JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DIALOGKONFERANSE: Fredag arrangerer LO en heldags dialogkonferanse. – Jeg er veldig stolt av LO som er seg sin rolle bevisst og bidrar til å føre debatten inn på et mer konstruktivt spor, sier Asghar Ali som skal være en av innlederne.

DIALOGKONFERANSE: Fredag arrangerer LO en heldags dialogkonferanse. – Jeg er veldig stolt av LO som er seg sin rolle bevisst og bidrar til å føre debatten inn på et mer konstruktivt spor, sier Asghar Ali som skal være en av innlederne.

Tri Nguyen Dinh

LO med stor dialogkonferanse:

Når ekstremismen rykker nærmere

– Det burde gå ut en marsjordre til alle tillitsvalgte om å ta ansvar for å skape inkluderende holdninger på arbeidsplassene, sier forbundssekretær Asghar Ali i El & IT Forbundet.


03.12.2015
08:37
21.08.2023 17:14

ragnhild@lomedia.no

«Hva slags samfunn vil vi ha?» Det er tittelen på invitasjonen til LOs store dialogkonferanse 4. desember.

I innledningen til programmet vises det til den siste tids uro med millioner av mennesker på flukt og terrorister som rammer uskyldige i Paris, Egypt og Beirut:

Vi er kommet i en destruktiv spiral som følge av terrorfrykt og polarisering i samfunnet. Muslimer mistenkeliggjøres. Jødehatet øker. (…) Er det dialog, forsoning, tillit og fri meningsbrytning som er løsningen? Eller bevæpning, overvåkning og en mer utstrakt bruk av forsvaret?

Blant bidragsyterne finner vi statsminister Erna Solberg, generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, professor Hans Petter Graver og LO-leder Gerd Kristiansen. Og vi finner Asghar Ali.

Les også: – Flyktningene truer ikke velferden vår

Polarisering kan bekjempes med kunnskap

Ali er forbundssekretær i El & IT Forbundet og tidligere nestleder i Islamsk Råd. Som muslim med langt, svart skjegg – noen ville kanskje kalt det mullah-skjegg – har han opplevd å få mistenksomme blikk fra ukjente nordmenn. Og han forteller at norske muslimer frykter at den siste tidens terrorangrep, utført av ekstremister, vil føre til økt stigmatisering også i Norge.

– Det er nesten uunngåelig, mener Ali.

På dialogkonferansen er han, sammen med preses Helga Haugland Byfuglien fra Den Norske Kirke og Ervin Kohn fra Det mosaiske trossamfunn, invitert til å snakke om trossamfunnenes rolle. En av de viktigste oppgavene for å hindre økt polarisering, er kanskje å formidle hva islam egentlig handler om, mener Ali.

– Det står i Koranen at «den som dreper et menneske, skal anses som hadde han drept hele menneskeheten. Den som redder et menneske, skal anses som hadde han reddet hele menneskeheten».

Les også: Pegida utfordrer tysk fagbevegelse

Han tror mye av mistroen som finnes mellom muslimer og etniske nordmenn bunner i grunnleggende misforståelser. I 2006 skrev han en kronikk sammen med Shoaib Sultan, senere generalsekretær i Islamsk Råd. I kronikken påpeker de to at muslimer og majoritetsbefolkningen i mange sammenhenger snakker forbi hverandre. Et eksempel er bruken av ordet «jihad», som mange i Vesten forstår som «hellig krig». Dette er galt, forteller Ali.

– Jihad betyr å anstrenge seg. Når jeg faster fra fire om morgenen til elleve på kvelder under ramadan, er det «jihad» med meg selv. Jihad er først og fremst rettet innover. Det er anstrengelsen for å bli en bedre muslim, forklarer han.

På samme måte mener han at majoritetsbefolkningen misforstår begrepet «sharia».

– Nordmenn forbinder gjerne sharia med brutale straffer, men sharia dreier seg om all organisering av samfunnet. En iransk professor rangerte alle land i verden etter hvor muslimske de er. Norge kom ut på fjerde plass i den rangeringen. Det er fordi sharia er å ta vare på de svakeste, det er sosial boligpolitikk, det er arbeidsmarkedspolitikk. Det er et ufarlig begrep, sier Ali.

SKJEGG: – Hadde jeg klippet skjegget i en litt annen vinkel, hadde det vært hipster-skjegg, ler Asghar Ali som opplever at folk kan se rart på ham når han er på reise i distrikts-Norge.

SKJEGG: – Hadde jeg klippet skjegget i en litt annen vinkel, hadde det vært hipster-skjegg, ler Asghar Ali som opplever at folk kan se rart på ham når han er på reise i distrikts-Norge.

Tri Nguyen Dinh

– Tillitsvalgte er moralske fanebærere

I en tid da ekstremister får lov til å sette dagsorden, har fagbevegelsen en kjempeviktig rolle å spille når det gjelder å motvirke polarisering og fremmedfrykt, mener forbundssekretæren.

– En tillitsvalgt er en moralsk fanebærer. Rundt de tusen kantinebord er den tillitsvalgte en person som blir lyttet til, og han blir sett.

De tillitsvalgte må ha øyne og ører med seg, oppfordrer Ali. Hva skjer rundt kantinebordet når en med innvandrerbakgrunn kommer inn i rommet? Stilner samtalen? Skifter tema? Og hva sies når det ikke er noen flerkulturelle i nærheten?

– Det de tillitsvalgte da sier – eller ikke sier – det blir stående som godkjent atferd. Hvis en person er frekk i kjeften mot muslimer eller innvandrere, og ingen sier imot, så er det stilltiende aksept. Hvis tillitsvalgte rundt det ganske land hadde begynt å utfordre de holdningene, tror jeg de kunne gjort en formidabel innsats for å legge til rette for at muslimer og andre med flerkulturell bakgrunn blir integrert i samfunnet. Den jobben må fagbevegelsen ta, sier Ali.

Han viser til kronikken «Det nye norske vi» som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev i 2007. «Når vi snakker om vi eller oss, når vi snakker om å fremme norske interesser, så må det handle om alle oss, også de av oss som har røtter i Pakistan eller Russland. (…) Vi kan ikke bare være de av oss som ser ut som nordmenn gjorde for 50 år siden», skrev Gahr Støre den gang.

– Vi må være tydelige på at det er noen ting som står fast: menneskerettigheter, trosfrihet og ytringsfrihet. Men utover det, kan du velge hvordan du vil leve ditt liv. Det ene er like greit som det andre. «Det nye norske vi» må romme mer enn bestemors kjøttkaker i brun saus og skiturer på søndagene, påpeker Ali.

PÅ GUTTEROMMET: – Ungdom som radikaliseres går ikke i moskeen. De sitter på gutterommet. Derfor er den største utfordringen faktisk å få ungdommen inn i moskeene, mener Asghar Ali som selv er aktiv i moskeen.

PÅ GUTTEROMMET: – Ungdom som radikaliseres går ikke i moskeen. De sitter på gutterommet. Derfor er den største utfordringen faktisk å få ungdommen inn i moskeene, mener Asghar Ali som selv er aktiv i moskeen.

Tri Nguyen Dinh

En blendahvit fagbevegelse

For å komme dit er det behov for muslimske forbilder.

– Det må være helt naturlig at når du drar på legevakta, så er det en muslimsk lege som tar deg imot. Eller når du oppsøker retten, at det er en muslimsk jente som er aktor. Eller at du har en forbundssekretær i El & IT Forbundet med innvandrerbakgrunn.

Også her har fagbevegelsen en jobb å gjøre, mener forbundssekretæren. Det må feies for egen dør: Nylig skrev Vårt Land at bare én av 288 forbundsstyremedlemmer i LO-forbundene har ikke-europeisk bakgrunn.

– Når omlag femten prosent har innvandrerbakgrunn i arbeidsmarkedet, bør andelen blant de tillitsvalgte være omtrent den samme. Det er den definitivt ikke, uttalte Fafo-forsker Inger Marie Hagen, som sammen med Ragnhild Steen Jensen hadde gjennomført opptellingen.

Asghar Ali mener minoritetsbefolkningens svake representasjon i fagbevegelsens toppsjikt er svært uheldig.

– Signaleffekten er at du er ikke integrert. Din bakgrunn, dine holdninger, dine meninger er ikke viktige. Vi – hvite nordmenn – vet hva som er viktig, og vi bestemmer det vi vil.

Forskere avliver myter

I forbindelse med Fafo-undersøkelsen gjennomførte forskerne intervjuer med ledere og tillitsvalgte i åtte virksomheter. De skriver: «Det er mange forestillinger om hvorfor innvandrere ikke blir tillitsvalgte. Men vi har funnet lite belegg for de fleste av disse.»

De tillitsvalgte som ble intervjuet i prosjektet, la vekt på at det ikke er vanskeligere å rekruttere innvandrere enn nordmenn. På arbeidsplasser der det er vanlig å være organisert, er også innvandrerne organisert. Og på arbeidsplasser der flertallet av arbeidstakerne har innvandringsbakgrunn, finner forskerne flere tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn.

«Likevel er det altså få som gjør karriere oppover i systemet. Det betyr kanskje at det er ett eller annet glasstak som hindrer denne klatringen?» spør forskerne.

Les også: – Innvandrerne må bli spurt om å ta verv

Asghar Ali etterlyser et mer systematisk arbeid for å sikre innvandrere bedre representasjon. På samme måte som en har jobbet målrettet for å øke andelen kvinnelige tillitsvalgte, må fagbevegelsen sette seg konkrete mål for å få flere tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn.

– Hvis fagbevegelsen setter seg en plan for arbeidet sitt, så pleier den å oppnå noe, sier Asghar Ali som ikke er fremmed for at en form for kvotering kan være nødvendig.

– I den tiden vi lever i nå, er det ekstremt viktig at tillitsvalgte viser positive holdninger til integrering og inkludering, sier Asghar Ali.

LOs dialogkonferanse

Hva: En konferanse om tillit og trygghet i samfunnet.

Tid: Fredag 4. desember kl. 10.30-17.15

Sted: Oslo kongressenter.

Innledere: Blant andre LO-leder Gerd Kristiansen, statsminister Erna Solberg, generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, professor Hans Petter Graver og generalløytnant Robert Mood.

Asghar Ali

• Forbundssekretær i El & IT Forbundet.

• Tidligere nestleder i Islamsk Råd.

• Norsk-pakistansk bakgrunn.

• Har vært aktiv i AUF og Oslo arbeiderparti.

En tillitsvalgt er en moralsk fanebærer.

03.12.2015
08:37
21.08.2023 17:14

LOs dialogkonferanse

Hva: En konferanse om tillit og trygghet i samfunnet.

Tid: Fredag 4. desember kl. 10.30-17.15

Sted: Oslo kongressenter.

Innledere: Blant andre LO-leder Gerd Kristiansen, statsminister Erna Solberg, generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, professor Hans Petter Graver og generalløytnant Robert Mood.

Asghar Ali

• Forbundssekretær i El & IT Forbundet.

• Tidligere nestleder i Islamsk Råd.

• Norsk-pakistansk bakgrunn.

• Har vært aktiv i AUF og Oslo arbeiderparti.




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker