JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ramona Synøve Bakke Olaussen kan endelig smile igjen.

Ramona Synøve Bakke Olaussen kan endelig smile igjen.

Ida Karine Gullvik

Ramona hadde kroniske tannsmerter, men ikke råd til behandling

– Veldig mange tror at bare du går på Nav, så får du hjelp, forteller Ramona Synøve Bakke Olaussen.
2018101915082920181019150741

ida.karine.gullvik@lomedia.no

I dag kan Ramona Synøve Bakke Olaussen smile igjen – og hun trenger ikke lenger skjule tennene når hun ler. Men for drøyt halvannet år siden var Olaussen langt nede.

– Jeg gråt mye i perioder. Jeg er ikke super-forfengelig. Men jeg er dame, og litt forfengelig er man jo. Jeg klarte nesten ikke å se meg selv i speilet. Det var kjempetøft å innse at jeg kanskje måtte gå sånn resten av livet.

Det var i siste halvdel av tredveårene det begynte. Amalgamen i fyllingene hun hadde fått som barn, utvidet seg og fikk tennene til å sprekke. Biter av tennene begynte å falle av. Det kunne være nok å tygge potetgull, nøtter eller noe annet hardt. Tennene som sprakk, etterlot skarpe kanter som hun skar seg på, og amalgam-fyllingene ga metallsmak i munnen.

• Hør podkasten om Ramona her: «I de mest desperate øyeblikkene så ønsket jeg at tennene skulle falle ut. At de bare skulle dette rett i vasken»

Skam og isolasjon

På omtrent samme tid fikk Ramona Synøve Bakke Olaussen diagnosen periodontitt – eller «periodondritt» som hun pleier å kalle den. Dette er en tannkjøttsykdom som gir betennelse i tannkjøttet og får tennene til å løsne.

– Den spiser opp kjevebeinet ditt, rett og slett, forklarer Olaussen.

– Jeg hadde egentlig veldig pene tenner før. Men sykdommen flytter på tennene. Det så virkelig ikke bra ut. Tannrota begynte å synes. Jeg hadde en tann som sto litt ut, og en som var blåsvart fordi tannen var død, forteller hun.

Egentlig er hun en sosial person som ler og smiler mye, forteller Olaussen. Etter hvert begynte hun å holde seg mye for seg selv. Når hun smilte og lo, skjulte hun tennene bak hånden. Tok noen fram et kamera, fikk hun nesten panikk. Hun var tilbakeholden med å gå ut og spise, og valgte alltid maten med omhu. Frykten for at en tann skulle bli med ut idet hun satte tennene i maten, var alltid tilstede.

• Les også: – Dårlige tenner er veldig stigmatiserende, sier tannhelsespesialist

Kronisk betennelse

I tillegg kom smertene. Å leve med kronisk betennelse i tannkjøttet er smertefullt. Det gjorde vondt å spise, og det ble vanskelig å sove om natta.

– I perioder levde jeg på smertestillende. Jeg hadde smertestillende liggende på nattbordet, for jeg visste at jeg ville våkne flere ganger om natta med ubeskrivelige smerter.

Det var en slik natt at Ramona Synøve Bakke Olaussen bestemte seg for å skrive brev til statsministeren. Smertene gjorde det umulig å sove. Da hun sto opp etter en lang og dårlig natt, satte hun seg ned og skrev:

«Kjære Erna Solberg. Om du leser dette, så skal du vite at det er skrevet i ren fortvilelse, og brutalt ærlig. Hvert ord er skrevet i smerter. Ikke bare fysisk, men også psykisk. Det er ikke lett å utlevere seg selv på denne måten. Først og fremst så er jeg ikke ute etter medlidenhet. Ei heller sympati. Jeg er ute etter å fange din oppmerksomhet i et håp om at du får et innblikk i hvordan det er å leve med tannsmerter 24/7».

I brevet beskriver Olaussen hvordan livet oppleves for en som går med konstante tannsmerter. Hvordan det påvirker livskvaliteten, den fysiske og psykiske helsen.

«Før, så gråt jeg hver gang jeg så meg i speilet, under den daglige tannpussen. Under de daglige rutinene med de små børstekostene man bruker istedenfor tanntråd. For da måtte jeg se tilstanden. Jeg måtte se på skadene. Jeg ser hvor ille det ser ut. Nå gråter jeg ikke lenger. Det er ikke mer tårer å hente», skrev hun.

• Les også: Hvorfor har vi ikke gratis tannlege i Norge? Vi var på vei dit, men så kom 1. verdenskrig...

Økonomisk vanskelig

Ramona Synøve Bakke Olaussen er utdannet multimedia-designer, men er i dag uføretrygdet. Med kun uføretrygden å leve av, har det vært vanskelig å få pengene til å strekke til den tannbehandlingen hun egentlig har hatt behov for.

– Selv da jeg var i full jobb, hadde jeg ikke råd til å gå til tannlegen sånn jevnt og trutt. Det kostet for mye. I tillegg hadde jeg tannlegeskrekk. Det gjorde ikke saken noe bedre.

Olaussen klarte å overvinne tannlegeskrekken såpass at hun gikk til regelmessig behandling én gang i måneden. Budsjettet var 1000 kroner gangen. Når mat og de nødvendigste utgiftene var betalt, var det lite igjen til «luksus» som klær, sko og ting til hjemmet. Tannbehandlingen ble prioritert med de midlene som var igjen. Likevel følte hun ikke at tilstanden ble noe bedre.

Etter tre-fire år med regelmessige besøk hos tannlegen, var Olaussen i ferd med å gi opp.

– Det endte med at jeg sa til tannlegen at neste gang, så kanskje vi bare skal trekke alt, for nå orker jeg ikke mer.

• Les også: Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad

Sykdom, ikke dårlig tannpuss

Hun understreker at tannproblemene ikke bunner i dårlig tannstell.

– Det handler om sykdommer som gjør at tennene er svakere enn hva andres tenner er.

Som barn hadde Olaussen barneleddgikt. Ifølge Norsk Helseinformatikk utvikler omtrent en tredel av pasientene med revmatiske sykdommer Sjøgrens syndrom. Dette har også Olaussen fått. Sykdommen reduserer blant annet spyttproduksjonen, noe som igjen går ut over tennene. I tillegg har hun altså blitt rammet av en aggressiv form for periodontitt, som kan få tennene til å løsne.

– Det er veldig mange som tror at bare du går på Nav, så får du hjelp. Men realiteten er ikke sånn, sier 46-åringen.

De som har diagnosen periodontitt, har rett på å få refundert deler av tannlegeutgiftene. Men en egenandel er det likevel, og for en som kun har uføretrygden å leve av, kan det også bli dyrt, påpeker Olaussen. Spesielt hvis man har andre tannproblemer i tillegg, som ikke dekkes av refusjon. Refusjonsordningen dekket for eksempel ikke kostnadene ved å reparere tenner som sprakk på grunn av gammel amalgam.

– Å fikse én tann kan koste like mye som en hel husleie. Det skal ikke være sånn. Jeg forstår ikke logikken i at tennene ikke skal være en del av kroppen, sier Olaussen.

• Les også: «Det blir dyrt for samfunnet når nødvendige tannlegebesøk blir utsatt»

Fikk hjelp

I brevet hun sendte til Erna Solberg, stiller hun spørsmål ved om det egentlig er noen vits i. «Mest sannsynlig må jeg fortsette å gå med smerter og ødelagte tenner. Mest sannsynlig leser du ikke dette. Mest sannsynlig, så utleverer jeg meg dramatisk uten virkning. Annet enn at jeg kanskje skammer meg enda mer», står det. Men brevet skulle vise seg å bli et vendepunkt i livet. Plutselig rant det inn med støtteerklæringer og ikke minst: Historier fra andre som var i samme situasjon. Det ble opprettet en egen støttegruppe på Facebook. Hun ble kontaktet av VG som lagde en serie om «Norges fattige», og det ble oppslag i lokalavisen Halden Arbeiderblad.

Det føltes overveldende. En stund senere fikk hun så en ny telefon fra VG. En tannlege hadde tatt kontakt, som ønsket å hjelpe.

I dag har Olaussen fått satt inn implantater i mesteparten av overkjeven – bekostet av en snill tannlege. Det har endret livet hennes.

– Jeg har ikke ord for det. Det har løftet livskvaliteten min enormt. Jeg har det mye bedre, sier hun.

Så bra at hun nesten har litt dårlig samvittighet. Det er jo så mange andre som også kunne trengt hjelp.

Etter at hun selv sto fram, har hun fått høre historier fra hele landet. Personer som ikke kan spise, men bare lever på suppe. Personer som har fått satt inn proteser som de limer med superlim hvis det detter av en bit. Personer som har tatt opp store lån for å fikse tennene sine. Personer som trekker tenner selv fordi de ikke har råd til å betale en tannlege.

– Jeg har fått brev fra folk som sier de ikke orker å leve lenger på grunn av smertene. Det er mye skam. Jeg tror det er mer omfattende enn folk tror.

Les også:• – Det er synd at Høie ikke vil være med å diskutere konsekvensen av tannhelse-kuttene

Kan være farlig

Olaussen mener det burde innføres en egenandel på tannlege på lik linje med den du betaler når du går til fastlegen. Tennene kan ikke sees som en isolert del av kroppen, påpeker hun.

– Hvis du går med ubehandlede tenner, kan det trigge andre sykdommer. Du kan faktisk få hjerteinfarkt. Du kan rett og slett pådra deg andre alvorlige sykdommer. Bare det burde være grunn nok.

Selv hadde hun fått beskjed, da hun endelig fikk hjelp med tennene sine, om at det var på høy tid. Betennelsene var da så omfattende at det begynte å bli farlig. Det kunne gått i blodet.

– Jeg savner at det blir en diskusjon rundt dette. Jeg savner at folk, spesielt politikerne, får se hvor ille det faktisk er. At folk begynner å stå fram og fortelle hvordan det egentlig er. Det er den eneste måten, tror jeg, å få politikere og helsevesenet til å forstå alvoret.

– Noe må gjøres, for det går på liv og helse løs, sier Olaussen.

{"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"81","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg savner at folk, spesielt politikerne, får se hvor ille det faktisk er.","place":"Selv hadde hun fått beskjed, da hun ende"},{"title":" Jeg har fått brev fra folk som sier de ikke orker å leve lenger på grunn av smertene.","place":"Etter at hun selv sto fram, har hun fått"},{"title":"I perioder levde jeg på smertestillende.","place":"Olaussen klarte å overvinne tannlegeskre"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Jeg savner at folk, spesielt politikerne, får se hvor ille det faktisk er.

Jeg har fått brev fra folk som sier de ikke orker å leve lenger på grunn av smertene.

I perioder levde jeg på smertestillende.

{"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"81","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg savner at folk, spesielt politikerne, får se hvor ille det faktisk er.","place":"Selv hadde hun fått beskjed, da hun ende"},{"title":" Jeg har fått brev fra folk som sier de ikke orker å leve lenger på grunn av smertene.","place":"Etter at hun selv sto fram, har hun fått"},{"title":"I perioder levde jeg på smertestillende.","place":"Olaussen klarte å overvinne tannlegeskre"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}