Professor: Humor kan være selve limet på arbeidsplassen
– Vennlig humor er sjelslivets støtdemper, sier lege og psykolog Sven Svebak. Han har dokumentert sammenhengen mellom humor, sykelighet og dødelighet.
LIMET PÅ JOBB: Humor er viktig for arbeidsmiljøet på svært mange arbeidsplasser.
Colourbox.com
anne.siri@lomedia.no
Når folk knekker sammen i gapskratt ved kopimaskina på kontoret på en industribedrift i Finnmark, på sykehuset eller på krematoriet, er humoren på de ulike stedene sannsynligvis vidt forskjellig og ekstremt intern. Og den er svært viktig – vel å merke hvis humoren er vennlig.
Vennlig og ond
Sven Svebak er professor emeritus både i psykologi og i medisin ved NTNU i Trondheim. I 50 år har han forsket på helse, ofte fra et humorperspektiv. Han skiller mellom to typer: den vennlige og den ondskapsfulle humoren.
– Humor har ikke så mye med gener å gjøre, men er del av våre sosiale ferdigheter som vi lærer og praktiserer fra vi er små, forteller han.
Har vi ikke fått hjelp til å utvikle en vennlig humorsans i barndommen, kan vi fortsatt trene varsomt på artigheter i voksen alder.
– Husk at det alltid er mottakeren som bestemmer om humoren er god eller dårlig, sier Svebak.
• Denne arbeidsplassen søkte etter en kontormedarbeider med «ekstremt tørr humor»
Saken fortsetter under bildet.
BRA FOR KROPPEN: Humor demper stressnivået i kroppen, påpeker professor Sven Svebak.
Norges teksnisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU)
Beskyttelse
Svebak har via Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) dokumentert sammenhengen mellom humor, sykelighet og dødelighet.
Tusenvis av trøndere har blitt intervjuet om helse i fire omganger siden 1984. Her fant de ut at vennlig sans for humor beskytter mot tidlig død som følge av hjerte- og karsykdommer og infeksjonssykdommer.
– Humoren demper stressnivået i kroppen, noe som igjen beskytter immunsystemet vårt mot risiko for flere sykdommer, forteller han.
• Seks gode grunner til hvorfor sjefen bør la deg le på jobben
Borte fra jobben
Vennlig sans for humor er sjelslivets støtdemper, ifølge Svebak. Men enn så vakkert det kan høres ut, er det klart at dårlig humør kan kvele humoren.
Sykefravær som skyldes mangel på humor er ikke tallfestet.
– Derimot viser mange historier fra ulike arbeidsplasser den klassiske sammenhengen mellom dårlig arbeidsmiljø, punktert motivasjon, dårlig humør, lite humor, fysiske plager og sykefravær, fortsetter han.
Kvinner og menn
– Hvilken forskjell er det mellom kvinners og menns sans for humor?
– Forskning viser at begge kjønn har like stor sans for humor, men sosialisering og tradisjonelle kjønnsroller gjør at menn fortsatt er mer frempå med å fortelle historier, forteller forskeren.
Humor er sterkt farget av egne livserfaringer, og menn og kvinner har også til dels ulike erfaringer.
Mannfolkenes sans for humor daler likevel litt i løpet av livet, trolig fordi de ikke er like flinke som kvinnene til å sosialisere seg, især når de blir eldre. Humor skjer som kjent i samspill med andre.