JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ti år etter terroren i Norge

LO mistet mange unge tillitsvalgte 22. juli: – Det har preget oss mer enn vi har klart å erkjenne

LO-leder Peggy Hessen Følsvik understreker at det var arbeiderbevegelsen som ble angrepet 22. juli 2011. – Det må vi ta på alvor, sier hun.
Det var arbeiderbevegelsen og våre verdier som ble angrepet 22.juli, understreker LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det var arbeiderbevegelsen og våre verdier som ble angrepet 22.juli, understreker LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Brian Cliff Olguin

sym@lomedia.no

Det er snart ti år siden terroren på Utøya og angrepet på regjeringskvartalet. 77 mennesker ble drept, og mange skadet for livet.

For LO-lederen er terroren sommeren 2011 noe mer enn en dypt tragisk historie. Det forteller om en fortsatt høyst reell trussel mot arbeiderbevegelsens grunnleggende verdier og det samfunnet fagbevegelsen har vært med å bygge.

– At dette virkelig rammet oss, arbeiderbevegelsen, det må vi ta på alvor. For det var ingen tilfeldighet at det var et angrep på de verdiene vi har kjempet for som mangfold, demokrati og likestilling, sier Hessen Følsvik.

Les også: Hans-Christian Gabrielsen leverte forordet til boka om AUF og Utøya to dager før han døde

Demokrati i tilbakegang

Høyreekstreme holdninger og konspirasjonsteorier har de siste årene satt dype spor i USA og flere europeiske land.

Den siste demokratiindeksen til The Economist viser at demokratiet er i tilbakegang i nesten 70 prosent av landene som er med i oversikten. Norge topper indeksen som verdens mest demokratiske land.

– I land hvor antidemokratiske krefter og høyreekstreme får fotfeste, ser vi også at fagbevegelsens rolle er svekket, påpeker hun til LO-Aktuelt.

Det at Norge har en sterk fagbevegelse og et sterkt demokrati, betyr ikke at det er grunn til å være fornøyd.

Det jeg er mest opptatt av, er hva som skaper ekstremisme. Vi så at i flere av de landene hvor finanskrisen rammet hardest, fikk også nasjonalistiske partier gjennomslag. Jeg er overbevist om at det er en sammenheng her. Store forskjeller skaper mistillit og gir grobunn for ekstremisme.

Fikk du med deg denne? Dette er det nye ytre høyre: Høyt utdannet, godt voksen og med god inntekt

Etterlyser verdidebattene

Peggy Hessen Følsvik advarer derfor mot utviklingen i Norge hvor forskjellene øker år for år. Hun ser det også i arbeidslivet og er mest bekymret for den delen hvor LO ikke organiserer.

– Derfor er det så viktig at arbeidet for et seriøst arbeidsliv når alle kriker og kroker. Da trenger vi drahjelp fra myndighetene, fra tilsyn som har nok ressurser og et godt nok lovverk.

Men det dreier seg også om verdier og holdninger. LO og forbundene har 60.000 tillitsvalgte ute på arbeidsplassene. «De er våre ører og øyne», sier hun.

Når antidemokratiske krefter øker, må det gjenspeiles i tillitsvalgtopplæringen. Og jeg er litt urolig for at vi i for stor grad diskuterer tariff og arbeidsrett. Har vi mistet rommet for verdidebattene, undrer LO-lederen.

Og hun understreker hvor viktig det er at LO og forbundene løfter den diskusjonen på kurs, møter, og i andre sammenhenger.

– Den beste måten å møte konspirasjonsteorier på er fakta, ren opplysningsvirksomhet. Vi må ta debattene både i egen organisasjon og ute på arbeidsplassene.

Saken fortsetter under bildet.

Når antidemokratiske krefter øker, må det gjenspeiles i tillitsvalgtopplæringen, mener Peggy Hessen Følsvik.

Når antidemokratiske krefter øker, må det gjenspeiles i tillitsvalgtopplæringen, mener Peggy Hessen Følsvik.

Brian Cliff Olguin

Sosiale forskjeller

Kampen mot økte forskjeller er viktig for LO uavhengig av utfordringene fra høyreekstreme krefter. På LOs representantskapsmøte 6. mai skal et nytt ulikhetsbarometer presenteres.

Samtidig vil resultatet fra den store medlemsdebatten bli offentliggjort. 148.000 medlemmer av LO-forbund har bidratt med sine politiske prioriteringer. Øverst står faste jobber. Deretter kommer et krav om «økt skatt til de som har mest fra før».

Det samsvarer godt med en undersøkelse Aftenposten presenterte hvor Norstat har kartlagt hvilke saker velgerne mener er de viktigste. Sosiale forskjeller troner øverst. Valgforsker Johannes Berg er overrasket, men tror det er en reaksjon på åtte år med Høyre i regjering.

– Velgerne ser etter alternativer, og da går de mot venstresiden, sier han til Aftenposten.

Innsikt: Hvorfor er hatet mot Arbeiderpartiet så sterkt? Se forskerens forklaring

Åtte år preget av forsvar

LO-lederen ønsker også et alternativ til dagens regjering. To kongressperioder med borgerlig regjering er nok.

LOs posisjon disse åtte årene har ikke blitt svekket. Vi har vokst både i antall medlemmer og i antall forbund. Jeg opplever at LO-familien står sterkere enn på lenge.

Samtidig erkjenner hun at det har vært åtte år preget av forsvar for å bremse konsekvensene av regjeringens politikk.

– Det hadde vært fint å få brukt mye av den energien vi har brukt på forsvar til å skape ny politikk sammen med en regjering som vil det samme som oss.

Nå starter valgkampen

LO-kongressen i mai skulle vært det politiske verkstedet hvor målene for de neste fire årene ble lagt. Den kongressen er utsatt ett år.

Nå blir det i stedet representantskapsmøte 6. mai som blir starten på valgkampen. En av hennes hjertesaker er «trygghet for arbeid, og trygghet i arbeid». Dette blir også den viktigste saken i valgkampen for LO.

Over 200.000 mennesker var i mars helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak, ifølge NAV.

Nå må vi få hjulene i gang igjen, få folk i arbeid. Og vi må våge å bruke kommunene som drivkraft for å skape aktivitet og ny sysselsetting, krever LO-lederen.

Mye delt: Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Mot regjeringens vilje

Hun mener arbeidet med støtteordningene under koronakrisen illustrerer hvor viktig det er med en rødgrønn regjering etter valget i september.

Regjeringen liker å presentere dette som sine gode ordninger. Men sannheten er at det er vi som gjennom press har forbedret forslagene i samarbeid med Arbeiderpartiet og opposisjonen på Stortinget. Vi har også jobbet tett sammen med NHO, påpeker Hessen Følsvik.

Slik har man blant annet oppnådd forhøyet dagpengesats for de arbeidsløse og permitterte, inntektssikring for lærlinger, bedret muligheten for å kombinere dagpenger med utdanning, kompetansetiltak og feriepenger for arbeidsløse.

Hun trekker også fram det tette samarbeidet med forbundene og de tillitsvalgte ute på arbeidsplassene, som har gitt fortløpende tilbakemeldinger til myndighetene om behov for konkrete tiltak.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor viktig dette arbeidet har vært. Og at samarbeidet med opposisjonen på Stortinget har ført til bedre vedtak, ofte mot regjeringens vilje.

Vil ha oppgjør: Hele arbeiderbevegelsen må ta et politisk oppgjør med høyreekstremismen, mener AUF-lederen

– Bygge Norge bedre

«Nytt flertall – nå er det arbeidsfolks tur», er årets 1.mai-motto. Arbeid og mindre forskjeller er helt avgjørende for å møte trusselen fra de høyreekstreme.

22. juli mistet vi mange unge medlemmer som var aktive i LO og forbundene. Jeg tror det har preget oss mer enn vi har klart å erkjenne.

Ti år etter terroren 22.juli mener LO-lederen det er på tide at arbeiderbevegelsen igjen kommer på offensiven og inn i regjeringskontorene.

– Nå skal vi bygge Norge bedre etter krisen, fastslår Peggy Hessen Følsvik.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse