JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KLIMA: Forbundsleder Christopher Beckham i HK sier å fortsatt hente ut petroleum ikke er forenelig med å nå klimamålene.

KLIMA: Forbundsleder Christopher Beckham i HK sier å fortsatt hente ut petroleum ikke er forenelig med å nå klimamålene.

Alf Ragnar Olsen

LO-kongressen

Noe av olja må bli liggende, krever tre store LO-forbund. Forslaget kan få flertall

Handel og kontor, Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag samler seg om oljeforslag på LO-kongressen. Industri Energi og Fellesforbundet vil ikke høre snakk om brems.


01.06.2022
10:06
09.06.2022 13:20

anders@lomedia.no, nina.hanssen@lomedia.no, tri.nguyen@lomedia.no

I forkant av LO-kongressen har en rekke forbund sendt inn forslag om å begrense oljeaktiviteten på norsk sokkel, for å kunne nå klimamålene Norge har forpliktet seg til.

Alle ble avvist av LO-sekretariatet, men forbundene har mulighet til å reise dem igjen under kongressen.

Flere forslag om å begrense olje og gass

Blant forslagene som ble sendt inn, finnes det flere som vil legge kraftige begrensninger på aktiviteten på norsk sokkel i framtida.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) hadde foreslått at LO skulle: «Jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt på norsk sokkel».

Handel og kontor (HK) hadde foreslått at «Norge må følge FNs klimapanel og la deler av våre fossile petroleumsressurser ligge urørt.»

Fagforbundet hadde forslag om at: «Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og andre særlig sårbare områder på norsk sokkel, må vernes mot olje- og gassvirksomhet.»

Støtter hverandres forslag

HK og forbundsleder Christopher Beckham varsler at de opprettholder sitt forslag, om at deler av petroleumsressursene må ligge urørt, pluss to andre. NTL og Fagforbundet, som er desidert største delegasjon på kongressen, støtter også forslaget.

Industri Energi og Fellesforbundet står på den andre siden, sammen med Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund.

– Å fortsette å hente ut fossile petroleumsressurser er ikke, og vil ikke bli forenlig med at vi når klimamålene. Vi i denne salen har et enormt ansvar, et ansvar for et rettferdig grønt skifte, sier Beckham.

I innlegget sitt i debatten på LO-kongressen, var forbundsleder Beckham tydelig på at Norge må gå foran for å få til den grønne omstillingen.

– Norge er et av landene i verden som har best forutsetning for å få til en rettferdig, grønn omstilling. Det handler ikke om å avvikle, men vi må komme i gang med overgangen til det grønne skiftet. Vi skal bygge videre på det beste av norsk industri. Og kamerater – det haster, sa Beckham fra talerstolen.

Han varsler også at de vil støtte NTLs forslag til endring av den næringspolitiske uttalelsen. Der vil NTL fjerne setningen «LO vil utvikle ikke avvikle sektoren», og legge til «vi må trappe ned leteaktiviteten i takt med å satse på grønne industriarbeidsplasser.»

Dermed blir disse forslagene mat for redaksjonskomiteene som skal prøve å finne et kompromiss innen fredag.

Les også: Oljekrangel i LO: To store forbund vil la oljen ligge

– Vi må bruke arbeidskrafta vår klokt

NTL Ung-leder Martin Kvalvik mener HKs forslag er et godt kompromissforslag. Kvalvik forklarer NTLs forslag slik:

– Når vi sier «utvikle, ikke avvikle» oljeindustrien så sier vi også nei til nye grønne industriarbeidsplasser. Vi binder opp de flinkeste folka og de store investeringene opp i en fossilindustri på retur. Det er penger og folk vi må investere i grønn industri for å sikre at jeg, og alle som er unge i dag, har et arbeidsliv og en sterk velferdsstat også etter 2050, sier han.

Kvalvik mener det handler om å ikke gjøre en strategisk feilvurdering nå, å ikke komme i gang med det grønne skiftet.

– Det er ingen her som mener vi skal vedta en avvikling av norsk sokkel de nærmeste årene. Men verden rundt oss vil gradvis slutte å etterspørre vår viktigste eksportvare. Vi må bruke arbeidskrafta vår klokt, og vi må være klare, sier Kvalvik.

OMSTILLING: NTL Ung-leder Martin Kvalvik sier Norge må gjøre seg klare for grønn omstilling, og at det ikke skjer om folk og kapital er bundet opp i petroleumsnæringa.

OMSTILLING: NTL Ung-leder Martin Kvalvik sier Norge må gjøre seg klare for grønn omstilling, og at det ikke skjer om folk og kapital er bundet opp i petroleumsnæringa.

Alf Ragnar Olsen

Kvalvik mener fortsatt oljeleting binder opp de ressursene vi trenger til det grønne skiftet.

Victoria De Oliveira, leder i Fagforbundet Ung, bekrefter at Fagforbundet støtter forslagene.

– Fagforbundet mener det er åpenbart at det ikke bør bygges ut i sårbare områder. Det er også grunn til å være skeptisk til nye, store utbygginger av oljefelt. Vi trenger arbeidsfolkene for å bygge opp ny industri. Vi kan ikke låse fast arbeidskraft til oljeutvinning i 20-30 år for det er disse arbeidstakerne vi trenger til å gjennomføre det nye grønne industrieventyret, sa hun til Fagbladet tirsdag kveld.

Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet, uttaler følgende om forslagene:

– Vi håper det er mulig å få til et kompromiss om disse forslagene i redaksjonskomiteen som bidrar til å samle hele kongressen for å jobbe for en rettferdig grønn omstilling, sier han.

– Norge er de siste som bør slutte med olje og gass

Fellesforbundet-tillitsvalgt Steffen Høiland er klar på at Norge ikke skal begynne å stenge ned petroleumssektoren.

– Jeg mener det desidert siste landet i verden som slutter å utvinne olje og gass bør være Norge. Vi gjør det med minst klimaavtrykk, mest skånsomt og med best teknologi, sier han.

Han poengterer at bransjen trenger langsiktighet på grunn av de store investeringene, og mener forslag om å nedskalere skaper usikkerhet i bransjen.

INGEN STOPP: Tillitsvalgt Steffen Høiland i Fellesforbundet mener Norge er det siste landet som skal avvikle olje- og gassutvinninga.

INGEN STOPP: Tillitsvalgt Steffen Høiland i Fellesforbundet mener Norge er det siste landet som skal avvikle olje- og gassutvinninga.

Håvard Sæbø

Høiland sier han er «forferdelig skuffa» over forslagene fra HK og NTL.

– Jeg reiser hjem til mine medlemmer som reiser ut i havet på sokkelen. Og når jeg skal forklare hvorfor vi skal være solidariske overfor andre sektorer, når de utelukkende er opptatt av å legge ned og rasere vår industri, våre arbeidsplasser og det som setter mat på bordet for våre medlemmer, er vanskelig, sier han.

Høiland mener de forbundene som har medlemmer i de ulike sektorene bør ha det siste ordet i utforming av politikk som berører dem. Han spør også hvordan verdiskapningen som skapes i olje- og gass-sektoren skal erstattes.

– Du skal erstatte alt dette. Og om man tror man gjør det med en symbolpolitikk eller idealisme, så er det å tro på julenissen, sier han.

– Vi er ikke klare

Frode Larsen, klubbleder i Maersk Drilling Norge AS og forbundsstyremedlem i Industri Energi, vil heller ikke ha noen brems i oljeletingen. Han vil ikke fjerne formuleringen om å utvikle oljesektoren.

– Jeg står veldig støtt på å «utvikle ikke avvikle». Vi er ikke klare enda. Vi må ta denne omstillingen, men kan ikke starte før alt ligger til rette for det, sier han, og legger til:

– Det er mye vi må gjøre før vi kan si at vi ikke trenger fossil energi lenger.

Om det skulle bli mindre oljeleting framover, vil Larsen merke det umiddelbart, ettersom de driver leteboring.

– Om vi ikke leter, ryker jobbene våre. Vi er førstelinja. Jeg ser ingen kompromisser her. Jeg er her for å forsvare formuleringen om at vi skal utvikle og ikke avvikle oljenæringen, sier han.

FORSVARE NÆRINGA: Klubbleder Frode Larsen i Maersk Drilling Norge AS ser ingen kompromiss uten å inkludere at petroleumssektoren skal «utvikles».

FORSVARE NÆRINGA: Klubbleder Frode Larsen i Maersk Drilling Norge AS ser ingen kompromiss uten å inkludere at petroleumssektoren skal «utvikles».

Alf Ragnar Olsen

– Gavepakke til Putin

Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet har også mange medlemmer som jobber i petroleumsrelatert aktivitet. Han advarer også mot å avvikle eller bremse oljeaktiviteten.

– Gass er vår viktigste strategiske ressurs. Signaler og vedtak om å stanse leting etter olje og gass vil være en gavepakke til Putin, sa Eggum fra talerstolen.

Han poengterte at alle i salen er enige om klimamålene, og at det er fagarbeiderne som er klimaløserne som skal bygge framtidens lavutslippssamfunn.

– Vi skal på sikt fase ut bruken av fossil energi. Men vi er stolt av norsk olje- og gasspolitikk, evnen til å gjøre rikdommen til gode for alle, bygge samfunnet og sette av penger til våre barn, sa Eggum. Og han minnet om at LO alltid har klart å forene ulike syn på en slik måte at morgendagen blir bedre for alle medlemmene.

AVVISER: Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet mener å vedta signal om å trappe ned oljeaktiviteten vil være en gavepakke til Putin.

AVVISER: Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet mener å vedta signal om å trappe ned oljeaktiviteten vil være en gavepakke til Putin.

Martin Guttormsen Slørdal

Les også: Carina fant drømmeleiligheten på Facebook, men så ba utleier om noe som fikk henne til å tvile

Sjømenn støtter Fellesforbundet og IE

Delegat Jahn Cato Bakken (52) fra Norsk Sjømannsforbund håper at IE og Fellesforbundet får flertall for sitt syn i klima/olje-saken.

– For oss er det en selvfølge å støtte dette da de ønsker en bærekraftig utvikling for den maritime industrien, sier han.

Bakken fra Sandefjord har seilt ubåt i marinen og 20 år i det som er Color Line i dag som kokk og stuert. Han vet at vi skal bort ifra olje og gass en gang i fremtiden, men vi vil ha en kontrollert utvikling i statlige hender, poengterer han.

– Her er det mange muligheter for andre industrier i fremtiden, enten det er å utvinne tang og tare eller hente mineraler eller andre ting. Jeg er overbevist om at Norge kan gjøre det bedre enn mange andre land for vi har den statlige finansieringen i bånn, sier han.

Bakken er imponert over utviklingen ved bygging av båter i Norge.

– Vi bygger bedre, tryggere og mer miljøvennlige båter, mens andre steder så bygger de båter på samme måte som de alltid har kjørt. Så når noen skal borre etter olje eller gass eller utvinne mineraler så har vi solid norsk kompetanse på dette. Så kan vi overføre denne kunnskapen og teknologien om hvordan vi kan gjøre dette på en best mulig miljømessig måte. Det er jo både bra for arbeidstakere og for samfunnet, sier han begeistret.

Bakken kan skjønne at en del folk som ikke har så mye kompetanse om denne utviklingen er skeptisk, men han mener LO bør være stolt og stå samlet om denne innovative maritime utviklingen.  

– For det som har funka i Nordsjøen der det er kraftig vær, funker nok andre steder også enten det er oppdrett eller plattformer, sier han.

Bakken mener Norge kanskje har verdens mest avanserte kompetanse på bærekraftige og miljømessig arbeidsplasser enten det er i frakt, fiske eller på installasjoner.

– Disse arbeidsplassene skal jo også videreføres enten det er snakke om å legge kabler eller bygge vindmølleparker. Vi trenger kompetansen inn i fremtidens arbeidsliv, sier han, og håper LO-kongressen mener det samme. 

Sjøoffiserene vil ha utvikling

– Norsk Sjøoffisersforbund er krystallklare på at oljenæringen må utvikles og ikke avvikles, sier administrerende direktør Hans Sande.

– Kompetansen Norge har bygget gjennom årtier i offshorevirksomheten er unik – også i verdensmålestokk. Videreutvikling av denne kompetansen vil få avgjørende betydning for nye og grønne næringsgrener til havs, som for eksempel havvind, sier Sande.

Han peker i denne sammenheng også på den eventyrlige veksten i havbruk.

– Havbruksnæringen flytter sine merder og installasjoner stadig lenger ut til havs. Det er erfaringene fra offshore servicevirksomheten som muliggjør denne satsningen, sier han.

Sande er også mildt sagt forundret over at så mange av kritikerne av oljevirksomheten langt på vei ser bort fra det økonomiske aspektet.

– Verdiskapningen i olje- og gass-sektoren er en grunnpilar for å skape arbeidsplasser og sikre vårt velferdssamfunn. Og det er nettopp inntektene fra olje og gass som gjør at Norge er i førersetet når det gjelder grønn teknologi. Og, ikke minst, at vi har mulighet til å satse så hardt videre på det grønne skiftet, sier Hans Sande. 

01.06.2022
10:06
09.06.2022 13:20



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker