JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs ungdomsutvalg

LO-ungdommen jubler over gjennomslag på Ap-landsmøtet

Godt hjulpet av LOs ungdomsutvalg seiret AUF på mange områder på Arbeiderpartiets landsmøte.
John Magne Tangen (f.v.), Astrid Hoem og Sandra Åberg Kristiansen viser at det nytter å fåp gjennomslag også fpor ungdom, om man står sammen og jobber sammen.

John Magne Tangen (f.v.), Astrid Hoem og Sandra Åberg Kristiansen viser at det nytter å fåp gjennomslag også fpor ungdom, om man står sammen og jobber sammen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

AUF-ungdommen fikk flere viktige gjennomslag på Ap-landsmøtet. Blant annet et vedtak om å innføre et nasjonalt ungdomskort i kollektivtransporten – som også skal gjelde for lærlinger.

Det betyr at et lærlingebevis vil gjelde på lik linje som et studentbevis.

Landsmøtet vedtok også en lærlingegaranti.

AUF-leder Astrid Hoem innrømmer glatt at de mange gjennomslagene for ungdom på Ap-landsmøtet ikke bare er AUF sin fortjeneste.

– Dette har vi forberedt i et halvt år, blant annet gjennom LOs sentrale ungdomsutvalg. Her har vi fått konkrete innspill fra alle forbundene som vi har tatt med oss inn. Mye av dette hadde vi ikke fått gjennom hvis ikke de innspillene hadde vært så tydelige. Så har også vi i AUF vært opptatt av mye av det samme, sier Astrid Hoem til FriFagbevegelse.

AUF sitter ikke fast i LOs sentrale ungdomsutvalg, men AUF-lederen møter opp innimellom.

– AUF har lyttet

Ungdomsleder i EL og IT Forbundet, Sanda Åberg Kristiansen, opplever at AUF har vært veldig aktive ut mot forbundene før dette landsmøtet.

– Jeg oppfatter det som en luksus. Vi behøver ikke å klore på dørene hos AUF for å ta opp ting. AUF er oppriktig opptatt interessert i å vite hva som er viktig for oss, sier Sanda Åberg Kristiansen til FriFagbevegelse.

Hun har spesielt ivret for lærlingenes rettigheter.

– Det oppleves som grunnleggende urettferdig at man ikke har fått studentrabatt som lærling og må betale full pris på kollektivtrafikken, selv om man fortsatt er i utdanning. Jeg har vært veldig tydelig overfor AUF på det. Så har de lyttet og gjennomført, legger hun til.

Hun kan registrere at mange av vedtakene som AUF og ungdommen i fagbevegelsen fikk gjennomslag for på AUF-landsmøtet, sammenfaller direkte med mye av handlingsprogrammet som ble vedtatt på landsmøtet til EL og IT Forbundet.

Mye lest: Ivar får lønnsløft, men kollegaer i staten får mer: – Jeg skjønner ikke hvorfor

Økte trygdeytelser

En annen viktig sak for ungdommen, har vært økte trygdeytelser. Landsmøtet vedtok å bevare arbeidslinja, men vedtok samtidig å heve sosiale ytelser for dem som har minst.

Leder av NTL Ung, John Magne Tangen, har mast veldig overfor AUF på dette området.

– Mange ansatte i Nav er medlemmer hos oss. I sin jobbhverdag er de opptatt av å hjelpe brukerne best mulig. Nå ser mange av våre ansatte at bekymringen for egen økonomi overskygger det meste hos brukerne. Veldig mange brukere må nå bruke sin tid på å søke ekstra ytelser, fordi de ikke er nok til å leve et verdig liv. Hadde vi prioritert tiden riktig kunne flere fått reell hjelp med å komme tilbake til arbeidslivet eller få avklart sin situasjon, sier John Magne Tangen til FriFagbevegelse.

 – Det handler rett og slett om framtida vår at vi lykkes med dette, legger han til.

Leder for HK Ung, Henrik Drivenes, er veldig fornøyd etter Ap-landsmøtet. Han mener landsmøtet landet kloke vedtak, spesielt på arbeid.

– Flere skal få muligheten til arbeid, samtidig som landsmøtet gikk inn for å heve de laveste satsene for trygd, sier han til FriFagbevegelse.

Debatt: Klarer du ikke å finne en jobb, blir du lett mistenkt for å ikke ville noe

Som et veltrent orkester

Han vil fremheve uttalelsen om unge i arbeid, som skal sørge for at flere kommer ut i lære, eller i arbeid tidlig og med en klar satsing på muligheten for jobb eller utdanning.

– Og det knallgode vedtaket om et nasjonalt ungdomskort på kollektivreiser, legger han til.

Drivenes mener ungdomssamarbeidet i LO fungerer like bra som et veltrent og samspilt orkester.

AUF-lederen er klar på at det fagligpolitiske samarbeidet er viktig også for ungdommen – ikke bare for «de voksne» i Ap og LO.

Det er rundt 80 faglige ungdomskandidater på valg til kommunestyrer og fylkesting til høsten.

– Vi snakker veldig ofte om det fagligpolitiske samarbeidet i festtaler, men det er langt viktigere at det fungerer i praksis. Det har alltid vært en prioritet for AUF. Men nå har vi systematisert det og fått til skikkelig godt samarbeid som gjør at samarbeidet funker enda bedre, sier Hoem.

AUF inngikk i fjor en historisk samarbeidsavtale med LO Ung, HK Ung, Fellesforbundets Ungdom og Fagforbundet.

EL og ITs ungdom og NTL Ung er partipolitisk uavhengige, men det er ikke dermed sagt at man ikke kan forsøke å få innflytelse i politikken.

Kabotasje på turbuss

Fellesforbundets sentrale ungdomssekretær, Joakim Hagen, er glad for at Ap-landsmøtet gikk lenger enn regjeringen i spørsmålet om kabotasje på turbuss.

Landsmøtet vedtok å utfordre EØS-regelverket når det gjelder definisjonen av midlertidig persontransportkabotasje.

– I dag er den eneste begrensningen at det står av «midlertidig art» i våre kabotasjeregler. Det er ikke videre spesifisert hva det betyr. Det vil i realiteten si at et utenlandsk turselskap kan passere grensa i mai og kjøre hele sommeren i Norge, ser Joakim Hagen.

I Danmark er det spesifisert at utenlandske busser kan kjøre i sju dager – så må de ut av landet i 30 dager. Det lyktes ikke å dra Ap-landsmøtet så langt.

For Fellesforbundets ungdom er rabatterte kollektivpriser også for lærlinger en svært viktig sak.

– Vi har jo ikke mange studenter i våre rekker, men veldig mange lærlinger. Mange av de sliter økonomisk. Rabatter på kollektivtransport kan også bidra til at flere parkerer bilen og tar kollektiv transport i stedet, mener Hagen.

Flere gjennomslag

AUF vant også gjennom med å skrote fraværsregelen. Hva som skal erstatte den, synes Hoem det ikke er riktig å vedta på et landsmøte.

– Det ville vært rart om Arbeiderpartiets landsmøte skulle vedta det. Det er en prosess som skal starte og det skal vi gjøre ordentlig. Men vi mener fraværsgrensa på 10 prosent er alt for rigid og byråkratisk, og presser de som har det vanskelig ut av skolen, sier Astrid Hoem.

AUF og fagbevegelsens ungdom fikk også gjennomslag for mange andre saker:

• Etablere flere A-krimsentre.

• Mer tilrettelegging i regelverket om å motta trygd og å jobbe deltid ved siden av.

• Utvide ordningen med fagbrev på jobb til å gjelde flere fylker, og sikre at ordningen tas i bruk innenfor flere bransjer i samarbeid med partene i arbeidslivet.

• Sørge for et lavterskel psykisk helsetilbud i samarbeid mellom helsetjeneste og kommune er tilgjengelig og rettes spesielt mot unge.

• Forsterket norgesmodell med enda skarpere formuleringer om krav til seriøsitet blant bedrifter.

• Styrke fagskolene.

• Anerkjennelse av Palestina som egen stat.

Mye lest: Posten sendte 18-tonns lastebil for å kjøre en gardinstang

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse