JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kompetente folk er mangelvare

Fire av ti virksomheter i Europa har vansker med å finne arbeidskraft med rett kompetanse.
 ?FOTO: Sissel M. Rasmussen

?FOTO: Sissel M. Rasmussen

Sissel M. Rasmussen

nina@lomedia.no

Virksomhetene har en viktig rolle å spille for at Europa skal komme ut av den økonomiske krisen og skape en holdbar vekst. Det Europeiske fondet for forbedring av leve- og arbeidsvilkår (Eurofound) har undersøkt hvordan situasjonen er i bedriftene i 32 land i Europa.

Sjefer og tillitsvalgte i om lag 30 000 virksomheter i privat og offentlig sektor har svart på spørsmålene. Disse spenner over alt fra partsdialog og arbeidstakernes innflytelse til prestasjon og innovasjon. Dette er tredje gang undersøkelsen er blitt foretatt.

Krise og manko på folk

Samtidig som Europa gjennomgår en vanskelig tid og 26,6 millioner mennesker er arbeidsledige, svarer 40 prosent av bedriftene at de har vansker med å finne folk med de rette ferdighetene. Dette gjelder særlig i industrien.

Ti prosent av virksomhetene rapporterer at de har vansker med å beholde personell. Gjennomtrekk er vanligst i Litauen og Ungarn og forekommer sjelden i Spania, Danmark og Nederland.

Utsiktene ikke så mørke

To av ti sjefer signaliserer at virksomheten må kutte i staben. Fire av ti sjefer som allerede har redusert antall ansatte, opplyser at de må gjøre flere kutt. I kriselandene i sør gjelder det 30 til 50 prosent av virksomhetene. Tyskland står i kontrast, her vil bare 6 prosent av virksomhetene redusere staben.

De allmenne utsiktene for virksomhetene som er med i undersøkelsen ser ikke så mørke ut. 84 prosent av sjefene sier det generelle klimaet er godt eller meget godt. 13 prosent mener framtida ser mørkere ut enn i 2010, mens over 30 prosent mener det blir bedre tider.

En av tre har tillitsvalgt

Hvordan de ansatte og deres representanter er med på å utforme arbeidsplassen og sin framtid er et sentralt element i undersøkelsen. Eurofound mener organisering av arbeidet er viktig for å fremme innovasjon, få bedre prestasjoner og arbeidsmiljø. Det kommer fram at sju av ti ansatte holder øye med eksterne ideer og teknologiske framskritt for nye produkter og prosesser.

Ansatterepresentasjon varierer voldsomt i Europa, både mellom land og etter størrelse. Et organisert arbeidsliv forekommer i bare en av tre virksomheter. Portugal og Latvia har veldig lav ansatterepresentasjon.

Blant småbedriftene har i gjennomsnitt 26 prosent ansatterepresentanter. På den andre siden har om lag sju av ti småbedrifter i Danmark og Finland tillitsvalgte for de ansatte og alle de store bedriftene er organisert både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. I Østeuropa er få arbeidsgivere organisert.

Partsdialog

Undersøkelsen går i dybden på partssamarbeidet på arbeidsplassene. EU-direktivet om informasjon og konsultasjon med tillitsvalgte i virksomheter med mer enn 50 ansatte, ser ut til å gi noen positive resultater. I over 80 prosent av virksomhetene opplyser tillitsvalgte at de holdes informert om økonomi og sysselsettingssituasjonen. Samtidig holdes det regelmessige møter mellom ledelse og ansatte i over 80 prosent av virksomhetene, uavhengig av størrelse. På store arbeidsplasser med over 250 ansatte er det mer vanlig med infoskriv.

Flere enn seks av ti ansatte
overfører gode erfaringer eller
lærdommer til sine kolleger.

To tredeler av virksomhetene bruker noen form av lønnsspredning koblet til prestasjon.

13 prosent rapporterer høyt sykefravær.

To tredeler som rapporterer om god økonomisk situasjon har gjennomført innovasjonstiltak.

Fire av ti finner vanskelig ansatte med rett kompetanse.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Flere enn seks av ti ansatte
overfører gode erfaringer eller
lærdommer til sine kolleger.

To tredeler av virksomhetene bruker noen form av lønnsspredning koblet til prestasjon.

13 prosent rapporterer høyt sykefravær.

To tredeler som rapporterer om god økonomisk situasjon har gjennomført innovasjonstiltak.

Fire av ti finner vanskelig ansatte med rett kompetanse.