JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– På med lønnsbremsen

Norsk Industri holder fast ved at lønnsveksten må ned i Norge. Men ny forskning er også viktig for konkurranseevnen.
BREMS: Direktør Knut E. Sunde (til v.) og Adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er mildt optimistiske foran 2014 - så lenge lønnsveksten bremses.

BREMS: Direktør Knut E. Sunde (til v.) og Adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er mildt optimistiske foran 2014 - så lenge lønnsveksten bremses.

Erlend Angelo

harald.henmo@lomedia.no

Tirsdag la NHO-organisasjonen Norsk Industri fram sin konjunkturrapport for 2014. Hovedkonklusjonen er at Norsk Industri venter et "normalt år", etter en periode med voldsom vekst fram mot finanskrisen i 2008, og problemer i noen år etterpå.

– Men vi må huske på at flere av landene vi konkurrerer med, som for eksempel Tyskland, har omstrukturert og effektivisert under krisa, sa administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Lønnsbelastning

Lønnsveksten i Norge har vært høyere enn hos mange handelspartnere de siste årene, og Lier-Hansen gjentok det han allerede har sagt foran vårens lønnsoppgjør: At det må ende under tre prosent.

– Vi har for høyt kostnadsnivå. Det er helt uforsvarlig å ta et lønnsoppgjør i Norge i 2014 uten å se to-tallet, sa han, og sammenlignet igjen med utlandet:

– I Sverige og Tyskland, for eksempel, har de redusert belastningen av lønnskostnadene, mens de har økt i Norge.

Stein Lier-Hansen møter med stor sannsynlighet Fellesforbundets Arve Bakke til forhandlinger i frontfaget i årets tariffoppgjør.

LAST NED: Norsk Industris konjunkturrapport

Forskning og utvikling

Norsk Industri ser for seg at også bedrifter som tradisjonelt har levert til oljeindustrien vil gå mer usikre tider i møte, og dermed bli nødt til å omstille. Det krever ny teknologi og nye metoder - eller "FoU" som det heter, for "Forskning og Utvikling".

Bransje- og industripolitisk direktør Knut E. Sunde la fram organisasjonens ønske om at mer statlige forskningsmidler må øremerkes "næringsrettet FoU", der de inngår i samarbeid med private midler i industrien.

– Alt for mye FoU-midler har vært brukt i øst og vest. Vi ønsker en næringsrettet profil. Vi har mye empiri som viser at næringsrettet FoU har en stor samfunnsøkonomisk gevinst, langt utover den bedriftsøkonomiske, sa Sunde.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse