JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronapandemien:

Maria (41) blir arbeidsledig: – Jeg vet ikke helt hvordan vi skal klare oss

Da pandemien tvang norsk reiselivsnæring i kne, ble Maria Gazul presset ut på arbeidsmarkedet. Uten annen utdanning enn grunnskole er det vanskelig å finne ny jobb.
UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

Lars Åke Andersen

ragnhild@lomedia.no

Fra 1. oktober er Maria Gazul helt arbeidsledig.

Jeg blir helt desperat når jeg tenker på at framtida er så usikker, sier hun.

I over fem år har hun jobbet i kafeen på Polaria i Tromsø. Hvert år har opplevelsessenteret med akvarium og selbasseng, trukket turister og besøkende fra hele verden. Gazul beskriver en pulserende og trivelig arbeidsplass med et særdeles godt arbeidsmiljø. 12. mars i år var det imidlertid bråstopp.

Polaria stengte dørene umiddelbart, og Gazul og de fleste av kollegaene ble permittert. Først trodde Gazul at nedstengningen ville bli kortvarig. Men etter hvert begynte alvoret å sige inn. For hver dag som gikk, rant pengene ut. Selv etter at opplevelsessenteret åpnet dørene for besøkende igjen i begynnelsen av juni, sto inntektene ikke i forhold til utgiftene. Polarias ledelse så ingen annen utvei enn å si opp ansatte.

Jeg prøvde å si til meg selv: «Maria, dette kommer til å gå bra. Du vil finne deg en annen jobb».

Men etter å ha søkt et førtitalls stillinger, står hun fortsatt uten et arbeid å gå til.

Tromsøs største turistmagnet må si opp 39 ansatte

800 søkere til butikkjobb

41-åringen fra Moldova har gode referanser og snakker og skriver godt norsk. Men uten annen utdanning enn grunnskole kommer hun ofte til kort når nye stillinger lyses ut.

– Mange stillinger krever en spesiell utdanning eller spesifikk kompetanse. Det er lite jobber i det feltet jeg kan søke på, sier Gazul.

De jobbene som faktisk lyses ut, har vist seg å være svært ettertraktede. Da Gazul søkte jobb ved en nyetablert Eurospar-butikk, fikk hun til svar at butikken hadde mottatt nesten 800 unike søknader. Mange av arbeidsgiverne melder tilbake om svært høye søkertall.

At hun har utenlandsk bakgrunn gjør det ikke enklere, tror Gazul. Arbeidsgiverne stiller ofte krav til gode norskkunnskaper. I et arbeidsmarked der det er mange som er på jakt etter ny jobb, stiller innvandrere ikke først i køen, mener moldoveren.

– Jeg tror mange innvandrere har det tøffere i disse tider, påpeker hun.

ARBEIDSLEDIG: – Korona har ødelagt mye for meg og familien og andre i samme situasjon, sier Maria Gazul. Opplevelsessenteret Polaria har sagt opp 39 medarbeidere som følge av koronakrisen.

ARBEIDSLEDIG: – Korona har ødelagt mye for meg og familien og andre i samme situasjon, sier Maria Gazul. Opplevelsessenteret Polaria har sagt opp 39 medarbeidere som følge av koronakrisen.

Lars Åke Andersen

En av tre er innvandrere

Gazuls antakelse stemmer godt med det forskningen hittil har vist. Forskere ved Frischsenteret har i samarbeid med NAV og SSB studert hvem det var som mistet jobben i begynnelsen av krisen.

Forskerne fant at dagpengesøkerne kom fra alle inntekts-, utdannings- og aldersgrupper, men at særlig kvinner, innvandrere og personer som er oppvokst i familier med lav inntekt, var overrepresentert.

– Hvis du ser på de gruppene som har vært ledige i hele perioden, kommer de i stor grad fra lavlønnsyrker og -bransjer, påpeker Bernt Bratsberg, en av forskerne bak analysene til Frischsenteret.

Innvandrere utgjør en økende andel av de ledige, og særlig de langtids-koronaledige, påpeker forskerne. Blant de langtidsledige, altså de som har vært ledige helt fra starten av krisen, har en av tre kun grunnskoleutdanning, og nesten en tredel er innvandrere fra de nye EU-landene eller fra ikke-vestlige land.

LO-lederen: – Verdens beste arbeidsliv kan vi ikke skusle bort på grunn av noen måneder med korona

Store boutgifter

Etter flere måneder på dagpenger og redusert inntekt, har Maria Gazul og familien skåret ned på de utgifter de kan kutte ned på. Heldigvis har samboeren fast, trygg jobb. Tanken på langvarig ledighet uroer likevel 41-åringen.

Det er kjempevanskelig. Jeg vet ikke helt hvordan vi skal klare oss, sier Maria Gazul.

I november i fjor kjøpte hun og mannen leilighet. Etter å ha bodd to voksne og en tenåring i en 60-kvadrats leilighet med ett soverom, var gleden stor over å kunne flytte inn i noe eget med bedre plass. Nå er Gazul bekymret for hvordan de skal klare å betjene lånet.

– Dagpengene jeg vil få fra Nav er lite i forhold til de faste kostnadene vi har, påpeker Tromsø-kvinnen.

Kommentar: «Derfor bør du elske streik»

Lav inntekt

Som ansatt i Polaria har Gazul fått tarifflønn etter Fritids- og aktivitetsavtalen mellom LO og NHO.

I full stilling har hun hatt om lag 20.000 utbetalt i måneden. Etter at regjeringen besluttet midlertidig å heve dagpengesatsen, vil hun nå få litt under 80 prosent av ordinær inntekt i dagpenger fram til nyttår. Hvis ikke ordningen forlenges, vil det deretter være den ordinære dagpengesatsen på 62 prosent som trer i kraft. Da vil boliglånet alene spise opp mesteparten av arbeidsledighetstrygden, forteller hun.

– Det er slitsomt å leve med usikkerhet og bekymringer. Det preger alle i familien. Vi har snakket en del om hva vi gjør dersom det tar lang tid før jeg finner meg ny jobb. Jeg tror ikke vi kan gå så lenge uten to inntekter, sier Gazul.

Nå er håpet at hun skal klare å skaffe seg en ny jobb innen utgangen av året.

– Jeg skal ikke gi opp. Jeg har vært rundt omkring og spurt etter jobb. Jeg håper på det beste.

Livet ble snudd på hodet for Janne og Dag Rune. Nå er hverdagsstresset borte

Korona-knekken: Hva gjør krisa med psyken vår?

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse