JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslos sjanse

Om ni måneder er det kommunevalg. I en ny meningsmåling stuper Høyres oppslutning i Oslo samtidig som Arbeiderpartiets oppslutning øker kraftig.

torgny@lomedia.no

Undersøkelsen viser at Høyre går tilbake til 7,3 prosentpoeng til 25,5, mens Arbeiderpartiet har gått fram 5,5 prosent poeng til 36,9 prosent.

Hvis en sammenligner med valget for fire år siden er den største forskjellen at Høyre mister nesten 1/3 av velgerne sine.

Ifølge Aftenpostens mandatberegning vil dette resultatet gi et nytt byråd i Oslo hvis Miljøpartiet De grønne velger å støtte Arbeideiderpartiet i byråd.

Høyres fall i Oslo er det samme som det som skjer på landsplan. Det er derfor lett å oppsummere at det ikke er lokale spørsmål som gir disse utslagene på meningsmålingene. Her er det nasjonale spørsmål som avgjør.

Men siden det er under et år til neste kommunevalg er det mulig at denne tendensen holder seg slik at det kan bli et regimeskifte i hovedstaden. Høyre har styrt byen siden 1995, og det er på tide at noen andre overtar.

Venstresida har nå en historisk sjanse til å ta over. I tida fram til valget er det derfor viktig å vise at det finnes en alternativ måte å styre byen på.

Arbeiderpartiet har en god byrådslederkandidat i Raymond Johansen. Han har erfaring med kommunepolitikk fra før, han var samferdselsbyråd for SV da Rune Gerhardsen var byrådsleder fram til høsten 1995. Det Raymond Johansen huskes best for fra den tida var at han var en foregangsmann i å anbudsutsette kollektivtrafikken. Han argumenterte med at dette var god miljøpolitikk, for arbeidsfolk har det vært en pest og en plage.

Hvis en skal skape entusiasme på venstresida for maktovertakelse i Oslo er det viktig å vise venstresidas politikk. Da er det viktig å vise at det finnes andre måter å drive eldreomsorgen på enn å konkurranseutsette alt. Da er det viktig å vise at det finnes andre måter å drive skolen på enn med prøver og målingstyranni. Da er det viktig å vise at en vil gjøre en forskjell.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse