JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny rapport om innleie i bygg:

Nesten all innleie av arbeidskraft på Oslos byggeplasser er ulovlig

Ni av ti innleide kommer fra bemanningsbyrå, og så å si all innleien er ulovlig.
Organisasjonsmedarbeider i Rørleggernes fagforening, Boye Ullmann, kan dokumentere at 40 prosent av alle som jobber på bygg er innleid arbeidskraft.

Organisasjonsmedarbeider i Rørleggernes fagforening, Boye Ullmann, kan dokumentere at 40 prosent av alle som jobber på bygg er innleid arbeidskraft.

Sissel M. Rasmussen

eline@lomedia.no

torgny@lomedia.no

Byggmiljøene i Oslo og Akershus legger nå fram en rapport som viser hvor ille det står til på bygeplassene i hovedstadsområdet.

Rapporten kommer idet LO-kongressen skal starte debatten om hvordan man skal bekjempe sosial dumping og løsarbeidersamfunnet.

I undersøkelse har tillitsvalgte oppsøkt 59 byggeplasser med nesten 3000 arbeidere for å sjekke hvor omfattende bruken av innleie er og om den er lovlig. Det viser det seg at 40 prosent av alle som jobber på byggeplassene er innleide.

Dette er ikke begrenset til mindre byggeplasser. De store og tariffbundne entreprenørene er ikke noe unntak. Her har innleie økt fra 17 prosent til 35 prosent i åra fra 2015 til 2017. For elektroarbeidere var andelen innleide enda høyere: 44 prosent.

Følg oss på Facebook

Omfanget er ekstremt

– Det aller viktigste funnet er det ekstreme omfanget av ulovlig innleie fra bemanningsbyråer.

Det sier organisasjonsarbeider i Rørleggernes fagforening i Oslo, Boye Ullmann.

– Gang på gang møter vi representanter fra styresmaktene som understreker hvor liten og ubetydelig bemanningsbransjen er. Nå ser vi innenfor bygg, er dette veldig langt fra sannheten, sier Ullmann.

Kampkrafta borte

Samtidig som det er byggeboom i hovedstadsområdet, blir det stadig færre organiserte arbeidere i bransjen. Bare elleve prosent er organiserte.

– Det sier det meste om hvor liten kampkraft det er igjen. Bemanningsbransjen har langt på vei tatt over bransjen i Oslo og Akershus, hevder Ullmann.

PODKAST: Boye Ullmann om innleierapporten

LES MER: Nå vil han kaste bemanningsbyråene ut fra Oslo

Fire punkter

I rapporten kommer det fram at nesten alle de som er innleid kommer fra bemanningsbyråer, og ikke fra andre produksjonsbedrifter. Det vil si at bedriftene som leier ut arbeidskraft, ikke har egen produksjon, men bare driver med utleie av arbeidskraft.

Innleie av arbeidskraft er i utgangspunktet ikke ulovlig i Norge, men det kreves at fire punkter er oppfylt: krav om tariffavtale, protokoll mellom bedriften og tillitsvalgte, at innleien er tidsbegrenset og at antall ansatte er klart definert.

Av alle de undersøkte leieforholdene som er omtalt i rapporten var hele 85 prosent ulovlig.

– Generelt ser vi at tillitsvalgte blir totalt overkjørt i innleiesaker. Problemet er at både ulovlig innleie og sosial dumping er så å si risikofritt. Den verste straffen de som driver med dette kan få, er å komme i media og kanskje måtte betale det arbeidet egentlig koster, sier Boye Ullmann.

Bemanningsbyrået tapte i retten, fortsetter med "fast jobb uten lønn mellom oppdrag"

Ond sirkel

Byggmiljøene bak rapporten er bekymret for hele bransjens framtid som følge av det store innslaget av innleie, sågar ulovlig innleie.

– Dette er en ond sirkel. Det er bare å se hvordan søkningen til yrkesfag stuper, understreker Ullmann. Andre uunngåelige følger av at innleie dominerer bransjen så totalt er at vilkårene blir dårligere og at både kvalitet og produktivitet synker.

Foreslår ulike tiltak

LO-kongressen kommer til å debattere ulike tiltak. I rapporten skisseres det fire ulike tiltak som er aktuelle:

• Å forby bemanningsbyråer, slik det var før frislippet av kommersiell arbeidskraftutleie i 2000. I rapporten stilles det spørsmål om dette er lovlig med tanke på vikarbyrådirektivet og EØS-avtalen.

• Et begrenset forbud, der en bransje får forbud mot bemanningsbyråer eller der forbud gjelder i et begrenset geografisk område. Det er åpning for dette i arbeidsmiljøloven i dag.

• Fjerne adgangen tillitsvalgte har til å godkjenne innleie unntatt der man leier inn til erstatning for en navngitt ansatt.

• Forandre arbeidsmiljøloven slik at det bare kan inngås avtale om innleie med tillitsvalgte i fagforening med landsdekkende tariffavtale.

Alle sakene fra LO-kongressen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse