JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
RØDGRØNN OG IKKE BLÅBLÅ: Fagforbundets nye nestleder Sissel M. Skoghaug står støtt på sosialdemokratiske verdier og er skeptisk til den nye 
regjeringen.

RØDGRØNN OG IKKE BLÅBLÅ: Fagforbundets nye nestleder Sissel M. Skoghaug står støtt på sosialdemokratiske verdier og er skeptisk til den nye regjeringen.

Ylva Seiff Berge

 Uredd, men ydmyk på startstreken

Fagforbundets nye nestleder har konkurranseinstinktet i orden, i hvert fall på egne vegne.


03.12.2013
12:00
21.08.2023 17:14

line@lomedia.no

ylva.berge@lomedia.no

Sissel M Skoghaug har allerede sikret seg plass. Når Birken på ski går av stabelen i midten av mars neste år, er planen å stå på startstreken. For hun skal ha revansje.

— Jeg bare må bevise for meg selv at jeg kan gå fortere enn i år. Har du sjekket tida? Ikke gjør det. Tida var elendig. Men jeg hadde altså store gnagsår på hælen.

Den nye nestlederen i Fagforbundet liker å holde seg i form. Hun løper mest. Som barn og ungdom brukte hun «all» fritid på idrett, spesielt langrenn.

— Spesielt i perioder med mye jobbing er det befriende å ta en joggetur. Det er restitusjon for meg. Jeg tømmer hodet og får overskudd, sier Skoghaug. Både i familien og på jobben er hun omringet av andre som også trener.

Men bare for å ha det skrevet: Skoghaug er et konkurransemenneske og hun liker ikke å tape, men i voksen alder handler idrettsprestasjoner mer om «å slå egen tid» enn å vinne løp eller skirenn. Og når samtalen dreier over på jobb, snakker Skoghaug om samarbeid, om teamarbeid og om at alle er like mye verdt på en arbeidsplass, enten de er hjelpepleiere, sykepleiere eller leger.

Selv er hun utdannet både hjelpepleier og sykepleier. For begge yrkesgruppene bør det være naturlig å være medlemmer i Fagforbundet, mener Skoghaug.

Allerede som 18-åring ble hun medlem i Fagforbundet. Da jobbet hun som assistent på en institusjon for utviklingshemmede i Nordreisa, en kommune nord i Troms.

— Det var liksom ikke noe spørsmål om jeg skulle bli medlem eller ei. Det var en selvfølge. Mamma var medlem i den gang Norsk Kommuneforbund og pappa var medlem og tillitsvalgt i Transportarbeiderforbundet.

Men da Skoghaug begynte på sykepleierutdanningen i Tromsø byttet hun forbund og ble medlem i Sykepleierforbundet. Da hun igjen kom ut i arbeidslivet møtte hun flere sykepleiere som snakket varmt om det å være medlemmer i den gang Norsk Kommuneforbund. Skoghaug byttet igjen forbund. For henne var det som å komme hjem. Hun ble fort tillitsvalgt på arbeidsplassen.

I dag har Skoghaug permisjon fra Tromsø kommune der hun jobbet som enhetsleder på Kroken sykehjem. Sykehjemmet er Utviklingssenter for sykehjem i Troms. Skoghaug er opptatt av utdanning, men alt må ikke skje på skolebenken. Den faglige utviklingen på arbeidsplassen er vel så viktig, mener hun.

— Vi må sørge for kunnskap om hverandres kompetanse. Vi må bli mer profesjonsnøytrale. I dag ligger det ikke så mange hindringer for hvem som kan gjøre hva i helsevesenet, men det skulle vi ikke alltid tro. Ta for eksempel helsefagarbeidere: Det er arbeidsoppgaver de ikke får gjøre til daglig fordi andre mener de ikke har kompetanse. Det merkelige er at når vi kommer til 1. juledag og nyttårsaften så ber vi helsefagarbeidere om å gjøre nøyaktig de nevnte arbeidsoppgavene.

— Ting tar tid. Vi har fortsatt mye å hente på blant annet godt informasjonsarbeid om hvorfor sykepleiere skal være medlemmer hos oss, sier Skoghaug og hvis vi lar henne fortsette kan hun komme med alle gode argumenter for medlemskap. Skoghaug liker å snakke, men ønsker også å være en god lytter.

Hun liker å jobbe med verving og organisasjonsbygging.

— For meg er det viktig å være «ute» i organisasjonen og ha tett kontakt med virkeligheten der tillitsvalgte og medlemmer er og jobber. Det nytter ikke å klage på at folk ikke dukker opp på medlemsmøter eller fagforeningsaktiviteter. Hvis folk ikke kommer til oss, så må vi møte dem der de er, og det mener jeg Fagforbundet er gode på, sier hun.

I møte med Skoghaug er det ikke tvil om at hun er nordfra. Dialekten, om så litt normert, røper henne kjapt, men det er nesten så en kan savne en mer typisk nordnorsk ord-drakt.

— Hvis du mener om jeg banner mye? Nei, det har jeg aldri gjort.

Det er fristende å henge nettopp det på oppveksten. Hun forteller om en trygg og god barndom i Oksfjord i Nordreisa, sammen med foreldre og to brødre. Læstadianismen var imidlertid tett på, så tett at Skoghaug for eksempel husker at de gjemte kortstokker da de fikk besøk av sterkt troende familiemedlemmer. I dag karakteriserer hun seg som kristen.

— Også er jeg litt same og litt kvensk, det er vi vel alle i det området, sier hun og smiler. Hun kunne stått i samemanntallet, men opplever ikke å ha en samisk identitet. Hun snakker likevel varmt om prosjekter hjemme som tar vare på den samiske kulturen.

Sånn sett er det nok viktigere å være medlem i Arbeiderpartiet. Gjennom verv i Fagforbundet har hun vært engasjert i det fagligpolitiske samarbeidet. Hun beklager naturligvis at de rødgrønne tapte stortingsvalget i høst, og deler fagbevegelsens skepsis til den nye regjeringen.

Da hun selv tapte kampen om å bli leder i Fagforbundets Seksjon helse og sosial på landskonferansen for seksjonen i oktober, lot hun nederlag være nederlag og gledet seg heller over tilliten hun fikk som nestleder. Men hun rakk ikke å gjøre så mye, for bare en måned senere ble hun noe overraskende valgt som nestleder i Fagforbundet. Hun går til oppgaven med en brukbar porsjon ydmykhet.

— Jeg skjønner at det er et verv som vil kreve mye av meg, men jeg gleder meg, sier Skoghaug. Forbundets nye ledelse har ikke rukket å gjøre den endelige ansvarsfordelingen. Av saker som står Skoghaug nært er tverrfaglig samarbeid mellom yrkesgrupper, og synliggjøring av høgskolegruppene og andre yrker med lengre utdanning i forbundet.

Etter å ha hatt hjemmekontor i Tromsø i noen år, tok familien steget og flyttet sørover for et og et halvt år siden. I dag bor familien i Fet kommune. Hvorfor de havnet nettopp der? Det handler mest om avstander, fra hjem til Oslo og fra hjem til Gardermoen.

— Vi fant huset på nettet og kjøpte det usett. Det gikk fint det. Vi er heldige. Nå bor vi 20 min fra Oslo, men likevel på landet. Jeg har fått mer tid med familien etter at vi flyttet fra Tromsø og sørover.

Hun mener nettopp spørsmålet om fritid får for liten oppmerksomhet i debatten rundt heltid og deltid i helsevesenet.

— Heltid og fast jobb skulle vært en selvfølge. Det ene er at det handler om å ha en lønn å leve av, men dette handler også om å ha forutsigbar fritid slik at du på forhånd vet når du har tid til å være sammen med barn og den du bor sammen med, og ha tid til å være sammen med andre du er glad i.

Skoghaug veier sine ord når hun utfordres på Sykepleierforbundets nei til å jobbe mer enn hver tredje helg. Det er ikke første gang under samtalen hun begynner et resonnement, stopper opp og sier: «Hvordan skal jeg få sagt dette slik at det blir riktig?», så ser hun ut av vinduet, tenker og etter en kort stund begynner hun resonnementet på nytt. Skoghaug er opptatt av å være tydelig.

— Vi har medlemmer som jobber hver helg. Hvis flere er med på å dele belastningen, også sykepleiere og de som er fritatt fra å jobbe i helger, så vil belastningen på den enkelte bli mindre. Det handler om solidaritet med hverandre, sier hun.

Hun gir ektemannen Dag-Otto mye av æren for hva som skjer i hjemmet. Skoghaugs arbeidsdager, inkludert mange reisedøgn i året, er ikke alltid forenelig med familielivet. Sammen har de en sønn på 11 år. Begge har barn fra tidligere forhold. Skoghaug har en sønn på 22 år og i tillegg to voksne «bonusdøtre».

To av dem bor fortsatt nordpå. Det er naturlig for Skoghaug og familien på tre å reise ofte på besøk.

— Jeg savner venner og familien, fjellene, naturen — ja av og til også været.

For Skoghaug kan ikke marka i sør helt måle seg med fjellene i nord. Men hun har sikkert noen personlige rekorder hun kan slå begge steder.

Møte med

Navn: Sissel Merete Skoghaug

Alder: 42 år

Aktuell med: Ny nestleder i Fagforbundet

Om jeg banner mye?
Nei, det har jeg aldri gjort.

03.12.2013
12:00
21.08.2023 17:14

Møte med

Navn: Sissel Merete Skoghaug

Alder: 42 år

Aktuell med: Ny nestleder i Fagforbundet




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker