JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KLIMA: Hvordan skal LO-forbund på tvers av interesser og sektorer snakke sammen for å få til en endring? Vi utfordret Rigmor Bjerche fra Skolenes landsforbund og Bjørn Inge Foss fra Fellesforbundet til å diskutere klimaløsninger.

KLIMA: Hvordan skal LO-forbund på tvers av interesser og sektorer snakke sammen for å få til en endring? Vi utfordret Rigmor Bjerche fra Skolenes landsforbund og Bjørn Inge Foss fra Fellesforbundet til å diskutere klimaløsninger.

Ole Martin Wold

Til siste oljedråpe...?

Én tillitsvalgt fra oljetunge Fellesforbundet, én miljøaktivist fra Skolenes landsforbund. Kan de bli enige om hva slags endringer Norge trenger på veien mot en mer bærekraftig framtid?
2018120514000020181206131613

anne.siri@lomedia.no

red.loaktuelt@lomedia.no

Bjørn Inge Fossmo rister på hodet over at verdens største økonomi har trukket seg fra Paris-avtalen. Rigmor Bjerche stemmer i.

Den internasjonale avtalen ble vedtatt i 2015, og forplikter alle landene til å lage en nasjonal plan for hvordan de skal kutte i klimagassutslippene. USA er det landet i verden som slipper ut mest CO2 etter Kina, men vil altså ikke forplikte seg.

Så hva med lille Norge, hvordan skal vi bidra sånn at det monner, og kloden ikke varmes opp mer enn 1,5 grader? Hva bør vi gjøre på privaten? Og ikke minst, hvordan skal LO-forbund på tvers av interesser og sektorer snakke sammen for å få til en endring?

Klimasaken splitter fagbevegelsen: – Noen ganger opplever jeg at vi står på hver vår side og roper til hverandre

Vi treffes i dype stoler under dunkel kafébelysning på Solsiden i Trondheim. Frostrøyken ligger som et nesten usynlig slør over fjorden utenfor.

Rigmor Bjerche og Bjørn Inge Fossmo vil ikke ha annet enn vann å drikke, for her har vi ingen tid å miste, verken til å gjøre intervju eller til å redde kloden.

UTFASING: Oljen vil ta slutt før eller siden uansett, påpeker Rigmor Bjerche. Bjørn Inge Fossmo tror vi vil ha en oljenæring i flere tiår framover.

UTFASING: Oljen vil ta slutt før eller siden uansett, påpeker Rigmor Bjerche. Bjørn Inge Fossmo tror vi vil ha en oljenæring i flere tiår framover.

Ole Martin Wold

Svarte dråper

Norge var en ung oljenasjon da Rigmor Bjerche ble opptatt av miljøspørsmål på 1970-tallet. Snart kom forskningsrapporter om hull i ozonlaget og økt drivhuseffekt.

Siden 70-tallet er svært mange av klodens arter utryddet. For barnebarnas skyld har Bjerche blitt med i Besteforeldrenes klimaaksjon, en bevegelse som mener at barnas klima definitivt er de voksnes ansvar.

Den dype klima-splittelsen i fagbevegelsen går mellom dem som organiserer «i olja» og er tilknyttet industrien, og de «grønnere» forbundene. Fellesforbundet sier ja til å konsekvensutrede for oljeutvinning i de sårbare områdene rundt Lofoten, Senja og Vesterålen. Skolenes landsforbund har vedtatt et nei. Hvor harde er egentlig frontene?

Rigmor Bjerche er lærer ved Trondheim Katedralskole, «Katta». Hun mener det er uansvarlig at vi i et par tiår til skal tillate oss å leve relativt godt av de svarte dråpene, mens katastrofene overlates til generasjonene etter oss. Bjerche vil ha styrt avvikling.

– Oljen er ikke evigvarende, uansett om vi pumper opp alt eller ikke, sier Bjerche.

Hun foreslår at de store pengesummene som brukes til å sjekke ut nye felt for oljeboring heller kunne blitt brukt til for eksempel karbonfangst og -lagring.

Bjørn Inge Fossmo er opprinnelig tømrer, og tillitsvalgt i et forbund som organiserer tungt i oljesektoren. Tenker han at den offentlig ansatte har en heller naiv tilnærming til «olja»?

Fossmo peker på at offentlige budsjetter er helt avhengige av oljeinntektene for at velferden skal opprettholdes. En av fem kroner i statsbudjsettet kommer fra oljesektoren. Lærerne skal ha lønn, for eksempel.

– Vi kommer til å ha en oljenæring i mange, mange tiår ennå. «Grønne arbeidsplasser» er et fint uttrykk, men jeg har ennå ikke fått noe godt svar på hva det egentlig er, sier Fossmo.

MDG-politiker Per Espen Stoknes mener det mulig å fortsette med oljeindustrien og samtidig nå klimamålene. Se hvordan

REISER: For mange tar for mye fly i dag, mener Fossmo. Selv flyr han lite privat.

REISER: For mange tar for mye fly i dag, mener Fossmo. Selv flyr han lite privat.

Ole Martin Wold

Kompetansen finnes

– Det er greit å kritisere oss som jobber i industrien, men det blir bare for enkelt å si at vi skal skru av bryteren, og så går vi hjem på dagen. Hva skal vi leve av da? Noen som forurenser enda mer, vil ta over produksjonen, argumenterer Fossmo.

For energi det trenger vi. Fossmo minner om at 18 prosent av verdens befolkning fortsatt ikke har strøm. Han peker på den rivende utviklingen, og at ingen andre land kan konkurrere på teknologi innen CO2-fangst- og lagring.

Rigmor Bjerche trekker også frem all kompetansen som finnes i oljebransjen, og at denne kompetansen vil være avgjørende i omstillingen.

Selv har hun en sønn som jobber i leverandørindustrien, industrien som leverer produkter og tjenester til petroleumsindustrien. Bjerche understreker samtidig at Norge klarte seg uten oljen før vi fant den.

Vi må trekke i flokk

– Jeg er enig i at vi som enkeltpersoner og samfunn må ta ansvar. En del i LO hevder at forbund som Fellesforbundet er klimaskeptikere, men det er vi slett ikke. Vi vil ha et klima vi kan leve i, også i fremtiden, sier Fossmo.

Han sier de legger frem forslag for regjeringen, som både går på karbonfangst og -lagring, krav om offentlig støtte til lav- og nullutslippsferger, og strengere miljøkrav til verdensarvfjorder som Geirangerfjorden.

Rigmor Bjerche mener fagbevegelsen mister helheten i miljø- og klimadebatten hvis de låser seg i en diskusjon som kun handler om olje og gass.

– Om ikke fagbevegelsen kan ta tak i denne helheten, da er jeg usikker på hvilke andre krefter som kan gjøre det. Vi representerer alle sektorene, sier hun.

Bjerche er likevel opptatt av ikke å snakke om fronter i fagbevegelsen. De kan diskutere så fillene fyker på tvers, men kommer ingen vei ved å sette opp fronter.

– Vi kan ikke lene oss tilbake og si: kom med nye arbeidsplasser. Vi må trekke i flokk. Jeg blir pessimistisk om vi ikke klarer det.

LAVERE FORBRUK: Et litt enklere liv kan også bety et lykkeligere liv, mener Rigmor Bjerche.

LAVERE FORBRUK: Et litt enklere liv kan også bety et lykkeligere liv, mener Rigmor Bjerche.

Ole Martin Wold

Forbud smaker vondt

Så, hvilke tiltak gjør de to i hverdagen? Begge forteller at de kjører bil bare hvis de må. Bjørn Inge Fossmo buss-pendler daglig mellom hjembygda Fannrem og kontoret i Trondheim, drøye fire mil én vei.

– Jeg tenker hele tiden på hva jeg kan bidra med. Hjemme sorterer vi søppel og har salatmiddag minst en dag i uka. Jeg spiser mer fisk enn kjøtt, sier Fossmo.

Han peker på at forbrukerne oppfordres til å spise mindre kjøtt fordi bonden skal forurense mindre, noe han likevel mener er hårreisende.

– Hvis bonden ikke får solgt produktene sine, vokser Norge igjen. Næringa rammes, og bygdene tappes for ressurser. Norsk bondenæring skaper enormt med arbeidsplasser, sier Fossmo.

– Dette er sammensatt og et typisk eksempel på at forbud ikke er veien å gå. Vi må heller argumentere med helse for å få folk til å spise mindre rødt kjøtt, sier Rigmor Bjerche.

Hun minner om at det store klimaavtrykket kommer fra kyr som kun er til for å bli kjøtt. Kyr bør brukes til både kjøtt- og melkeproduksjon.

– Men må vi importere så mye kjøtt? Kortreist mat er mer miljøvennlig på alle vis. Det er svært viktig at vi opprettholder et norsk jordbruk og at vi kan brødfø oss selv, også som beredskap i krisesituasjoner. Ikke angrip bonden! sier Bjerche kontant.

Vi må omstille oss, mener hun. Men det må skje samtidig som vi tar vare på det som er verdt å ta vare på.

Fly-debatten

Noe forbud mot å spise kjøtt vil det trolig ikke bli med det første. Hva med fly? Nei, ingen av de to har noe til overs for forbud. Men flydebatten må tas, den provoserer og får oss til å tenke, mener Bjerche. Hvor mange flyreiser har jeg? Finnes det alternativer?

Høsten 2018 foreslo Venstre-politiker Ketil Kjenseth et tak på antall flyreiser i året per person. En del av forslaget var at om du reiser mindre, så kan du selge din «kvote». Trøndelags fylkesordfører, Tore O. Sandvik fra Arbeiderpartiet, rykket raskt ut og oppfordret til mer flyging, ikke mindre.

– Sandviks utspill var bare tragisk, og bør ikke komme fra arbeiderbevegelsen, som han jo tilhører. I Norge setter vi voldsomme klima- og miljøavtrykk, og vi må faktisk tenke at vi skal begrense oss, sier Bjerche.

Akkurat hva vi selv kan gjøre, bør tas opp på alle nivå i LO, i små avdelinger og fylkeslag, såvel som på hjemmebane, mener hun.

Fossmo forteller om bussen de bestilte da Fellesforbundets distriktskontor i Trøndelag og Møre og Romsdal nylig samlet seg i Molde. Kollektivt og hyggelig, påpeker han. Og så slapp de en eventuell dårlig samvittighet for å fly en horde med tillitsvalgte mellom to midtnorske byer. Det er ingen hemmelighet at tillitsvalgte flyr mye. Selv flyr Fossmo Trondheim-Oslo rundt fire ganger i måneden for å være med på møter i Fellesforbundets forbundsstyre. Privat flyr han svært lite.

Hva ville skjedd om du foreslo å redusere antallet flyturer for tillitsvalgte?

– Vi hadde i alle fall ikke fått noe vedtak på å begrense oss til et visst antall turer i året. Altfor mange tar for mye fly i dag, og jeg tviler på at alle har en like viktig tur. Men samfunnet må også fungere, ikke alle samtaler kan tas via Skype, sier Fossmo.

• Konflikten: Er makskvoter på flyreiser et godt klimatiltak?

HOLDNINGSENDRING: Det haster med en endring «inne i hodene på folk», mener både Fossmo og Bjerche.

HOLDNINGSENDRING: Det haster med en endring «inne i hodene på folk», mener både Fossmo og Bjerche.

Ole Martin Wold

Grønne oppgjør

Heller ikke økte avgifter er de to tillitsvalgte særlig tilhengere av for å gjøre verden til et bedre sted.

– Økte avgifter bidrar til større klasseskiller i Norge. Om bensinprisene stiger til himmels, vil de som har råd til det fortsette å kjøre, mens de med lav inntekt ikke vil ha en sjans, mener Fossmo.

Bjerche trekker likevel frem karbonavgift til fordeling (KAF) som en mulig miljøskatt i Norge. Det innebærer at de som setter store karbonavtrykk, vil betale mer, mens de som lever mer klimavennlig, betaler lite. Ordningen er forsøkt i Canada.

Hva så med tariffoppgjørene? Kan de gjøres grønnere? 6-timersdagens tilhengere snakker gjerne om mer fritid som et alternativ til det å tjene mer penger. Kanskje vil det føre til mindre forbruk. Hva om fagbevegelsen selv prøver å føre lønnsoppgjør i grønnere retning, altså at de krever mer av andre goder enn penger?

– Jeg er slett ikke sikker på om mer fritid vil gjøre samfunnet grønnere. Hver enkelt person forurenser jo mest på fritiden, svarer Bjørn Inge Fossmo.

– Akkurat dét kommer selvsagt an på folks fritidsaktiviteter. Hvis mer fritid betyr å reise oftere til Syden, ja, da blir det veldig, veldig feil, fortsetter Rigmor Bjerche.

Fellesforbundets medlemmer er mest opptatt av kroner og øre når de har lokale forhandlinger. Dessuten har lønnsoppgjørene vært negative i flere år nå, påpeker Fossmo. Også Bjerche mener at fagbevegelsen allerede tar sin del av ansvaret med å «moderere» seg.

– Enkelte sjikt beriker seg veldig. Når vi har moderate oppgjør, får ledere både i statlig og i privat sektor en helt uanstendig uttelling. At kjøpekraften må reduseres, er noe de lavest lønte skal slippe å få tredd nedover seg.

Sosial utjevning og fordeling er stikkordene her, mener Bjerche. Og regjeringsskifte, mener begge.

Bjørn Inge Fossmo peker på at det er særlig viktig å holde på trepartssamarbeidet fremover: Det er kollektivet som må fortsette å dra. Både politikere og klimaforskere peker på den norske samarbeidsmodellen i arbeidslivet som en svært viktig ressurs i omstillingene vi står overfor.

Endring innenfra

Holdningsendringer og begrensningens kunst, derimot, er de begge tilhengere av. Og det haster med en endring «inne i hodene på folk», også for å unngå både høye avgifter og forbud. Fossmo snakker om at vi må bevege oss bort fra dagens egosamfunn og se samfunnet som en større helhet. Rigmor Bjerche sier hun blir helt rørt der hun sitter, ordene hans er som musikk.

– Fagbevegelsen er bygd opp på altruisme, ikke egoisme. Det er dette som har ført oss fremover, sier Bjerche.

– «Fordi jeg fortjener det», hvem er det som har skapt det slagordet? Dette er markedsliberalisme på avveie, fortsetter Bjerche.

Forbruksjaget kan også være stressende for folk, mener hun.

– Vi må slutte å snakke om forsakelse, omstilling er et bedre ord. Vi må heller snakke om hva vi kan få isteden, noe som er bedre. Et litt enklere liv kan også bety et lykkeligere liv. I dagens samfunn er det så mange psykiske problemer. Folk ser en usikker fremtid, tror Bjerche.

– Vi tenker jo likevel helt annerledes i dag enn for ti år siden. Vi sorterer all slags søppel. Der kan for øvrig industrien gå i seg selv, de pakker jo plast i plast, sier Fossmo.

Lærer Bjerche er opptatt av at folk skal ha kunnskap om kloden. En opplyst befolkning gjør det også lettere for politikerne å handle, tror hun.

– Her sitter vi, to stykker som faktisk er bevisste i hverdagen. Det er jo mange flere av oss også, så vi må ikke gi opp.

Vannet er drukket opp. Bjørn Inge Fossmo skal nemlig rekke bussen tilbake til Fannrem.

{"425035":{"type":"m","url":"/image-3.425035.8df32dc1e4","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425036":{"type":"m","url":"/image-3.425036.27d9016bd8","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425037":{"type":"m","url":"/image-3.425037.670c430339","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425039":{"type":"l","url":"/image-3.425039.d06635b8bc","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"100","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Bjørn Inge Fossmo","closed":false,"place":"For energi det trenger vi. Fossmo minner"},{"type":"f4","title":"Rigmor Bjerche","closed":false,"place":"– Oljen er ikke evigvarende, uansett om "},{"type":"f4","title":"Kloden blir varmere","closed":true,"place":"• Klimasaken splitter fagbevegelsen: – N"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Om ikke fagbevegelsen kan ta tak i dette, da er jeg usikker på hvilke andre krefter som kan gjøre det. ","place":"Rigmor Bjerche mener fagbevegelsen miste"},{"title":"Vi må slutte å snakke om forsakelse, omstilling er et bedre ord.","place":"Høsten 2018 foreslo Venstre-politiker Ke"},{"title":"Økte avgifter bidrar til større klasseskiller i Norge.","place":"– Jeg er slett ikke sikker på om mer fri"},{"title":"«Grønne arbeidsplasser» er et fint uttrykk, men jeg har ennå ikke fått noe godt svar på hva det egentlig er.","place":"Fossmo peker på at offentlige budsjetter"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Bjørn Inge Fossmo

• Valgt leder for Fellesforbundets avdeling 12 i Trondheim.

Rigmor Bjerche

• Lærer ved Trondheim Katedralskole.

• Nestleder for Skolenes landsforbund i Trondheim.

Kloden blir varmere

I oktober la FNs klimapanel fram sin femte spesialrapport. Rapporten ser på hva som skal til for å begrense oppvarmingen til 1,5 ˚C, og den beskriver forskjellene på 1,5 ˚C sammenlignet med 2 ˚C og høyere.

Dette er noen av hovedpunktene fra rapporten:

• Temperaturen på kloden har til nå økt med om lag 1 grad sammenlignet med førindustriell tid.

• Temperaturen øker nå med 0,2 grader per tiår.

• Hvis utslippene fortsetter som nå, kommer kloden dermed til å bli 1,5 grad varmere allerede rundt år 2040.

• For å begrense oppvarmingen til 1,5 grader må klimagassutslippene i 2030 være nesten halvert sammenlignet med i 2010. I 2050 må utslippene være tilnærmet null.

• Det haster. Jo lenger vi venter med tiltak som kraftig reduserer klimagassutslippene, dess større er sannsynligheten for at det ikke vil være mulig å holde oppvarmingen innenfor 1,5 grad.

• Det vil ikke være mulig å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader uten negative utslipp, som fangst og lagring av CO2.

• Fortsetter dagens utslipp, vil Norge i snitt bli 4,5 grader varmere ved slutten av dette århundret, og Nord-Norge opp mot seks grader varmere.

Kilder: FNs klimapanel, Cicero Senter for klimaforskning, Bjerknessenteret

Om ikke fagbevegelsen kan ta tak i dette, da er jeg usikker på hvilke andre krefter som kan gjøre det.

Rigmor Bjerche, tillitsvalgt i Skolenes landsforbund

Vi må slutte å snakke om forsakelse, omstilling er et bedre ord.

Rigmor Bjerche, tillitsvalgt i Skolenes landsforbund

Økte avgifter bidrar til større klasseskiller i Norge.

Bjørn Inge Fossmo, tillitsvalgt i Fellesforbundet

«Grønne arbeidsplasser» er et fint uttrykk, men jeg har ennå ikke fått noe godt svar på hva det egentlig er.

Bjørn Inge Fossmo, tillitsvalgt i Fellesforbundet

{"425035":{"type":"m","url":"/image-3.425035.8df32dc1e4","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425036":{"type":"m","url":"/image-3.425036.27d9016bd8","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425037":{"type":"m","url":"/image-3.425037.670c430339","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425039":{"type":"l","url":"/image-3.425039.d06635b8bc","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"100","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Bjørn Inge Fossmo","closed":false,"place":"For energi det trenger vi. Fossmo minner"},{"type":"f4","title":"Rigmor Bjerche","closed":false,"place":"– Oljen er ikke evigvarende, uansett om "},{"type":"f4","title":"Kloden blir varmere","closed":true,"place":"• Klimasaken splitter fagbevegelsen: – N"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Om ikke fagbevegelsen kan ta tak i dette, da er jeg usikker på hvilke andre krefter som kan gjøre det. ","place":"Rigmor Bjerche mener fagbevegelsen miste"},{"title":"Vi må slutte å snakke om forsakelse, omstilling er et bedre ord.","place":"Høsten 2018 foreslo Venstre-politiker Ke"},{"title":"Økte avgifter bidrar til større klasseskiller i Norge.","place":"– Jeg er slett ikke sikker på om mer fri"},{"title":"«Grønne arbeidsplasser» er et fint uttrykk, men jeg har ennå ikke fått noe godt svar på hva det egentlig er.","place":"Fossmo peker på at offentlige budsjetter"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}