JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrer Statoil på vedlikehold

BERGEN: LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener Statoil må bruke penger på ta igjen etterslepet på vedlikehold.
LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener det er nå Statoil bør satse på å ta igjen etterslep innen vedlikehold. Da vil færre miste jobbene og selskapet beholder kompetanse det vil ha behov for også i framtiden.

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener det er nå Statoil bør satse på å ta igjen etterslep innen vedlikehold. Da vil færre miste jobbene og selskapet beholder kompetanse det vil ha behov for også i framtiden.

Ole Palmstrøm

line.scheistroen@lomedia.no

Ifølge Petroleumstilsynet har norske produksjonsinnretninger rundt 100.000 timer etterslep på forebyggende vedlikehold. Det dreier seg om arbeid operatøren sier burde vært utført, men som ikke er det. Tallet har økt betraktelig siden 2011 Også vedlikeholdet av HMS-kritisk utstyr har et betydelig etterslep, i underkant av 20.000 timer.

Når oljeselskapene kutter, lider vedlikeholdsarbeidet samme skjebne.

Fellesforbundet og Norsk Industri har gitt uttrykk for at kuttene kan ramme sikkerheten. Petroleumstilsynet har sagt at de følger utviklingen nøye.

Statoil har varslet betydelig reduksjon i antall vedlikeholdsprosjekter på norsk sokkel.

LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener at det er åpenbart at nå er tiden inne for å gjøre noe med vedlikeholdet og etterslepet.

– Alle operatører har en jobb å gjøre med å overbevise oss om at dette etterslepet ikke har ført til dårligere sikkerhet på norsk sokkel, sa Gabrielsen under LOs olje- og gasskonferanse i Bergen i går. Han karakteriserer økningen av etterslepet på vedlikeholdet som mye.

– Min utfordring til Statoil i dag er at selskapet må bruke situasjonen bransjen er inne i nå til å gjøre noe med etterslepet, sa Gabrielsen.

Han mener at det er nå Statoil har tid og ressurser til å gjøre noe med dette. Gabrielsen mener også det vil være en vinn-vinn-situasjon; Statoil får utført nødvendig vedlikeholdsarbeid, færre mister jobbene og Statoil beholder kompetanse selskapet har behov for også i framtiden.

– Bruker Statoil ressurser på dette vil tapet av kompetanse bli redusert, samtidig som nødvendig jobb blir utført. Det vil være økonomisk klokt å bruke ressurser på denne måten i en tid da pilen peker noe nedover. Statoil har ressurser til det, sa Gabrielsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse