JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil fjerne kontantene

Den svarte økonomien i reiselivsbransjen skal bekjempes med kort, håper NHO og Fellesforbundet.
NHO Reiseliv og Fellesforbundet vil kutte ut kontantene og gå over til betaling med kort i reiselivsbransjen for å hindre økonomis kriminalitet.

NHO Reiseliv og Fellesforbundet vil kutte ut kontantene og gå over til betaling med kort i reiselivsbransjen for å hindre økonomis kriminalitet.

colourbox.com

sym@lomedia.no

Tidligere har LO-sekretær Trude Tinnlund gjennom LO-Aktuelt oppfordret folk til å bruke kort framfor kontanter for å stoppe de svarte pengene. Samarbeidet mot svart økonomi, SMSØ, mellom Skatteetaten, KS, NHO, LO, Unio og YS, lanserte den gangen en førjulskampanje for å bruke kort som betalingsmiddel.

— Hvis alle betaler med kort blir det svært mye vanskeligere å drive utenfor lovens grenser, sa Tinnlund til LO-Aktuelt.

Reiseliv

Nå går NHO Reiseliv og Fellesforbundet sammen for å bekjempe svart økonomi i reiselivsnæringen. Næringen må kunne velge bort kontantbetaling for å redusere svart omsetning, og bedre sikkerheten til de ansatte.

Det er en samlet arbeidsgiver- og arbeidstakerside som mener at reiselivsbedrifter må kunne velge bort kontanter. Et «kontantfritt reiseliv» er et viktig tiltak i arbeidet med å bekjempe svart økonomi. Per i dag er reiselivsbedrifter ifølge norsk lov pliktet til å ta imot kontanter.

— Kontantsalg er dessverre gjenganger når det gjelder svart økonomi. Dette er et enkelt grep som kan bidra til å bekjempe svart arbeid, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv i en pressemelding.

NHO og Fellesforbundet vil nå legge større press på myndighetene for å få dette gjennomført.

— Vi ser på muligheten til å velge bort kontant betaling som et ledd i arbeidet med å gjøre bransjen enda mer seriøs. Fellesforbundet mener at Norge nå må følge etter Sverige, og gjøre det lovlig for bedriften å velge bort kontantbetaling, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet.

Lovendring

En ny undersøkelse gjennomført av TNS Gallup blant NHO Reiselivs medlemsbedrifter viser at nærmere halvparten av bedriftene vurderer å ikke ta imot kontanter, hvis loven åpner opp for det.

— Det er viktig å understreke at vi ikke ønsker å forby bruk av kontanter, men at det skal være opp til bedriftene selv om de vil ta imot kontanter eller ikke. For folk flest vil en reiselivsnæring uten kontanter ikke by på store problemer, påpekerr Devold.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse