JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unio-leder Ragnhild Lied på konferanse

Unio-leder: – HMS-regelverket er fra en annen tid og må moderniseres

Unio-leder Ragnhild Lied mener slitasje og belastning må fanges opp i HMS-arbeidet.
Unio-leder Ragnhild Lied vil ha et annet fokus på HMS-arrbeidet.

Unio-leder Ragnhild Lied vil ha et annet fokus på HMS-arrbeidet.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Den følelsesmessige slitasjen er i stor grad usynlig. For at den skal fanges opp i HMS-arbeidet er kunnskap en av de viktigste nøklene sammen med systematisk samarbeid mellom leder, tillitsvalgte og verneombud, sier Ragnhild Lied til LO-Aktuelt.

Hun er opptatt av at HMS-arbeidet må få sin nye renessanse.

– Arbeidet er tradisjonelt innrettet mot å forebygge skader, personulykker og store ulykker. Slike hendelser forekommer først og fremst i mannsdominerte industri- og håndverksyrker og svært liten grad i kvinneyrkene. Regelverket er laget for en annen tid, og er ikke blitt oppdatert i forhold til vår tid, mener Unio-lederen.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Arbeidstilsynet

Lied mener Arbeidstilsynet må begynne å fronte en riktigere definisjon av HMS.

– I mangel av risikoanalyser fortsetter vi bare med HMS laget for industrisektoren. Så lenge myndighetene ikke har forventninger om noe annet, så skjer det ikke noe. Forståelsen og praktiseringen av HMS handler ikke bare om myndighetenes definisjoner gjennom lov og forskrift. Det handler også i høy grad om at de som skal utvikle det risikobaserte HMS-systemet lokalt på arbeidsplassene, må kjenne til risikofaktorene for arbeidsrelaterte helseproblemer, mener Ragnhild Lied.

Hun mener det er nødvendig med en tverrfaglig forskning om hva sykemeldingene skyldes.

– HMS-faktorer som langvarig for høy belastning, arbeidstid og turnus som er ugunstig for helsa, tid til pauser eller korte frister på hver arbeidsoppgave, blir rett og slett ikke sett på som HMS selv om dette er de største risikofaktorene for helseproblemer.

Få nyhetsbrevet vårt

Blålysetatene

Det må utvikles arbeidsmåter for HMS på de enkelte arbeidsplassene som ivaretar det som faktisk sliter på helsa til de ansatte, mener Ragnhild Lied.

– Kvinneyrker har en del eksponeringsrisiko, men det er fysisk og psykisk belastning som er den vesentlige helsetyven. Når en sykepleier sier hun gråt da hun kom hjem etter seinvakt, så handler det om både fysisk og psykisk belastning.

I tillegg til godt avklarte roller og rutiner i HMS-arbeidet er det viktig å organisere tiltak som er rettet mot emosjonell slitasje som en faktor for arbeidshelse, poengterer hun.

– Også blålysetatene møter dramatikk og sorg, men vi ser at disse i disse etatene bearbeider man hendelsene langt mer systematisk, legger hun til.

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb

LO spår pensjonssmell for sliterne

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse