JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HJELPER GJERNE: Anja Nitteberg gleder seg over alle tiltakene som hindrer at mat blir kastet, men mener det forsatt er mye som gjenstår.

HJELPER GJERNE: Anja Nitteberg gleder seg over alle tiltakene som hindrer at mat blir kastet, men mener det forsatt er mye som gjenstår.

Line Scheistrøen

Hver dag kastes 100.000 brød i Norge: – Vi må gjøre noe med overforbruket vårt

– Vi trenger en krig, sier Anja Nitteberg hos Baker Hansen.
2017101312112220171013121128

Anja Nitteberg snakker ikke om en tredje verdenskrig sånn i bokstavelig forstand, men i overført betydning. Hun mener at noe alvorlig må skje for at folk skal få opp øynene for hva vi gjør med ressursene på kloden vår.

For Anja Nitteberg, som har drevet bakeriet på Vinderen i Oslo i fem år, og som er lidenskapelig opptatt av å redusere matsvinn og bedre miljøet på kloden, så er matkasting en lidelse å se på.

– Det må en holdningsendring til, hos alle. Vi må begynne med oss selv og gjøre noe med overforbruket vårt.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Kaster ikke brød

Hun ser heldigvis spor av endringsvilje, også i bakerikjeden hun er en del av. I Baker Hansen er holdningen klar: Vi kaster ikke brød og bakst. Likevel, hver dag kastes 100 000 brød i forbrukeres søppelkasser fordi vi mener at brødet skal være dagsferskt.

Det er ingen skam å ta med seg restene hjem.

Anja Nitteberg

Tidligere gikk mye til dyrefor. Nå har kjeden flere tiltak for varer som er til overs:

• Mange av butikkene er med i ordningen «Too Good To Go!».

• Rugbrød blir skåret opp i skiver, stekt og solgt som Rug-snacks pakket i små poser.

• Kjeden samarbeider med Kirkens Bymisjon som henter brød og hvetebakst to ganger per uke.

POSITIV ERFARING. Anja Nitteberg var første ute i bakerikjeden til å prøve ut "Too Good To Go!".

POSITIV ERFARING. Anja Nitteberg var første ute i bakerikjeden til å prøve ut "Too Good To Go!".

Line Scheistrøen

– Ingen skam

Nitteberg mener at alle kan og må bidra for å få ned matsvinnet.

– Vi som driver serveringssteder, må for eksempel bli flinkere til å spørre gjester om de vil ha med seg resten hjem. Mange føler seg gniene hvis de sier ja, men det handler om å ta vare på maten. Det er ingen skam å ta med seg restene hjem.

Hun mener også kunder må ta sin del av ansvaret.

– Hva med å ta imot tilbudet om å kjøpe et halvt brød eller få brødet skåret opp? Da kan man fryse ned brødskiver og ta opp mer nøyaktig det man til enhver tid spiser.

Hver nordmann kaster i snitt 42 kilo fullt spiselig mat per år. Disse barna vil endre på det

Vinn-vinn

Nittebergs butikk var den første i bakerikjeden som tok i bruk appen "Too Good to Go!". Hittil i år har hun solgt 3526 poser.

MILJØFRELST. Fra dette bakeriet selges det 15 slike porsjoner hver dag. Mer å spare for miljøet.

MILJØFRELST. Fra dette bakeriet selges det 15 slike porsjoner hver dag. Mer å spare for miljøet.

Line Scheistrøen

Mange av bakeriene i kjeden er nå med i ordningen, og ifølge "Too Good To Go!" har Baker Brun reddet 35 tonn bakervarer fra søppeldøden i løpet av de siste tolv månedene via ordningen.

Når bakeriet stenger, er det pakket 15 poser som hver inneholder brød, noe søtt, påsmurte varer og kanskje noe mer. Det selges til en kraftig redusert pris. Kundene har allerede kjøpt posene via appen, og kommer innom og henter det.

– Jeg tjener knapt penger på det, men det er mye bedre enn å kaste maten. Jeg har ikke opplevd nedgang i salget. Derimot har jeg fått nye kunder. Enkelte kommer tilbake og tar seg råd til å kjøpe brød til ordinær pris fordi de i posen fikk smake noe som de syntes var veldig godt.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Brødkasting

Hver dag kastes 100.000 brød i Norge.

Hvis vi regner med at ett brød koster i gjennomsnitt 25 kroner, så blir dette brød for over 4 millioner kroner om dagen.

En familie på fire kaster i gjennomsnitt ett brød i uka hele året.

Kilde: Matvett