JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil legge EØS-striden død inntil Storbritannia har fått ny avtale med EU

Trine Lise Sundnes mener Norge ikke bør forsøke å reforhandle EØS-avtalen før Brexit-forhandlingene er over.
Trine Lise Sundnes åpnet debatten om handlingsplanen.

Trine Lise Sundnes åpnet debatten om handlingsplanen.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

HK har vært tydelig på at vi vil støtte nye forhandlinger med EU med tanke på å fremforhandle en ny og bedre EØS-avtale. Men lederen ber LOs delegater på kongressen ha is i magen.

– Vi som har lang erfaring med forhandlinger, vi veit at en sender ikke minstemann ut først. La EUs største, Storbritannia, slippe til med sin forhandlingsmakt før oss.

Trine Lise Sundnes var først ute av de 206 som tegnet seg på talerlisten på maratondagen tirsdag.Dermed var tonen satt for en lang dag med taler i Oslo kongressenter.

Og forbundslederen i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes var klar i sin tale.

• Alle sakene fra LO-kongressen

Stor betydning

– I HK vet vi hvilken betydning handel har for å holde hjulene i gang. Våre medlemmer lever av at regioner og nasjoner handler og deler. EØS avtalen er mye mer enn handel. Den er klima, energi og maritim politikk, forskning- og innovasjonssamarbeid og høyrere utdanning, EØS-midler til Sentral- og Øst Europa, den er Nordensamarbeidet, Schengen-samarbeidet, Forsvar og sikkerhet, og Nordområdene, for å nevne noen. Noen tenker at nå er tiden kommet for å si opp EØS avtalen og slå følge med Storbritannia. Et Storbritannia hvor regjeringen fører en politikk som setter folk opp mot hverandre, sa Trine Lise Sundnes i sin tale.

– I Norge er det Høyre og Frp som må bære ansvaret for høy ledighet, liberalisering og svekkelse av våre rettigheter. Det er behagelig å peke på andre når det kommer til dårlige reguleringer, men vi må ikke la politikere i Norge slippe unna og risikere at fokuset på bedre reguleringer forsvinner. Høyrepolitikk lever i beste velgående her hjemme på berget, og politikk settes ut i livet av de vi velger skal styre landet, var budskapet til HK-lederen.

– Må tørre å ta debatten om EØS

Gabrielsen innledet

Kommende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen leder redaksjonskomiteen som skal innstille på det som er en innfløkt sak for LO-kongressen.

– EØS-avtalen har tjent oss i 25 år. Så har den gitt oss noen utfordringer, blant annet knyttet til lavlønnskonkurranse, særlig etter EUs øst-utvidelse. Da gjelder det å balansere hensynene på en god måte. Vi trenger å beholde markedsadgangen og forutsigbarheten for norsk næringsliv og norske arbeidsplasser. Samtidig må vi være i stand til å ta vare på et arbeidsliv med ryddige lønns- og arbeidsforhold, der sosial dumping og utrygge arbeidsplasser slås ned på, sa den kommende LO-lederen.

Han var også inne på at høyrepolitikken ikke er noe vi importerer fra utlandet, men som settes ut i livet av dagens regjering.

– Vi skal sørge for at det handlingsrommet som finnes i EØS-avtalen blir tatt i bruk, lover han.

Fellesforbundets Jørn Eggum og forbundsleder i NNN, Jan-Egil Pedersen var også innom EØS-avtalen.

– Vårt forbund sier nei til EU-medlemsskap og ja til EØS. Vi vil gjerne videreutvikle EØS-avtalen og gjernbe reforhandle den. Men vi er helt avhengig av avtalen på grunn av markedsadgangen, sa Jan-Egil Pedersen.

Transportlederen: Derfor bør LO si nei til EØS-avtalen

EØS-motstand

Første del av debatten hadde få innslag mot EØS-avtalen. Men kvelden er lang. Det er ventet at debatten skal holde på til sent på kveld. Men i den andre bolken kom det flere innlegg mot.

Markus Hansen fra EL og IT Forbundet frykter ikke handels-konsekvenser hvis Norge går ut av EØS-avtalen.

– EØS blir brukt som brekkstang for å svekke de gode tariffavtalene som vi har i dag, mente Hansen.

– Det var ikke arbeidsfolk i Hellas eller Spania som fant opp de fire friheter i EU. Kjære kongress. Arbeidsforhold må bestemmes i Norge, ikke av en fax-maskin i Brussel, mente han.

Følg oss på Facebook

Handel og Kontor

John Thomas Suhr pratet mot sin egen forbundsleder i Handel og Kontor.

– Vi kan ikke stille oss i en posisjon hvor det er vi som må forsvare EU-systemet. EØS-avtalen har presset arbeidslivet i feil retning, mener han.

Fagforeningsveteranen fra Oppland, Størk Hansen, ville heller snakke om foretaksmodellen for sykehusene, men klarte ikke å dy seg og måtte kommentere det mye omtalte handlingsrommet.

– Norge har ikke brukt det. Og når er det brukt de siste 25 årene. Kan dere vise noen eksempler på det, spurte Størk Hansen.

Alexandra (21) er yngst på LO-kongressen

Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet fikk være med å avsluttet andre bolk.

– I land etter land er fagbevegelsen kraftig redusert og presset på defensiven. Ledigheten er rekordhøy. Og løsarbeidersamfunnet er en realitet. Forbedringer i arbeidsllivet har ikke vært melodien verken i Norge eller Europa helt uavhengig av regjeringer, sa Andersen.

– Dette smitter også inn i norsk arbeidsliv. På byggeplasser i Oslo og Akershus fylles det nå opp fra bemanningsbyråer, fortsatte han.

– Jeg er en varm tilhenger av å utnytte handlingsrommet som finnes innenfor avtalen. For det er der. Jeg støtter og har fremmet forslag om forbud mot bemanningsbransjen. Vår jobb er å forsvare våre tariffavtaler og arbeidsforhold helt uavhengig av ytre forhold. Vår jobb er å forsvare våre tariffavtaler våre medlemmers arbeidsforhold helt uavhengig av de ytre forhold, uansett hva vi mener er en forbannelse. Og selvfølgelig til en hver tid innenfor det eksisterende handlingsrom. Men kamerater. Det kan også være nødvendig å ikke bare operere innenfor handlingsrommet, men også utenfor, sa Jan Olav Andersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse