JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO ber regjeringen vurdere nasjonal minstelønn

– Flyktningsituasjonen gjør spørsmålet mer aktuelt, sier NHOs Svein Oppegård.
ETTERLYSER TILTAK: NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, ber regjeringen vurdere om en nasjonal minstelønn kan få flere flyktninger i arbeid.

ETTERLYSER TILTAK: NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, ber regjeringen vurdere om en nasjonal minstelønn kan få flere flyktninger i arbeid.

Martin Guttormsen Slørdal

ragnhild@lomedia.no

– Vi får nå en kjempestor gruppe som ikke har den produktiviteten som kreves i vårt arbeidsliv. Derfor er det riktig, mener vi, å se på hvordan vi kan utvide arbeidsmarkedet slik at det også blir rom for denne gruppen.

Det sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidsgiverpolitikk i NHO, til LO-Aktuelt.

LO avviser lovfestet minstelønn

I Norge finnes per i dag ingen nasjonal minstelønn, og diskusjonen om en slik lovfestet minstesats blusser opp med jevne mellomrom. LO står urokkelig på standpunktet om at en nasjonal minstelønn ikke er ønskelig her til lands.

– Hvis vi innfører minstelønn i Norge, vil vi over natta få et lønnspress nedover, forklarte Knut Bodding, leder for LOs forhandlings- og HMS-avdeling, til LO-Aktuelt tidligere i høst.

Men dagens situasjon på arbeidsmarkedet gjør det nødvendig å se på spørsmålet igjen, mener altså NHOs Svein Oppegaard. Han opplyser at arbeidsgiverorganisasjonen vil ta dette opp med Arbeids- og sosialdepartementet.

– Jeg tror det kan være et skritt i retning av å oppnå mer anstendighet i arbeidslivet, sier NHO-direktøren og understreker at det er viktig å hindre at flyktninger glir over i det grå eller svarte arbeidsmarkedet.

Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Vil avvente en utredning

Oppegård peker på diskusjonen som pågår i andre europeiske land. I Tyskland har man diskutert å senke minstelønna for å sysselsette flere flyktninger. Og i Sverige snakkes det om å utvide ordningen med skattefradrag for håndverkertjenester i private hjem, det såkalte Rot-fradraget.

Les også: Merkel-rådgiver: – Senk minstelønna for å sysselsette flyktninger

– De instrumentene vi har i dag er ikke nødvendigvis tilstrekkelige, påpeker NHO-direktøren og viser til at det er en del jobber, for eksempel vedlikehold i hjemmet, som ikke blir gjort fordi lønnsnivået i Norge er høyt.

– Så ved å innføre en nasjonal minstelønn kan en få flere flyktninger i arbeid?

– Det må en utredning gi svar på. Men vi mener det er riktig å vurdere det spørsmålet nå. Arbeid er den beste form for integrering; det er vi alle enige om.

– Vil ikke det kunne føre til at flyktningene bare får enda lavere lønn enn de ellers ville fått?

– Det må en utredning vurdere. Jeg sier ikke med dette at vi er for en nasjonal minstelønn, men vi ønsker mer kunnskap.

– En dekkoperasjon

Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, reagerer kraftig på utspillet.

– Jeg synes det er forunderlig at NHO skal bruke flyktningsituasjonen som en dekkoperasjon for å innføre nasjonal minstelønn. Jeg registrerer at problemet er ikke å få sysselsatt dem, men at de skal ha lønn. Det er ikke noe nytt argument fra arbeidsgiversiden, sier han.

Les også: LO og Venstre på kollisjonskurs om minstelønn

– Behov for å tenke nytt

Det er ikke første gang at NHO bringer forslaget om en nasjonal minstelønn på banen. Så sent som i fjor sommer uttalte NHO-direktør Kristin Skogen Lund til Klassekampen at:

– Minstelønn kan danne et gulv for hva som er sosial dumping, og styrke muligheten til å sette inn tiltak.

Men at organisasjonen bruker flyktningsituasjonen som et påskudd, vil Svein Oppegaard imidlertid ikke høre snakk om.

– Dette dreier seg ikke bare om flyktningene. Vi har en stor gruppe unge som ikke klarer overgangen mellom skole og arbeidsliv, vi har mange med redusert arbeidsevne, vi har et økende antall arbeidsledige, og så kommer flyktningene i tillegg. Det skaper en helt ny situasjon som understreker behovet for å tenke nytt, svarer han.

Les også: – Flyktningene truer ikke velferden vår

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse