JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– 70-80 trykkerijobber kan forsvinne

Amedia er i ferd med å legge ned et av sine trykkerier på Østlandet. I verste fall kan 80 ansatte miste jobben.
Konserntillitsvalgt Marianne Østlie frykter for konsekvensene når Amedia nå går gjennom trykkeristrukturen på Østlandet.

Konserntillitsvalgt Marianne Østlie frykter for konsekvensene når Amedia nå går gjennom trykkeristrukturen på Østlandet.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

erlend@lomedia.no

Nytt konsern, nye sparemuligheter. Sånn oppleves det for konserntillitsvalgt Marianne Østlie. Grafikeren sitter i prosjektgruppe som ser på det nye storkonsernets trykkeristruktur på Østlandet.

Etter at A-pressen kjøpte Edda Media i fjor, mener Amedia at det er for stor kapasitet. Ett av de fire trykkeriene på Østlandet blir lagt ned, og trolig ett av de største.

– Det er en begrunnet frykt at et av de største trykkeriene blir lagt ned, sier Østlie til frifagbevegelse.no

Stokke eller Lillestrøm

Amedia eier i dag fire trykkerier på Østlandet; i Larvik, Stokke, Lillestrøm og på Biri. Det siste er såpass nytt at det trolig blir bevart uansett. Da gjenstår de tre førstnevnte. Ifølge Østlie blir det trolig enten Stokke eller Lillestrøm som står for fall.

– Det sies at det er overkapasitet. Men et helt, stort trykkeri er også mye penger for konsernet. Man sier fra seg potensielle inntekter i andre markeder, som andre aviser og siviltrykk (reklame og lignende, journ. anm.).

Ifølge Østlie kan 70-80 arbeidsplasser ryke om enten trykkeriet i Stokke (trykker blant andre Drammens Tidende, Tønsbergs Blad, Sandefjords Blad) eller Lillestrøm (Romerikes Blad, Glåmdalen, Oppland Arbeiderblad) forsvinner.

– Dette er drastisk. Mange av de ansatte ved trykkeriene har startet opp som ansatte på trykkeriet hos den lokale avisa, og har vært med på lasset etter hvert som trykkinga har blitt sentralisert. Dette er gjerne ufaglærte, med kort vei ut i arbeidsløshet, mener Østlie.

Negativt for avisene

Nedleggelse av trykkeri er bare et ledd i kostnadskutt som følge av sammenslåinga av Edda Media og A-pressen. En halv milliard kroner skal spares inn innen utgangen av neste år. Fra før av har annonseproduksjon blitt ytterligere sentralisert, det samme skjer med den redaksjonelle sideproduksjonen. I tillegg til at mange journalister og grafikere har mistet eller mister jobbene sine.

Østlie advarer mot å spare seg til fant.

– Avisene må jo trykkes et sted. Færre trykkeri betyr tidligere deadline for en rekke aviser, man blir mindre fleksible – og man mister muligheten til friske penger utenfra.

Den endelige avgjørelsen blir trolig tatt i løpet av et par uker, etter en lang og grundig prosess hvor både lokale tillitsvalgte og konserntillitsvalgte Østlie har vært med.

Ingen kommentar fra konsernledelsen

Amedia sier til Dagens Næringsliv at de ikke vil kommentere saken før konklusjonen er nådd.

– Saken er utredet i sin fulle bredde og med flere alternative løsninger. Vi kommenterer ikke saken før den er ferdig behandlet, sier Amedia-direktør Stig Finslo til næringsavisa.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse