JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO fikk ti prosent flere studentmedlemmer i fjor

LO fortsetter å vokse blant studentene. I koronaåret 2020 fikk forbundene mer enn 2200 nye studentmedlemmer. Det er en dobbelt så stor økning som året før.
ØKER: I 2008 hadde LO 11.000 studentmedlemmer. Nå har antallet økt til 24.500.

ØKER: I 2008 hadde LO 11.000 studentmedlemmer. Nå har antallet økt til 24.500.

Amundsen, Paul Sigve

ragnhild@lomedia.no

I et arbeidsliv der stadig flere tar høyere utdanning, har det å nå ut til studentene blitt enda viktigere. Det har også LO skjønt. De siste årene har antallet studentmedlemmer økt kraftig, fra knappe 20.800 i 2017 til nesten 24.500 på tampen av fjoråret. Det gir en vekst på oppimot 18 prosent.

Munir Jaber begynte i jobben som LOs studentrådsgiver i september 2018 og har siden jobbet for å øke rekrutteringen av studenter til LO. Han er tydelig stolt av den solide veksten. Selv i et år da studiestedene sto nesten folketomme store deler av året, klarte LO å doble veksten i antallet studentmedlemmer sammenlignet med året før. I 2019 hadde LO-forbundene en netto tilvekst på 1047 studenter. I fjor var økningen på 2257.

Studentmedlemmer vekst

Krisehjelp til studentene

Da pandemien rammet i fjor vår, ble det meste av planlagte aktiviteter på studiestedene lagt på is. I stedet har LO jobbet med å nå ut til studentene på sosiale medier og i andre digitale kanaler.

– Det rant inn med spørsmål om alt fra permitteringsordningen til stipender, og vi forsøkte å svare ut så godt vi kunne. LO var veldig tydelig på hva vi mente måtte gjøres for studentene, og den tydeligheten tror jeg vi fikk igjen for, sier Jaber.

Det er ikke bare studentmedlemmene som har funnet veien til LO i pandemiåret. LO-forbundene har generelt hatt en stor pågang av nye medlemmer under koronakrisen, og nærmer seg nå en million medlemmer totalt. I 2020 var det dessuten registrert et rekordhøyt antall studenter i Norge, ifølge SSB. Munir Jaber avviser imidlertid at økningen i studentmedlemmer har kommet av seg selv, og viser til at konkurrenten Unio har fått færre – og ikke flere – studentmedlemmer i løpet av fjoråret.

Les også: LOs medlemstall økte under pandemiåret

VERVER FLERE STUDENTER: I løpet av 2020 økte antallet studentmedlemmer i LO med 10 prosent. Studentrådsgiver Munir Jabers mål er å øke veksten år for år.

VERVER FLERE STUDENTER: I løpet av 2020 økte antallet studentmedlemmer i LO med 10 prosent. Studentrådsgiver Munir Jabers mål er å øke veksten år for år.

Sidsel Valum

Organiserte studenter forblir organisert

Selv om LO har begynt å tette gapet til konkurrentene Unio og Akademikerne, har LO-forbundene fortsatt en vei å gå. Mens Unio har nærmere 40.000 studentmedlemmer, og Akademikerne godt over 30.000, kan den største hovedorganisasjonen, LO, skilte med drøyt 24.000. Ser vi på studentmassen som helhet, er bare rundt 8 prosent medlemmer i et LO-forbund. Potensialet er med andre ord stort.

Studentmedlemmer per hovedorganisasjon

Forskningsstiftelsen Fafo har tidligere slått fast at det er en klar sammenheng mellom det å være organisert som student og det å være organisert som arbeidstaker. 30 prosent av de organiserte oppgir at de ble rekruttert inn i et fagforbund gjennom et elev- og studentmedlemskap. Ser vi utelukkende på dem som har tatt høyere utdanning, er andelen enda større. Blant yngre fagforeningsmedlemmer med høyere utdanning oppgir nesten seks av ti at de først kom inn i de fagorganisertes rekker via et studentmedlemskap. Studentmedlemskapet legger med andre ord føringer på framtidig valg av organisasjon, påpeker Fafo.

Les også: Vi glemmer barn, unge og studenter i covid-19-stormen, mener Jonas Gahr Støre

Tar sats til studiestart

For studentrådsgiver Munir Jaber og LO-studentene er håpet nå en mest mulig normal studiestart når høstsemesteret begynner etter sommerferien.

– Vi skal ha løpefart i tiden etter koronaen, og ønsker å være størst og mest synlig på studiestedene i august, sier Jaber.

Aktuelt: Ny rapport: Arbeidstakere flest har tro på fagbevegelsen

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse