JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NANOREAKTOR: Vegard Foss sin jobb er å kontrollere og justere gassvarslingsanlegget og bytte sensorene ved behov.

NANOREAKTOR: Vegard Foss sin jobb er å kontrollere og justere gassvarslingsanlegget og bytte sensorene ved behov.

Sissel M. Rasmussen

Vegard (37) sa opp jobben for å bestemme arbeidstiden selv

Vegard Foss forlot en trygg jobb for å starte sin egen virksomhet. Han ville bruke mer tid på det han vil og mindre tid på det han må.
2018070208215720180627120629

sissel@lomedia.no

37-åringen er en travel to-barnsfar som pendlet fra Hommelvika til Trondheim daglig. Med mange gjøremål og et aktivt hverdagsliv ble dagene alt for korte.

– Jeg har alltid jobba mye, og er et petimeter og en grubler. Problemløsning surrer rundt i hodet hele tiden, sier Vegard Foss.

Dagene ble lange også for ungene. Ikke minst minstejenta Natalie på fem år, som var opp til 9 timer i barnehagen. Alexandra (7) er andreklassing nå, og trives godt på skolen, men liker at pappa er mer hjemme.

– Vi er blidere alle sammen. Når både foreldre og unger er slitne, blir det lett en sur stemning i heimen. Jeg merker stor forskjell allerede nå, sier Vegard Foss.

Slik påvirker arbeidstida helsa di

KVALITETSTID: Alexandra (7) får mye mer tid sammen med pappaen sin nå enn tidligere. Det er begge veldig fornøyd med.

KVALITETSTID: Alexandra (7) får mye mer tid sammen med pappaen sin nå enn tidligere. Det er begge veldig fornøyd med.

Sissel M. Rasmussen

Nystarta bedrift

Det er knapt et par måneder siden han slutta i Fjeldseth AS, der han som elektroingeniør var fagansvarlig på svakstrøm. Fjeldseth er et av de største elektrofirmaene i Trondheim med rundt 120 ansatte. Foss grublet lenge på om han skulle satse på egen kjøl.

– Jeg var veldig usikker på dette, men til slutt landet jeg på at det var riktig for meg. Min arbeidsgiver ville ikke satse på det markedet jeg er mest interessert i, nemlig gassvarslingsanlegg, dermed valgte jeg å satse selv.

Vi er blidere alle sammen, jeg merker stor forskjell bare på et par måneder.

Vegard Foss

Styre seg sjøl

Med jobberfaring fra Nordsjøen, som feltingeniør og prosjektingeniør, tok han steget ut av ansattboksen. Det var to hovedgrunner til at han sluttet i jobben. Interessefeltet med gassvarslingsanlegg og tidsbruken.

– Du må være villig til å tjene litt mindre penger, særlig i starten. Men det er jo en del å spare også. Hjemmekontor er billigere enn å kjøre fram og tilbake gjennom bomringen hver dag. Vi sparer inn på forbruket, og det går fint. Skulle det ikke gå bra i lengden, så tror jeg at jeg finner meg en ny jobb. Det er jeg helt rolig på, sier Foss.

LO vil jobbe for en reform for kortere arbeidstid

Trening i arbeidstida

Både Vegard og kona Monica er aktive ishockeyspillere, og det går mye tid med til trening. Vegard driver i tillegg med terrengsykling og deltar i konkurranser.

– Sjefen er grei, gliser han, nå går det fint med trening i arbeidstida. Det er nytt for meg. Jeg vurderte en periode om jeg skulle gå ned i stillingsprosent, men det ville ikke fungert, tror jeg. Arbeidsmengden ville vært den samme, bare at alt måtte gjøres på kortere tid. Da blir man bare enda mer sliten. Nå kan jeg ta en sykkeltur om jeg ikke har noen avtaler, og ta regnskapet en lørdag, sier han fornøyd.

HJEMMEKONTOR: Det er her den kreative prosessen forgår. Her er det mye tenking og grubling på gang.

HJEMMEKONTOR: Det er her den kreative prosessen forgår. Her er det mye tenking og grubling på gang.

Sissel M. Rasmussen

Tall og teknikk

Elektroingeniøren er over middels interessert i tall, så å lære seg regnskapsføring er på grensen til artig. Det er nesten som en hobby om det må gjøres i helga. Nå har han mer tid sammen med familien og alle trives bedre med det. Kona Monica jobber med markedsføring, og har hjulpet til med navn og logo på det nye firmaet, SensoGate. Allerede nå har han flere faste oppdrag. Tanken har streifet han at det plutselig kan bli mye å gjøre også i egen bedrift. Da blir det viktig med grensesetting og si stopp før det blir for mye.

Gassvarsling er alvor

Vegard Foss tok ekstrautdanning på fritida for egen regning, da arbeidsgiveren ikke mente det ville lønne seg å satse på gassvarslingsanlegg. Resultatet er nå at Foss er den eneste i Norge som er godkjent for arbeid på anlegg av typen Honeywell MST. Han er sertifisert til å montere, programmere, teste og vedlikeholde deres produkter, hvor kunden da beholder garantien fra Honeywell. En av de store kundene er NTNU, som benytter gass i forskningen.

– Gass er alvor. Det er giftig og eksplosivt. Oppstår det en lekkasje skal for eksempel alarmer gå, anlegg stenges ned, dører lukkes, flasker stenges, ventilasjon startes. Kjedereaksjonene må gå fort og i riktig rekkefølge. Det er vel derfor det er spennende, sier Foss, som også er i forhandlinger med et svensk firma om samarbeid. De leverer blant annet til firmaet CrayoNano i Trondheim.

Arbeidstid for dummies

Gass og nanotråder

Laboratorieingeniør Julie Hessevik i CrayoNano tar oss med inn i renrommet til reaktoren som får nanotrådene til å vokse fram. Her er det om å gjøre å holde det så støvfritt som mulig. Prosessen med å lage nanotrådene krever farlige gasser som hydrogen og ammoniakk. Det er her Vegard Foss kommer inn. Hans oppdrag er å kontrollere og justere gassvarslingsanlegget og bytte sensorene ved behov. Blir det en gasslekkasje skal både lys- og lydalarmer gå.

– Ved siste kontroll oppsto det en feil på en varsellampe som ikke ville stanse å blinke, men dette fikset Vegard ved å modifisere systemet, sier Hessevik.

KONTROLL: Vegard Foss har ansvaret for å kontrollere gassvarslingsanlegget hos CrayoNano i Trondheim.

KONTROLL: Vegard Foss har ansvaret for å kontrollere gassvarslingsanlegget hos CrayoNano i Trondheim.

Sissel M. Rasmussen

Ikke helt rosenrødt

I Fjeldseth AS var Vegard Foss tillitsvalgt for NITO. Det var ikke bare enkelt å skulle stå opp for sine kolleger, når ledelsen ikke alltid skiller på sak og person. Han har tatt mange kamper med ledelsen gjennom årene.

– Jeg opplevde at når jeg tok opp saker som angår andre, ble jeg problemet. Det ble slitsomt i lengden. Hadde alt vært bare trivsel og hygge på jobben, hadde jeg kanskje blitt der. Nå har vi et samarbeid som fungerer, og det er jeg fornøyd med. Min arbeidsinnsats går til meg selv og ikke til en eier jeg ikke kjenner, sier Vegard Foss.

{"409761":{"type":"m","url":"/image-3.409761.514665ef7d","cap":"KVALITETSTID: Alexandra (7) får mye mer tid sammen med pappaen sin nå enn tidligere. Det er begge veldig fornøyd med. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"409768":{"type":"m","url":"/image-3.409768.a1ceabdc62","cap":"KONTROLL: Vegard Foss har ansvaret for å kontrollere gassvarslingsanlegget hos CrayoNano i Trondheim. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"409769":{"type":"m","url":"/image-3.409769.fe8f9f863b","cap":"HJEMMEKONTOR: Det er her den kreative prosessen forgår. Her er det mye tenking og grubling på gang. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Vegard Foss","closed":true,"place":"– Vi er blidere alle sammen. Når både fo"},{"type":"f4","title":"Tema: arbeidstid","closed":false,"place":"– Vi er blidere alle sammen. Når både fo"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":" ","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Vegard Foss

Alder: 37.
Bosatt: Hommelvika.
Sivilstatus: Gift
Yrke: Elektroingeniør
Arbeidsplass: SensoGate AS (eget firma)

Tema: arbeidstid

Hver tredje norske arbeidstaker jobber regelmessig i helger eller utenom ordinær dagtid. LO-Aktuelt har møtt fire personer som bryter grensene for «normalarbeidsdagen»:

Solveig er på jobb fire døgn i strekk
Stina ble utslitt av for mange kveldsvakter
Vegard sa opp en trygg, fast jobb for å kunne styre arbeidstiden sin selv
Ole Erik styrer sin egen arbeidstid i «særlig uavhengig stilling»

{"409761":{"type":"m","url":"/image-3.409761.514665ef7d","cap":"KVALITETSTID: Alexandra (7) får mye mer tid sammen med pappaen sin nå enn tidligere. Det er begge veldig fornøyd med. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"409768":{"type":"m","url":"/image-3.409768.a1ceabdc62","cap":"KONTROLL: Vegard Foss har ansvaret for å kontrollere gassvarslingsanlegget hos CrayoNano i Trondheim. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"409769":{"type":"m","url":"/image-3.409769.fe8f9f863b","cap":"HJEMMEKONTOR: Det er her den kreative prosessen forgår. Her er det mye tenking og grubling på gang. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Vegard Foss","closed":true,"place":"– Vi er blidere alle sammen. Når både fo"},{"type":"f4","title":"Tema: arbeidstid","closed":false,"place":"– Vi er blidere alle sammen. Når både fo"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":" ","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}