JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– VM er vår beste sjanse i Qatar

Qatars fotball-VM i 2022 er omstridt på grunn av arbeidsforholdene i landet. Men mister landet VM, blir det vanskeligere å gjøre noe med arbeidsforholdene, mener det internasjonale bygningsarbeiderforbundet.
KAMPANJE: Ambet Yuson og det internasjonale bygningsarbeiderforbundet driver knallhard kamp mot arbeidsforholdene blant migrantarbeiderne i Qatar. I helgen var han gjest på landsmøtet til Fellesforbundet, som deltar i kampen.

KAMPANJE: Ambet Yuson og det internasjonale bygningsarbeiderforbundet driver knallhard kamp mot arbeidsforholdene blant migrantarbeiderne i Qatar. I helgen var han gjest på landsmøtet til Fellesforbundet, som deltar i kampen.

Håvard Sæbø

Sist uke fikk FIFA-sjef Sepp Blatter karantene fra sitt eget forbund. Han er under etterforskning for økonomisk snusk, i den siste skandalen som har rammet det internasjonale fotballforbundet det siste året. En rekke andre FIFA-topper ble regelrett arrestert i vår, og det er fortsatt uklart om det var korrupsjon inne i bildet da den mildt sagt lite fotballrenommerte oljestaten Qatar fikk tildelt VM for snart fem år siden.

LES OGSÅ: Fotball uten VM (26.05.2015)

FIFA vakler, og sjef Ambet Yuson i det internasjonale bygningsarbeiderforbundet BWI sørger ikke. Han og forbundet har kjempet en hard kamp for at fotballen skal påta seg et ansvar for hvordan mesterskap arrangeres. Fagbevegelsen har beregnet at 4.000 arbeidere vil miste livet i de gigantiske bygningsarbeidene Qatar skal gjennomføre fram mot VM. Myndighetene i landet bestrider at dette har noe med VM å gjøre. Det er den beklagelige, men alminnelige dødsraten i en migrantbefolkning på 1,2 millioner, hevder de.

Uten at det beroliger Yuson.

Gjeld og utreisenekt

– De påstår at dette ikke er arbeidsulykker, men de fleste av disse dødsfallene er hjerteattakker. Og hvordan får 22 år gamle arbeidere det, hvis arbeidsforholdene er sunne og normale, spør generalsekretæren i BWI, som er gjest under Fellesforbundets landsmøte.

– Vi har bedt om å få informasjon fra sykehusene, men det får vi ikke. Det vi vet, er at de har minst ti timers arbeidsdager, i brennende hete, på dårlig kost, med elendig lønn og boforhold, sier han.

De fleste av innvandrerarbeiderne er fra Nepal, India og Filippinene. I tillegg til usunne forhold på selve arbeidsplassene, er de utnyttet på andre måter, ifølge Yuson.

– De starter med gjeld til dem som har rekruttert dem i hjemlandet. Den må de betale ned, etter å ha blitt fratatt passet og nektet utreisevisum når de først er kommet til Qatar. Og den arbeidskontrakten de får, er en annen enn den de så før de reiste.

LES OGSÅ: Drømmen ble gjeldsmareritt (i Magasinet for fagorganiserte, 06.05.2015)

VM er pressmiddelet

Dette har opptatt BWI lenge, men det var først da Qatar ble tildelt fotball-VM i 2022 at de fikk noe blest om saken. Fellesforbundet er blant dem som har engasjert seg, og deltatt i inspeksjoner i landet. Forbundssekretær Jørn Eggum fortalte at den arbeidsleiren han ble smuglet inn der var «det verste» han hadde sett.

LES OGSÅ: Sjokkerte Qatar-inspektører (11.10.2013)

Norsk Arbeidsmandsforbund vedtok på sitt landsmøte i vår å kreve full boikott av fotball-VM i 2022. Det er ikke Yusons medisin.

– Det vi har sagt, er at vi ikke vil ha et fotball-VM uten faglige rettigheter. Vi liker ikke å snakke om boikott. Ved en boikott av VM, mister vi all makt. Fotball-VM er riset bak speilet overfor myndighetene i Qatar. Det er det vi kan bruke i vår kamp for arbeiderrettigheter i landet, sier Ambet Yuson.

LES OGSÅ: Krever full boikott av VM i Qatar (31.05.2015)

De har minst ti timers arbeidsdager, i brennende hete, på dårlig kost, med elendig lønn og boforhold.

Ambet Yuson, generalsekretær, Det internasjonale bygningsarbeiderforbundet (BWI)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse