JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her får de til integreringsarbeidet

Jwan Ahmed har gått fra å være utgiftspost til inntektspost for Molde kommune.
MØNSTERFLYKTNING: Jwad Ahmed (t.v.) har fått fagbrev og fast jobb. Nå står hun på egne ben og betaler skatt.

MØNSTERFLYKTNING: Jwad Ahmed (t.v.) har fått fagbrev og fast jobb. Nå står hun på egne ben og betaler skatt.

Tri Nguyen Dinh

tri@lomedia.no

Molde kommune bruker store ressurser på flyktningene. Det har betalt seg.

På under tre år har Jwan Ahmed kommet seg i jobb. I dag tjener hun sine egne penger og betaler skatt.

– I Molde har jeg fått et godt introduksjonskurs og en relevant og lærerik praksisplass. Det har hjulpet meg til å kvalifisere meg til arbeidsmarkedet, forteller Ahmed som jobber som bosettingsarbeider hos Flyktningetjenesten.

Her hjelper hun nye flyktninger med å skaffe seg bolig, kommunisere med skole og barnehage og andre praktiske ting som nyankomne har problemer med.

Flyktningene truer ikke velferden vår

Tok fagbrev

– Jeg jobbet i barnehage og på en skole før jeg fikk fast jobb her. Mine erfaringer herfra, samt at jeg selv har vært flyktning og kan arabisk og kurdisk, er en fordel for Flyktningetjenesten. Det er fint å bidra istedenfor å være en utgiftspost, sier Ahmed som etter seks år i Norge har fullført fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.

Positivt regnestykke for kommunen

Ahmed har jobbet i mer enn tre år allerede. Det betyr pluss i regnestykket til kommunen. De mottar integreringstilskudd for hver enkelt flyktning i fem år. Dersom flyktningene kommer seg i arbeid før denne tiden, blir resten av tilskuddet ren inntekt. Det gjelder for alle kommuner.

Molde har gått i overskudd på sine flyktninger i flere år. I 2014 beregnet rådmannen i Molde at integreringstilskuddet ga et «overskudd» på 14,2 millioner. Penger som kommunen kunne benytte på andre oppgaver.

Molde svir av penger på kvalifisering

– Lykkes man med å kvalifisere flyktningene, blir det lettere for dem å få seg jobb. Derfor sparer vi ikke på ressursene, heller tvert imot, forteller avdelingsleder hos Flyktningetjenesten, Aud Lisbeth Lillebostad.

Moldes filosofi er altså å pøse på med godt tilbud, selv om det koster mye.

– Da jeg kom hit til Molde, ble det spart på introduksjonsprogrammet. Programmet var da bare på noen og tjue timer i uka, og andelen som gikk over i jobb eller utdanning var helt nede i 35 prosent, forteller Lillebostad.

Nå er tallet oppe i hele 85 prosent. Siden 2010 har Molde kommune lykkes med å få 65-85 prosent av flyktningene over i arbeid eller utdannelse. På landsbasis klarer 50 prosent av flyktningene denne bragden.

Kjøper ekstra til flyktningene

Det første Lillebostad gjorde da hun fikk jobb i Molde, var å be om penger til å løfte kvalifiseringen.

Gjennom Molde voksenopplæring kjøper kommunen 17 ekstra kvalitetstimer hver uke til introduksjonsprogrammet. De satser spesielt på matte og språkundervisning.

– Når flyktninger ankommer Norge, har de en motivasjon. Om vi ikke lykkes på relativt kort tid, kan det være for sent. De mister motet og da blir jobben ekstra tung, om ikke umulig. Det gjelder å ha en skikkelig og tidlig strategi for kvalifiseringen, men like viktig er det å ha gode praksisplasser i bakhånd, så flyktningene blir kjent med det norske arbeidsmarkedet.

– I mitt hode er det så enkelt som at man må pøse på med et godt tilbud som kvalifiserer dem. Det er økonomisk krevende i starten, men betaler seg etter hvert. Før vi begynte å bruke penger hadde vi mange som ikke ble skikkelig kvalifisert og som gikk rett på sosialstønad. Mange av disse har vi store sosialhjelpsutbetalinger på ennå, sier Lillebostad.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse