JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ÅPENT: Ulikheten er heldigvis ikke så grotesk som ute i verden, hvor de velstående stenger seg inne bak  vegger på tre meter.

ÅPENT: Ulikheten er heldigvis ikke så grotesk som ute i verden, hvor de velstående stenger seg inne bak vegger på tre meter.

Eirik Dahl Viggen

LO-nestleder mener han like gjerne kunne havnet på skråplanet

— Av og til er det tilfeldig hvor du ender opp, sier LOs andre nestleder, Roger Haga Heimli,
2017090407420020170904075312

edv@lomedia.no

— Jeg tror ikke jeg hadde følt meg komfortabel med pendlerleilighet her.

Roger Haga Heimli er ute på hovedstadens ytterste nøgne ø, Tjuvholmen. Firedagersstubbene framstår i profil mot hvite marmorpaneler. Snusen har fått ligge. Heimli er tilbake på fire rødprince per dag og fyrer opp.

— Man kan ikke kutte ut to laster på én gang.

I mai valgte LO-kongressen Heimli til 2. nestleder. Han har sittet i Fagforbundets arbeidsutvalg siden 2013 og i landsstyret fra 2005. Heimli er utdannet rørlegger og ledet Fagforbundet Hordaland fra 2003. Hva slags tredjemann er det Norges største organisasjon har sikret seg?

Fra LO-kongressen: Fagforbundet krever to i LO-ledelsen

Forskjell på folk

Ungdommer i shorts og bikini passerer kafeen på Astrup Fearnley-museet ned til Tjuvholmens badestrand. I 2013 gikk en av leilighetene rett bakom her for 236 millioner kroner. Det er norgesrekord. Selv om bydelen består av Norges heteste investeringsobjekter, har offentligheten fri ferdsel. Heimli vil ha det slik. Ikke som i Durban i Sør-Afrika, der han som representant for Fagforbundet fikk se hvilke ghettoer de rike har bygget bak høye murer.

— Det er godt å vite at den som kjøper en leilighet her til 30-40 millioner, ikke aner hvem som går rett nedenfor vinduet sitt. Det ligger latent i den norske sjelen at du ikke skal kunne bygge deg inne på stranda.

Det blir en blanding av allemannseie og rikmannsstrøk. En kontrast til terrasseleiligheten han deler med kona og sønnen på 16 hjemme i Otervik i Bergen. Egen hage, masse utsyn, null innsyn. Sosialdemokratisk lykke.

Han bestiller det billigste på menyen, en pastrami sandwich til 79 kroner, og en Cola Zero Sugar.

Det er langt herfra til oppveksten i Fyllingsdalen i Bergen. Roger åtte år flyttet inn i blokkleilighet sammen med søster, mor og far i 1977. Etterkrigstidens sosialdemokratiske drøm var allerede over. Narkotika, fyll og gjengmentalitet inntok forstedene. Ungdommene hang på Oasen-senteret.

Kunne havnet på skråplanet

En solid drevet ungdomsklubb som holdt åpent to kvelder i uka, klarte ikke å hindre at en del havnet på skråplanet. Ikke Roger. Men det kunne likegodt skjedd ham.

— Av og til er det tilfeldig hvor du ender opp.

Allerede mens han var inne til førstegangstjeneste fikk han meldingene, om at den og den var død.

— Døden har ingen aldersgrense.

Mindre forskjeller er medisinen mot at ungdomskull rakner, mener LOs 2. nestleder. LO er en del av den kampen. Han beit seg merke i en reportasje som Bergensavisen for mange år tilbake lagde fra bussterminalen i Bergen. Den hadde blitt et samlingssted for ungdom i faresonen, som det heter. Avisa spurte dem hvorfor de kom dit, var det for å ruse seg? Først og fremst var det for å finne et fellesskap.

— Det var det samme i Nygårdsparken, før folket ble fjernet derfra. Fellesskap er det folk søker. Alle kan ikke bli med på fotballaget eller håndballaget. Du trenger andre slags tilbud.

KAMPSAK: For store ulikheter får samfunn til å sprekke opp, konstaterer LO-ledelsens Bergens-alibi.

KAMPSAK: For store ulikheter får samfunn til å sprekke opp, konstaterer LO-ledelsens Bergens-alibi.

Eirik Dahl Viggen

Til kamp mot skatteflukt

Kampen mot privatisering av velferdstjenester og mot aggressiv skatteplanlegging har vært del av Heimlis ansvarsområde i Fagforbundet. Han håper å få brukt den kompetansen videre i LOs politiske arbeid.

Rett bak kafeen ligger leiligheten som Jonny Enger, eier av renovasjonsselskapet Veireno, kjøpte sist høst for 45,5 millioner kroner. Det skjedde mens selskapet var på vei til å gå dukken i tidenes søppelskandale.

En annen som kjøpte leilighet her, er Even Carlsen, barnehage-gründeren, som nylig solgte seg ut av Norlandia-konsernet (barnehager, asylmottak, pasienthoteller, barnevernsinstitusjoner). Dessuten Per Reidar Bendiksen, som via flere selskaper tjener millioner på å drive asylmottak i Nord-Norge. Klassekampen 25. mars hadde en oversikt over personer som har tjent nok på offentlige kontrakter til å investere på Tjuvholmen.

— Det er viktig at media holder tunga rett i munnen når de snakker om velferdsprofitørene. De må holde utenfor de ildsjelene som har startet opp et godt tiltak og så kanskje solgt seg ut med en viss fortjeneste. Det er de som kommer etterpå, som er profitørene.

Heimli sikter til svære konsern med eiere registrert i skatteparadis eller med selskapsstrukturer og regnskapsføring designet for å minimere skatt. Både Skatteetaten, Fagforbundet og media har over tid prøvd å løse mysteriet at flere store velferdsselskap betaler liten eller ingen skatt.

— Problemet vårt er at skattesakene er så innfløkte og regelverket i Norge og internasjonalt for utydelig. Se på Transocean-saken hvor Økokrim går på en smell.

Mens Heimli hadde ei hand på rattet, var Fagforbundet med på å kreve såkalt utvidet land-til-land-rapportering av regnskap. Slik skal det bli vanskeligere å skjule skattegrunnlag i utlandet. Også høyreregjeringen ønsker at selskaper som tjener pengene sine i Norge, skal betale skatt i Norge.

— Det kommer i en eller annen form, lover Heimli.

— Selv om jeg alltid har vært EU-motstander, så tror jeg på internasjonale og overnasjonale spilleregler på en del felt.

REALIST: Selv om han ligger over snittlønna, blir det neppe toroms på Tjuvholmen.

REALIST: Selv om han ligger over snittlønna, blir det neppe toroms på Tjuvholmen.

Eirik Dahl Viggen

• Velferdsprofitører – et begrep som provoserer NHO-direktøren

Motstrøms helter

Utopia er et ord som kunne passet på Tjuvholmen. Etter en tallerken røkte reker, er det bare 15 meter å gå til stranda. Den er gratis og åpen for alle. Etter badet er det 50 meter til et av Nord-Europas beste kunstmuseer. Litt lenger bort ligger Pushwagner-galleriet, som Heimli har besøkt flere ganger. Han er fascinert. Pushwagners samfunnsvisjon heter Soft City. Det ser ut som en drøm, men er et knallrosa mareritt. Menneskene lever bedøvet i en nivådelt megaby. Storebror mater ut lykkedop. Minner det om et Norge marinert i olje og evig økende kjøpekraft? Kanskje. Kunstneren levde mange år som gatenarkoman. Så ble livsverket en kassasuksess. LOs 2. nestleder skulle gjerne hatt en Push på veggen hjemme.

Enkeltmennesket som går motstrøms, har alltid opptatt Heimli, ikke minst innen astronomi og oppdagelser. Som Thor Heyerdahl, som forskerne alltid har fnyst av. Som Fritjof Capra, fysikeren som ville forene kvantefysikk med østlig filosofi. Som forfatteren Erich von Däniken. I snart 50 år har von Däniken argumentert for at forfedrene våre flere tusen år tilbake i tid har hatt besøk av intelligente vesener fra andre kloder.

— De utfordrer etablerte oppfatninger og spør hvorfor ting er som de er. De har trigget etablerte miljøer og fått svi for det. Von Däniken satt til og med i fengsel. Hvis noe vi gjør kun bygger på sedvane, må vi spørre hvorfor.

Han nevner en historie fra tiden som rørlegger i Bergen kommune. De skulle fornye et brannslukningsanlegg i en eldgammel bygning. Alle vinklene var skjeve.

— Jeg spurte mesteren om jeg skulle legge de nye rørene i vater eller følge de skjeve linjene. Det ble det siste. Slik er det med tarifforhandlinger også. Om du starter med et fastlagt mål om at alt skal i vater, blir resultatet fort skjevt.

Nestleder med millionlønn

Ulikhet kan så splid. Iblant murres det også internt i fagbevegelsen. Som 2. nestleder i LO kan Heimli se fram til ei årslønn på en drøy million, nærmere bestemt 1.175.419 kroner pluss styrehonorarer. Et typisk Fagforbund-medlem, en helsefagarbeider tjener i snitt 445.000 kroner inkludert natt- og helgetillegg. Grunnlønna med topp ansiennitet er 392.100 kroner. Det blir tregangen på Heimli. Pendlerutgiftene hjem til Bergen hver helg dekkes av LO.

— Vi tjener ikke dårlig, det innrømmer jeg. Man skal ikke drive og forsvare det, men jeg ukependler og er kun hjemme hos familien i helgene. Uansett hvilken jobb andre har, så kommer de fleste hjem om kvelden. Mens jeg treffer kona og sønnen min på Facetime.

Både du og forrige LO-leder Gerd Kristiansen, også hun fra Fagforbundet, har sikkert reflektert en del over lønnsgapet ned til medlemmene?

— Vi har mange medlemmer som tjener dårlig, men også flere som tjener vesentlig mer enn gjennomsnittet. Vi har høyt utdannede som tjener godt.

Er lønnsnivå viktig for å rekruttere ledere til LO?

— Jeg tror ikke det er drivkraften. Det er forbundene som pusher deg fram. Hvis du bare er ute etter pengene, blir du stoppet tidlig. Det er muligheten til å jobbe med det du brenner for, som er motivasjonen. Det har det vært for meg siden 1993.

— Det er sikkert en høy motivasjon at du nå blir del av rekken av LO-ledelser som formet Norge?

— Det er jo et privilegium å få muligheten til å påvirke, skape og utrette noe som du har tro på.

I lederkollegiet har Heimli fått ansvar for tariffpolitikk og hovedavtalene i staten og kommunesektoren. LO-ledelsens egen lønn følger tariffoppgjøret.

— Da jeg var rørlegger, likte jeg å legge rørene synlig utenpå veggen. Med LO kan vi skape lønnsvekst og et bedre samfunn. Vi skaper noe som folk ser og er fornøyd med.

• Dette tjener arbeidslivstoppene

Eirik Dahl Viggen

{"308502":{"type":"m","url":"/image-3.308502.cb85fb8ed3","cap":"KAMPSAK: For store ulikheter får samfunn til å sprekke opp, konstaterer LO-ledelsens Bergens-alibi.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"308504":{"type":"m","url":"/image-3.308504.d9a662328f","cap":"REALIST: Selv om han ligger over snittlønna, blir det neppe toroms på Tjuvholmen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"308507":{"type":"m","url":"/image-3.308507.f9044f1cc1","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"96","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f4","title":"Roger Haga Heimli","closed":false,"place":"Forskjell på folk"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Roger Haga Heimli

Alder: 48.

Aktuell som: nyvalgt 2. nestleder i LO.

Uansett hvilken jobb andre har, så kommer de fleste hjem om kvelden. Mens jeg treffer kona og sønnen min på Facetime.

Jeg tror ikke jeg hadde følt meg komfortabel med pendlerleilighet på Tjuvholmen.

{"308502":{"type":"m","url":"/image-3.308502.cb85fb8ed3","cap":"KAMPSAK: For store ulikheter får samfunn til å sprekke opp, konstaterer LO-ledelsens Bergens-alibi.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"308504":{"type":"m","url":"/image-3.308504.d9a662328f","cap":"REALIST: Selv om han ligger over snittlønna, blir det neppe toroms på Tjuvholmen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"308507":{"type":"m","url":"/image-3.308507.f9044f1cc1","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"96","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f4","title":"Roger Haga Heimli","closed":false,"place":"Forskjell på folk"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}