JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FRAMTIDEN: Sten Roar Martinsen står foran Hydros flaggskip; Piloten. Inne skjer det såpass mye hemmelig at få, og i hvert fall ikke pressen, får bli med inn.

FRAMTIDEN: Sten Roar Martinsen står foran Hydros flaggskip; Piloten. Inne skjer det såpass mye hemmelig at få, og i hvert fall ikke pressen, får bli med inn.

Sissel M. Rasmussen

Med tro på det grønne skiftet

Hovedtillitsvalgt Sten Roar Martinsen i Hydro har hele verden som tumleplass, men det er hjemme på Karmøy framtida ligger.
2018112210130020181122103823

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

Martinsen er stadig på farten. De siste månedene har det blitt mye Brasil.

– Takk og lov for google translate! Når du får en melding sent på kvelden – på portugisisk – så er det greit å bruke oversetteren for å forstå om de tillitsvalgte der borte er forbanna eller fornøyde, sier Martinsen med et smil.

For å gjøre en komplisert sak kanskje litt vel enkel: Etter påstander om forgifting av drikkevannet fra selskapets aluminiumsfabrikk i Alunorte nord i Brasil, sto etter hvert Hydro i en situasjon hvor det var aktuelt å stenge ned alle de tre anleggene i landet.

8.000 arbeidsplasser var i fare. Den norske ledelsen utelukket ikke at det kunne få konsekvenser for ansatte i Norge.

Fagforeningene mobiliserte. I den lille industrikommunen Barcarena, hvor Hydro er den klart største arbeidsgiveren, møtte flere tusen personer opp i en demonstrasjon med budskapet om at Hydro måtte få tillatelse til å fortsette produksjonen.

To dager senere fikk Hydro tillatelsen. Presset på myndighetene hadde hjulpet.

– Fagforeningen har en tydelig røst i lokalmiljøet. De tillitsvalgte er utrolig flinke.

Hjemmebane

Han er Karmøybu. I mange generasjoner bakover på mor-siden. Han er interessert i slektshistorie, ja historie generelt. Farsslekta er fra Dønna, men han har også røtter i Lofoten, steder han gjerne besøker.

Siden 1967 har Karmøy huset Hydros aluminiumsverk. Den gangen ville alle de syv kommunene på øya ha en bit av Hydro, arbeidsplassene og verdiene som fulgte med, så slo de seg likeså godt sammen til en kommune i 1965.

– Slå oss sammen med Haugesund? Nei! Du må huske at Karmøy er større enn Haugesund, sier Martinsen, som er litt guide samtidig som har kjører den korte veien fra flyplassen til Hydros anlegg.

Han har sittet i kommunestyret for Arbeiderpartiet. I dag er han «bare» i nominasjonskomiteen. Opptatt og oppdatert på så vel nasjonal som internasjonal politikk, er han imidlertid. Han får også en dose politikk i privatlivet. Kjæresten i Høyanger jobber for Arbeiderpartiet.

(Saken fortsetter under bildet.)

KARMØYBU: Sten Roar Martinsen har bodd på øya i hele sitt liv.

KARMØYBU: Sten Roar Martinsen har bodd på øya i hele sitt liv.

Sissel M. Rasmussen

Tap og vinn med samme…

– Skal du snakke med den karen? Du får spørre om hvordan det går med West Ham, sier vakta ved inngangen til Hydro. Martinsens interesse for London-laget er viden kjent.

– Det går bra nå, repliserer Martinsen etterfulgt av et fornøyd smil. Allerede i bilen har vi lagt merke til West Ham-maskoten. På kontoret er det flere West Ham-effekter. Den tidligere fotballkeeperen på Kopervik og Avaldsnes nøyer seg med å se fotball nå til dags. Det blir oss fortalt at Martinsen er såpass ihuga West Ham-supporter at et tap kan ødelegge helga.

– Godt over 50 år og pottesur for at laget taper? Forstå det den som kan, men det er bare sånn det er!

Blir hørt

Han inviterer inn i bygget og kontorlokalene hvor Alnor Kjemiske Fagforening holder til. Foreningens navn bærer preg av historien:

Alnor var navnet på det opprinnelige selskapet som etablerte seg på Karmøy i 1963. Og så var omtrent alle som én organisert i Norsk Kjemisk Forbund. Å være organisert har alltid vært en selvfølge på verket. Foreningen har 700 aktive medlemmer.

I dag er Alnor Kjemiske Fagforening en avdeling i Industri Energi. Martinsen var av dem som ivret for at Norsk Kjemisk Forbund og Nopef skulle slå seg sammen.

– Fagligpolitisk står vi mye sterkere enn hva vi gjorde hver for oss. Politikerne hører på oss.

Fellesforbundet-vedtak i Bergen kan vippe LOs syn på EØS-avtalen

Kjernekar

En litt yngre kar stikker innom for å si hei. Ungdomsarbeidet var nesten ikke-eksisterende i det gamle forbundet.

– Nå gjør de unge utrolig mye bra, skryter Martinsen.

Ungdommen på sin side vet å sette pris på den langt mer erfarne Martinsen.

– Han er en som vi kan spørre om alt. Han har alltid kontroll på hva han snakker om, sier en av de ungdomstillitsvalgte.

Martinsen karakteriseres som en kjernekar.

– Han står sterkt hos medlemmene, andre foreninger og bedrifter, sier en av hans nærmeste tillitsvalgtkollegaer.

Martinsen ble fast ansatt i 1983. Allerede etter to år var han tillitsvalgt.

– Jeg syntes det var spennende. Jeg liker å være med og påvirke, og i Hydro har vi ansatte innflytelse.

Martinsen har vært tillitsvalgt i over 30 år og ledet Alnor Kjemiske Fagforening i 15 år. Han har vært tillitsvalgt på heltid siden 1992.

– Brutalt!

Martinsen kom inn fabrikkporten som ufaglært skoleungdom. Innafor porten jobbet allerede mor, far og bestefar. I dag bør du helst ha med deg inn litt mer kompetanse enn fullført grunnskole.

– Det er jo mer high-tech det vi driver med i dag.

Nå er det ikke uvanlig at ansatte har både ett og to fagbrev. Da bør du egentlig være godt skodd for å møte framtida, men at det ikke er noen garanti for jobb, vet Martinsen bedre enn de fleste.

– Det var brutalt!

Vi går ti år tilbake i tid. Finanskrisen traff aluminiumsindustrien, så også Hydro på Karmøy. Produksjonen i Søderberganlegget ble lagt ned. Pressverket likeså. 500 arbeidskamerater måtte gå.

– Det var dager da jeg ikke hadde lyst til å gå på jobb, men jeg visste at medlemmer hadde det mye verre. For oss var ikke 400 bare et tall. Det var kollegaer og medlemmer, og gjerne med familie. Det var vondt!

Da flertallet i Hydro-styret den gangen valgte å legge ned pressverket, så var det mot stemmene til ansatte-representantene. Martinsen har sittet i styret siden 2005.

– Det er en viktig å ha en røst inn i styret, ikke bare i styrerommet, men også utenfor. Vi kommer tidlig inn i prosessene, vi er tett på og har reell innflytelse.

(Saken fortsetter under bildet.)

TILLIT: Sten Roar Martinsen står sterkt hos medlemmene, fortelles det. Bare på Karmøy har Industri Energi 700 medlemmer.

TILLIT: Sten Roar Martinsen står sterkt hos medlemmene, fortelles det. Bare på Karmøy har Industri Energi 700 medlemmer.

Sissel M. Rasmussen

Ny hverdag

Han gleder seg over at Hydro har tatt med seg den norske modellen ut i verden.

Allerede en gang på 1990-tallet fortalte konsernsjefen at nå var det flere ansatte ute enn hjemme. I dag er forholdet sånn cirka 90–10, i ansatte i utlandets favør.

– Den gangen på 90-tallet var det en sjokkmelding for oss ansatte. I dag er det helt naturlig. Men det er klart at det har endret hverdagen for oss tillitsvalgte dramatisk.

Martinsen har 35.000 kollegaer i 40 land. Når tillitsvalgte møtes, har det hendt at Martinsen ønsker velkommen til «Hydro United Nations».

Han legger ikke skjul på at det til tider er en utfordring å ta med den norske modellen ut av Norge og inn i for eksempel Brasil.

– Kultur og tradisjon spiller en stor rolle. Mange steder har forholdet mellom ledelse og fagforeninger historisk vært preget av konfrontasjon og konflikt.

Han synes Brasil er et godt eksempel på at de har kommet et stykke på vei. For omtrent ti år siden møtte de med skepsis den norske modellen. Under kampen for ikke å stenge aluminiumsverkene tidligere i år, sto ledelsen og tillitsvalgte for første gang samlet bak kravet til myndighetene.

GJENBRUK: Aluminiumsboksen med påskriften "Neverending story" har Martinsen på kontoret sitt. Aluminium er et produkt som kan smeltes om igjen og igjen, nær sagt i det uendelige.

GJENBRUK: Aluminiumsboksen med påskriften "Neverending story" har Martinsen på kontoret sitt. Aluminium er et produkt som kan smeltes om igjen og igjen, nær sagt i det uendelige.

Sissel M. Rasmussen

Ut i verden

For 30 år siden reiste han ut i verden for å jobbe. Han var på Hydros anlegg i Venezuela i 20 måneder.

Han kom hjem igjen, giftet seg med sin venezuelanske kjæreste, og sammen fikk de to sett tvillinger. De skilte lag for flere år siden. Fortsatt bor de to yngste barna hjemme hos Martinsen. Barna har ikke vært i Venezuela.

– Den gangen jeg var i landet, var det et ganske velfungerende samfunn. I dag er situasjonen dramatisk for landet. Det er ødelagt.

Ap vil bevilge en halv milliard kroner ekstra til grønn industri

Grønn framtid

I 2013 var Hydro, ifølge Martinsen, endelig oppe av hengemyra. Han mener det blant annet er takket være innsats fra Industri Energi og LO med flere års kamp for å få på plass CO2-kompensasjon i 2012. LO-forbundet truet senere med politisk streik mot den borgerlige regjeringens forslag om å svekke ordningen etter valget i 2013.

Industri Energi og Hydro-sjefen ble hørt, og slik reddet de driften på aluminiumsverket på Husnes, la grunnlaget for å få restartet utkobla kapasitet på Sunndal og fikk igjen tro på at Teknologipiloten på Karmøy kunne bli en realitet.

I 2017 ble teknologipiloten reist – et symbol på en ny grønn framtid ved aluminiumsverket. Målet er at primæraluminium laget ved anlegget skal være verdens mest energieffektive og med det minste CO2-fotavtrykket. Den kan sikre aluminiumsproduksjon på Karmøy i overskuelig framtid. Pilotanlegget gir samtidig nye arbeidsplasser på Karmøy.

Samme år fylte både verket og fagforeningen 50 år.

– Vi er best i verden på forbedringsarbeid, sa Martinsen under feiringen.

2017 var et hektisk, men vellykket år, kunne Martinsen oppsummere for årsmøtet i fagforeningen. Han hadde nok sett for seg at 2018 skulle bli litt roligere, men det var før han satt på flyet til Brasil. Det er sjelden stille rundt den som er hovedtillitsvalgt i Hydro.

{"420902":{"type":"s","url":"/image-3.420902.7b07c02845","cap":"GJENBRUK: Aluminiumsboksen med påskriften \"Neverending story\" har Martinsen på kontoret sitt. Aluminium er et produkt som kan smeltes om igjen og igjen, nær sagt i det uendelige.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420904":{"type":"m","url":"/image-3.420904.88d37a8128","cap":"KARMØYBU: Sten Roar Martinsen har bodd på øya i hele sitt liv. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420908":{"type":"m","url":"/image-3.420908.35c3855e5f","cap":"TILLIT: Sten Roar Martinsen står sterkt hos medlemmene, fortelles det. Bare på Karmøy har Industri Energi 700 medlemmer. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"93","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Sten Roar Martinsen","closed":false,"place":"To dager senere fikk Hydro tillatelsen. "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi kommer tidlig inn i prosessene, vi er tett på og har reell innflytelse.","place":"– Jeg syntes det var spennende. Jeg like"},{"title":"Det var dager da jeg ikke hadde lyst til å gå på jobb, men jeg visste at medlemmer hadde det mye verre.","place":"Vi går ti år tilbake i tid. Finanskrisen"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Sten Roar Martinsen

Alder: 56 år.

Aktuell som: Hovedtillitsvalgt i Hydro som gleder seg over at situasjonen rundt Hydro i Brasil har roet seg.

Vi kommer tidlig inn i prosessene, vi er tett på og har reell innflytelse.

Sten Roar Martinsen

Det var dager da jeg ikke hadde lyst til å gå på jobb, men jeg visste at medlemmer hadde det mye verre.

Sten Roar Martinsen

{"420902":{"type":"s","url":"/image-3.420902.7b07c02845","cap":"GJENBRUK: Aluminiumsboksen med påskriften \"Neverending story\" har Martinsen på kontoret sitt. Aluminium er et produkt som kan smeltes om igjen og igjen, nær sagt i det uendelige.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420904":{"type":"m","url":"/image-3.420904.88d37a8128","cap":"KARMØYBU: Sten Roar Martinsen har bodd på øya i hele sitt liv. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420908":{"type":"m","url":"/image-3.420908.35c3855e5f","cap":"TILLIT: Sten Roar Martinsen står sterkt hos medlemmene, fortelles det. Bare på Karmøy har Industri Energi 700 medlemmer. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"93","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Sten Roar Martinsen","closed":false,"place":"To dager senere fikk Hydro tillatelsen. "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi kommer tidlig inn i prosessene, vi er tett på og har reell innflytelse.","place":"– Jeg syntes det var spennende. Jeg like"},{"title":"Det var dager da jeg ikke hadde lyst til å gå på jobb, men jeg visste at medlemmer hadde det mye verre.","place":"Vi går ti år tilbake i tid. Finanskrisen"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}