JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energi avsluttet streiken

Oljeansatte vant fram. Streiken i oljeservice er over

Etter tre ukers streik vant LO-forbundet Industri Energi fram med sitt krav
Ommund Stokka i Industri Energi jubler over resultatet etter at streiken innen oljeservice er avsluttet.

Ommund Stokka i Industri Energi jubler over resultatet etter at streiken innen oljeservice er avsluttet.

Atle Espen Helgesen/Industri Energi

Da Industri Energi gikk til streik, hadde YS-forbundet Safe og arbeidsgiverne i Norsk Olje og Gass allerede inngått en avtale for oljeservicearbeiderne. Industri Energi fikk heller ikke medhold da de brakte avtalen inn for Arbeidsretten.

Til tross for dette klarte Industri Energi å få til en avtale som var bedre enn den Safe hadde etter tre ukers streik. Safe har bare rundt ti prosent av medlemmene på denne avtalen sammenlignet med det som Industri Energi har.

Til sammen har 600 oljearbeidere vært i streik. Streiken startet 21. september

• Følg oss på Facebook

Endring i lønnsmatrisen

De økonomiske rammene for avtalen er de samme som det de ansatte i oljeselskapene tidligere har oppnådd. De som har streiket er de ansatte i oljeserviceselskapene. Tidligere i sommer ble Industri Energi og Norsk olje og gass enige om tariffavtalen for de som er ansatt i oljeselskapene som for eksempel Statoil. Industri Energi har lenge hatt som mål å få de oljeserviceansatte opp på samme nivå som de ansatte i oljeselskapene.

– Vi får en varig endring av lønnsmatrisen (lønnstabellen red.anm.) som våre medlemmer vil tjene på, sier Stokka. Ommund Stokka er Industri Energis forhandlingsleder på oljeserviceavtalen,

Han har regnet ut at det vil føre til at et medlem i Industri Energi vil tjene så godt som 200 000 kroner mer de neste ti årene. Stokka karakteriserer dette som en formidabel økning av for fagarbeiderne innen oljeservice i forhold til det som vi ble tilbudt.

Derfor ble det streik i oljeserviceavtalen

Stjålet bil

Han har lite positivt å si om sine kolleger i Safe:

– Safe har i dette tariffoppgjøret ofte forklart at de satte seg i førersetet under forhandlingene. I realiteten har de stjålet «OSA-bilen» (OSA=oljeserviceavtalen red.anm) vår, for så å kjøre den i grøfta. Vi måtte dra den opp igjen, ta den en tur innom oppretter før vi kjørte den i mål. Selvsagt har bilen merker etter dette, sier Stokka.

Dette skriver Industri Energi

Jan Hodneland er forhandlingsleder i arbeidsgiverforeningen Norsk olje og gass.

– Vi er veldig glad for å få folk i arbeid igjen. Det er tross alt det de er ansatt for.

– I pressemeldingen deres sier dere at dere har funnet en løsning gjennom omdisponering av lønnsmidler, hva går det ut på?

– Ved nyttår var det mange ansatte som sto foran en ansiennitetsopprykk. Ved å omdisponere disse midlene var det mulig å få til en løsning, sier Hodneland til LO-Aktuelt/frifagbevegelse.no.

Riksmeklerens møtebok

Drøftelser med Safe

– Så det betyr at det ikke er noen som får ansiennitets opprykk?

– Ja, svarer Hodneland og sier at det innebærer at det ikke vil føre til økte utgifter for bedriftene. Han bekrefter også at det nå eksisterer to ulike avtaler på det samme området, en for Industri Energi og en for Safe.

– Vi kommer til å ta opp drøftelser med Safe for å se om det er mulig å få til en avtale innen oljeservice.

Dette skriver Norsk olje og gass

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse