JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping

Populært skattefradrag virker ikke, viser ny rapport

Rut/rot-fradraget skaper verken flere jobber eller motvirker svart arbeid. Og de velstående bruker det mest.
PRIVAT: Vaskehjelp er en av tjenestene du kan få skattefradrag for i Sverige.

PRIVAT: Vaskehjelp er en av tjenestene du kan få skattefradrag for i Sverige.

Sissel M. Rasmussen

sym@lomedia.no

En ny finsk rapport viser at skattefradragene svensker og finner kan få når de kjøper tjenester som renovering og rengjøring, ikke gir de resultatene politikerne har trodd.

Teori og praksis

Tanken var at når folk skulle pusse opp eller bygge om på hus og leiligheter, så ville de heller velge å kjøpe tjenestene hvitt, hvis de fikk fradrag på skatten. Tilbudet er utvidet til blant annet renhold, barnepass og hagearbeid. Teorien var ikke bare et hvitere arbeidsliv, men også at det ble skapt flere arbeidsplasser i disse næringene.

En fersk finsk forskningsrapport som Dagens Arena omtaler, viser at teorien ikke fungerer. Bak rapporten står Statens ekonomiska forskningcentral (VATT) og Löntagarnas forskningsinstitut (PT). Konklusjonen deres er at det verken skapes økt omsetning eller flere jobber. Det er heller ingen ting som tyder på at folk i større grad velger hvite tjenester framfor svarte tilbud.

Denne skaper debatt: Arbeidstilsynet sladder fortsatt lønna i saker der det er mistanke om sosial dumping

Koster milliarder

Fradragene som går på prisen av det utførte arbeidet, har riktig nok halvert forbrukernes kostnader. Og undersøkelser viser at fradraget er populært, men det er spesielt de velstående som har benyttet seg av tilbudet fullt ut.

I Finland bruker staten årlig rundt 4 milliarder svenske kroner på fradraget, mens det i Sverige dreier seg rundt 5,5 milliarder kroner.

Kommentar: «Det dypt urettferdig at de fattigste pensjonistene i Norge ikke kan løftes fordi det skaper uro i systemet»

NHO ser til Sverige

I Norge har det også vært diskutert å innføre tilsvarende ordninger som i Sverige og Norge. Senest i januar foreslo NHO Service og Handel at det er behov for å skape nye jobber og utvikle nye markeder for enkle reperasjons- og servicejobber i hjemmet.

Skal dette bli en suksess er det helt nødvendig å stimulere ordningen, mener NHO Service og Handel. De viser blant annet til den svenske ordningen med rut/rot-fradrag som regjeringen utvidet ved årsskiftet.

Mye lest: Erna Solberg tror at en misforståelse har hindret politiet i å bistå tilsynene på a-krimkontroller

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse