JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mistet jobben og AFP

Einar-Arne Vartdal fra Sykkylven krever at Avtalefestet pensjon (AFP) blir en ordning for alle. Vartdal var bare et par år unna AFP-alderen da han mistet jobben og AFP’en.
Einar Arne Vartdal fra Sykkylven mistet hele AFP-pensjonen da han mistet jobben.

Einar Arne Vartdal fra Sykkylven mistet hele AFP-pensjonen da han mistet jobben.

Bjørn A. Grimstad

line.scheistroen@lomedia.no

– Jeg sto uten jobb og uten AFP. Jeg gikk på NAV for å høre om mulighetene for ny jobb. De spurte meg om alderen min og fortalte meg at toget er gått for meg, fortalte Vartdal fra talerstolen på Industri Energis landsmøte onsdag ettermiddag.

Vartdal ble offer for dagens ordning: Hvis en bedrift blir nedlagt der en ansatt har jobbet seg opp rettigheter i flere år, og ikke får seg ny jobb i en bedrift md tariffavtale, vil den ansatte miste rettighetene slik dagens ordning er i dag.

– AFP-ordningen er god, men ikke god nok, sa Vartdal og fortsatte:

– Det snakkes om at vi skal kunne gå ut av arbeidslivet med verdigheten i behold. Det er vanskelig for meg å gjøre.

BAKGRUNN: Les mer om AFP-ordningen i vårt tariffleksikon

Skal AFP følge den ansatte?

I forkant av landsmøtet er det lagt fram flere forslag om at AFP må følge den ansatte og ikke bedrift. Det er også foreslått en full gjennomgang av AFP-ordningen.

Dalen arbeiderforening er av dem som har løftet at forbundet må prioritere arbeidet med å sikre minstelønn som gjør det mulig for alle å gå av på AFP når øvrige vilkår er oppfylt.

Forbundet har flere bedrifter med et lønnsnivå der medlemmer i full jobb ikke har oppnådd den årsinntekten som hittil har vært krevd for å kunne gå av på AFP.

– Det er en svært urettferdig ordning når de lavtlønnede som ofte også har svært slitsomme jobber blir forhindra fra å gå av på AFP ved 62 år, heter det i forslaget fra Dalen arbeiderforening.

Får telefoner fra bekymrede medlemmer

Flere entret talerstolen og støttet kampen for AFP-ordningen. Arne Byrkjeflot, som også er delegat under IEs landsmøte, fortalte at han minst en gang i uka får telefon fra medlemmer som mister AFP’en av ulike årsaker.

– Det er ingen andre som kan gå i spissen for denne kampen, sa Byrkjeflot og la til:

– Hvis det blir et pensjonsoppgjør i 2016 så blir det streik.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse