JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uttalelse fra LO-kongressen:

LO ønsker nordisk samarbeid mot atomvåpen: – Krigen er en påminnelse om hvor skjørt demokratiet er

Krigen i Ukraina og Putins trusler om bruk av atomvåpen er en påminnelse om hvor farlig det er å leve i en verden med atomvåpen, mener LO.

Colourbox.com

sym@lomedia.no

LO-kongressen samlet seg bak en egen uttalelse om Ukraina hvor fred og nedrustning var overskriften.

LO fordømmer Putin-regimets invasjon på det sterkeste og mener det er en fortsettelse av langvarig konflikt hvor målet er å kvele en demokratisk utvikling og at landet skal vende seg vestover.

– Kombinert med Putin-regimets forsøk på å så splid i europeiske demokratier, har det skapt en bekymringsfull situasjon som kan bidra til å undergrave demokratiet i Europa. Krigen er en smertelig påminnelse om hvor skjørt demokratiet er i møte med autoritære krefter, heter det i uttalelsen.

LO krever en tung mobilisering mot ulikhet og antidemokratiske krefter og at norsk utenrikspolitikk støtter opp om kampen for demokrati, menneskerettigheter og faglige rettigheter.

Det heter også at «finansieringen av kostnadene til de ukrainske flyktningene i Norge må ikke gå utover våre forpliktelser og ambisjoner i forhold til fred, internasjonalt samarbeid, rettferdig omstilling og solidaritet overfor land der behovene nå etter krigen øker betydelig.

VEDTAK: Nei til Atomvåpen skal få 100.000 kroner i årlig støtte fra LO

LO mener det er viktig at vi opprettholder kontakt med russisk sivilbefolkning så langt det er mulig for etter hvert å kunne gjenoppta også et mer organisert samarbeid med staten Russland. Samtidig er det nødvendig å gjennomgå og styrke det norske forsvaret slik at det er tilpasset en ny sikkerhetspolitisk omverden.

LO krever at Norge må arbeide aktivt for kjernefysisk nedrustning.

– Norge bør på NATO-toppmøtet i juni foreslå at atomvåpenstatene i NATO viser vei ved å uttale vilje til å forhandle om kjernefysisk nedrustning.

– LO mener at Norge sammen med de andre nordiske landene, må arbeide for at NATO integrerer FN-traktaten som forbyr atomvåpen i alliansens nedrustningsstrategi, samt undertegner og ratifiserer Traktaten, heter det i uttalelsen om Ukraina.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse