres medlemsforbund aktivt for Biden og andre demokratiske kandidater. Like fullt stemte 40 prosent av fagorganiserte husholdninger på Trump, mens 57 prosent valgte Biden.

– Tar vi hensyn til at en stor overvekt fargede stemte på Biden, så betyr det at minst halvparten av hvite fagorganiserte valgte Trump og trolig et flertall av hvite fagorganisert menn, skriver Joe Drexler i en kronikk som kommer i neste utgave av LO-Aktuelt.

Han har bred erfaring fra amerikansk fagbevegelse og underviser i dag i arbeidsliv og internasjonale studier ved to amerikanske universitet.

Sjekk tallene: Nå er fagforeninger populære i USA

Enklere å organisere

I dag er bare 10 prosent av amerikanske arbeidere fagorganisert. I privat sektor er tallet så lavt som 6 prosent. Men like fullt viser valgstatistikkene at fagbevegelsens innsats var viktig for Bidens valgseier. Blant de uorganiserte stemte 51 prosent på Biden, mens oppslutningen blant organiserte var seks prosentpoeng høyere. Det er vesentlig bedre enn for Hilary Clinton som bare fikk støtte fra drøyt halvparten av de fagorganiserte i 2016.

En av de store utfordringene for fagbevegelsen er å gjøre det enklere å organisere ute på arbeidsplassene. Undersøkelser viser at mer en 60 millioner amerikanere ville bli med i et fagforbund hvis de kunne det. Og det tallet har trolig økt under pandemien. I dag har forbundene i AFL-CIO rundt 12,5 millioner medlemmer.

– Pandemien har gjort folk redde. Og det gjør fagbevegelsen mer attraktiv for mange, fortalte Feingold.

Uten sykepenger eller helseforsikringer er det for mange amerikanere dramatisk å bli rammet av Covid19. Fagorganiserte arbeidere står slik sett i en bedre stilling siden mye av det sosiale sikkerhetsnettet i USA er knyttet opp mot arbeidsplassen. Blir du arbeidsløs mister du ikke bare jobben, mens også forsikringer og pensjon.

(Saken fortsetter under bildet)

Cathy Feingold er internasjonal leder i amerikansk LO, AFL-CIO.

Cathy Feingold er internasjonal leder i amerikansk LO, AFL-CIO.

AFL-CIO

Arbeidsfolk først

For noen dager siden lanserte derfor AFL-CIO prosjektet Workers First Agenda. Sentralt for denne planen er PRO Act – Protecting the Right to Organize. Det er et lovforslag som skal gjøre det langt enklere å organisere arbeidsplasser og de ansatte.

Ifølge Cathy Feingold er formålet med dagens lovverke å gjøre det så vanskelig som mulig å organisere. Rundt halvparten av de amerikanske statene har i tillegg innført loven «Right to work». Den krever at fagforeningene ivaretar rettighetene for alle ansatte i en virksomhet, også de uorganiserte som ikke betaler kontingent. Dermed mister fagbevegelsen argumentene for å organisere seg samtidig som det er svært krevende økonomisk.

Fire år med Trump har gjort en vanskelig hverdag enda mer krevende, erkjenner Feingold.

– Realiteten er at under Trump kunne arbeidsgiverne langt enklere angripe de ansatte juridisk og svekke deres rettigheter, sier hun til LO-Aktuelt.

Nå håper hun at det skal være mulig å bygge brede allianser for å få politisk gjennomslag for PRO Act-forslaget.

Skape gode jobber

Den andre delen av Workers First Agenda er å skape jobber og samtidig sikre arbeidsfolks velferd og helse.

– Det skulle vært gjennomført for lenge siden. Men nå krever vi garantier for betalte sykedager, betalte velferdsdager og barnehageplasser for alle arbeidsfolk, sa AFL-CIOs president Richard Trumka da han lanserte forslaget 12. januar.

Fagbevegelsen ønsker også en massiv satsing på infrastruktur og bygging av skoler. En slik prioritering er også en del av Joe Bidens strategi «Build Back Better». Fagbevegelsen krever at disse jobbene er seriøse og følger avtaleverket.

Hvit overmakt

I sin innledning på seminaret til LOs Internasjonale avdeling, brukte Cathy Feingold også mye tid på rasisme og utfordringene for demokratiet i USA. Mye av grunnlaget for Donald Trumps fire år som president og den store oppslutningen han tross alt fikk ved valget med rundt 74 millioner stemmer, skyldes at vanlige folk opplever at reglene og samfunnet ikke fungerer for dem.

Samtidig påpekte hun at Trump også hadde solid støtte fra den hvite overklassen.

Cathy Feingold understrekte at fagbevegelsen skulle være i front i kampen mot rasisme og hvit overmakt. Og hun så også på dagens reguleringer av muligheten til å organisere seg som en del av den rasistiske arven i USA. Loven skal bidra til å undertrykke fargede arbeidere som trenger fagbevegelsen.

AFL-CIO var etter stormingen av Capitol tydelig på at president Donald Trump burde fjernes eller bli stilt for riksrett. Richard Trumka var også svært kritisk til hvordan sikkerhetsopplegget hadde fungert fordi det dreide seg om hvite Trump-tilhengere.

– Hadde det vært streikende arbeidere som stormet Capitol ville taktiske styrker vært satt inn på sekunder. Og hadde det vært fargede mennesker som hadde krysset sperringene ville vi opplevd en massakre, sa AFL-CIOs president på pressekonferansen da han presenterte Workers First Agenda.

Hadde det vært streikende arbeidere som stormet Capitol ville taktiske styrker vært satt inn på sekunder. Og hadde det vært fargede mennesker som hadde krysset sperringene ville vi opplevd en massakre.

Richard Trumka, AFL-CIO

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse