JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-landsmøtet

Støre vil gjøre uverdige løsarbeiderkontrakter ulovlige

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det fagligpolitiske samarbeidet er på sitt beste. Nå vil han doble fagforeningsfradraget.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil rydde opp i arbeidslivet

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil rydde opp i arbeidslivet

Tri Nguyen Dinh

helge.birkelund@lomedia.no

I selvangivelsen som skal godkjennes av landets skatteytere i løpet av april, har de som er fagorganisert et ekstra skattefradrag på 3850 kroner. Tidligere har Ap-leder Jonas Gahr Støre foreslått en økning til 4200 kroner, som en start.

Nå går han enda lenger.

Hvis Arbeiderpartiet får regjeringsmakt vil fradraget økes til 7700 kroner i løpet av neste stortingsperiode, lover Jonas Gahr Støre.

Det vil koste en milliard kroner, enda mer hvis det får en ventet effekt med flere organiserte. Men det ligger inne i en skattepakke som ikke skal gi andre konsekvenser.

Lovendringer

I løpet av helgens landsmøte vil Arbeiderpartiet vedta en uttalelse med seks punkter for å bekjempe sosial dumping.

Økt fagforeningsfradrag i løpet av fire år er ett av punktene.

– Det viktigste er å bytte ut Frp og Høyre-regjeringen som svekker arbeidsmiljøloven. Så skal vi bidra til at flere organiserer seg. Vi skal forby uverdige løsarbeiderkontrakter ved lov. Vi skal fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser. Det mest midlertidige med denne lovendringen, er loven selv, sa Støre til stor applaus i salen.

– Virkeligheten polakken har i dag, kan snart bli din

Skrøt av LO

I sin åpningstale til landsmøtet skrøt Ap-lederen av LO.

– De siste årene har jeg besøkt mange arbeidsplasser. Takk til Gerd, Hans-Christian, Mette, Jørn, Trine Lise og mange flere i fagbevegelsen som har åpnet dører og lagt til rette. Det faglig-politiske samarbeidet på sitt beste, sa Støre.

– På norske byggeplasser møter jeg unge menn som bygger landet vårt. I flere av disse møtene har vi ikke fått lov til å ta bilder. Jeg har møtt arbeidsfolk som ikke tør stå fram av frykt for å miste jobben. Noen tok med seg arbeidskontraktene sine for å vise meg. Der sto det: For tiden mellom oppdrag betales det ikke lønn. Dette kalles det nye arbeidslivet. Men dette er ikke noe nytt. Vi har hatt det sånn før. Da kalte vi det et løsarbeidersamfunn. Arbeiderne sto med lua i hånda. Nå står de med mobilen i hånda og venter på oppdrag. Det er en skam. Det gjør meg dypt urolig, sa Jonas Gahr Støre.

Få nyhetsbrevet vårt

Vil rydde opp

Ap-lederen lover å rydde opp hvis han blir statsminister.

– Dette er ikke et problem som skal løses av den enkelte i rettssalen, slik noen polske arbeidere ble tvunget til i vinter. Dette er et samfunnsproblem. Det må politiseres, la han til.

Han vil stanse en utvikling hvor store forskjeller på arbeidsmarkedet blir til dype kløfter i samfunnet.

Jonas Gahr Støre mener fagbevegelsen blir viktig i valgkampen til høsten.

– Det er over en million fagorganiserte. De blir viktige, for de skal jo stemme. Men mitt poeng i talen var viktigheten av at folk er organiserte. Et organisert arbeidsliv er en forsikring mot store krefter i samfunnslivet. En organisasjonsgrad som er på vei ned er negativt for norsk samfunnsutvikling. Derfor må vi sette inn tiltak for å snu nedgangen, sier Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt.

Seks punkter

Dette er de seks punktene som er foreslått til landsmøtet:

1. Styrke det organiserte arbeidslivet

Arbeiderpartiet vil øke fradraget for fagforeningskontingenten betydelig, noe som er spesielt viktig i bransjer med lave lønninger, og hvor fagforeningene trengs mest. I tillegg skal vi fjerne hindre mot organisering, som å avskaffe usikre ansettelseskontrakter og regulere bemanningsbransjen strengere.

2. Fornye og forsterke arbeidsmiljøloven

Arbeiderpartiet vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, og sørge for at ansettelsesformer som «fast ansettelse uten garantilønn» og nulltimerskontrakter blir ulovlige.

3. Bruke offentlige anbud til å sikre et seriøst arbeidsliv og lærlingplasser

Arbeiderpartiet vil at det offentlige bruker innkjøpermakten sin til å stille krav om lærlinger, faste ansettelser, fagkompetanse og ryddige lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige anbud.

4. Sikre et lønnsgulv i utsatte bransjer ved å gjøre allmenngjøringsordningen mer effektiv

Arbeiderpartiet vil snu bevisbyrden ved videreføring av allmenngjøringsvedtak, utvide perioden for varighet av et allmenngjøringsvedtak og senke dokumentasjonskravet.

5. Styrke trepartssamarbeidet

Arbeiderpartiet vil sikre et bedre samarbeid mellom utdanningssektoren og arbeidslivets parter, og legge til rette for at elevene får kunnskap om organiseringen av arbeidslivet.

6. Forsterke tilsynsmyndighetene

Arbeiderpartiet vil arbeide for at det opprettes arbeidskrimsentre i alle politidistrikter, og sørge for bedre opplæring og informasjonsflyt mellom etatene. Vi vil styrke Arbeidstilsynet, kontrollfunksjonen i Skatteetaten og Økokrim, og sørge for etatene har de redskapene de trenger i kampen mot de useriøse og kriminelle aktørene.

Flere saker

Svake målinger uroer ikke Støre

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse