JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagarbeideren AS:

35 ansatte arbeidet i tre måneder uten å få lønn. Nå har statsadvokaten henlagt saken

35 ofre for grov utnyttelse i Fagarbeideren AS får ikke støtte fra statsadvokaten.
35 bygningsarbeidere jobbet i tre måneder i en svindelbedrift. Nå har statsadvokaten henlagt anmeldelsen om menneskehandel.

35 bygningsarbeidere jobbet i tre måneder i en svindelbedrift. Nå har statsadvokaten henlagt anmeldelsen om menneskehandel.

Håvard Sæbøe

torgny@lodmedia.no

Statsadvokaten i Oslo har henlagt anmeldelsen mot Fagarbeideren AS for menneskehandel. Avgjørelsen er endelig og kan ikke ankes.

Det var rett før jul at firmaet ble anmeldt for menneskehandel og tvangsarbeid. Da hadde 35 ansatte arbeidet siden oktober uten å få lønn. LO bestemte seg da for å åpne sitt solidaritetsfond for å hjelpe ofrene med mat og husvære og få dem hjem til jul.

Før 1. mai henla Oslo politidistrikt anmeldelsen. Dette tok LO-lederen opp i sin 1. mai-tale. Nå er også anken henlagt.

Tar ikke alvorlig

– Dette er et signal om at de ikke tar dette så alvorlig, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til FriFagbevegelse.

Hun viser til de siste rapportene om arbeidslivskriminalitet som påpeker at det blir vanskeligere og vanskeligere å avdekke arbeidslivskriminalitet. Fasaden er hvit, som et dekke for arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

– Så når vi kommer over en sak hvor utenlandske arbeidere blir lokket hit, og ikke får betaling av en person som er idømt livsvarig næringsforbud, så blir det henlagt, av hensyn til kapasiteten. Dette gjør meg skikkelig opprørt, sier LO-sekretæren.

– Regjeringa sier at de skal prioritere kampen mot arbeidslivskriminalitet. Virkeligheten viser at ABE-reformen, ostehøvelkuttene, fører til at de ikke har kapasitet til å etterforske slike grove saker, sier Tinnlund.

• Les: 35 ansatte har ikke fått lønn siden oktober. Nå er byggefirmaet Fagarbeideren konkurs

Veldig sørgelig

Det er statsadvokaten som nå har satt det endelige punktumet for den delen av anmeldelsen som gjelder menneskehandel. Etter det FriFagbevegelse får opplyst er ikke den delen av anmeldelsen som gjelder bedrageri og brudd på næringsforbudet, henlagt.

Daglig leder i Fair Play Bygg Oslo, Lars Mamen, har vært svært engasjert i saken og var med å løfte den opp til å bli en rikssak da den ble kjent.

– Dette er veldig sørgelig. Dette er en svært alvorlig sak, og det er begått en stor urett mot mange arbeidsfolk, sier Mamen.

Stort samfunnsproblem

Han mener at det er viktig at slik saker kommer opp for retten og blir pådømt strafferettslig.

– Dette er et stort samfunnsproblem som samfunnet må ta tak, og ikke overlate det til den enkelte å løse det privat rettslig, sier Mamen.

Statsadvokaten har ikke gitt noen egen begrunnelse for henleggelsen, men viser til den vurderingen Oslo politidistrikt har gjort.

«I denne konkrete saken gjorde vi undersøkelser og vurderinger i saken før den ble henlagt», skriver politiinspektør Hanne Fauske i en epost til FriFagbevegelse. Hun er påtaleleder i saken om Fagarbeideren AS.

Store etterforskningsressurser

«Anmeldelsen gjaldt menneskehandel og brudd på arbeidsmiljøloven. Det ble gjort innledende undersøkelser hvor vi blant annet fikk informasjon som ikke ga politiet noen indikasjon om at de utenlandske arbeidstakerne skal ha vært utsatt for tvang eller trusler.»

Hun skriver videre at «politiets øvrige vurderinger i dette tilfellet er sammensatt og det er flere forhold som er vurdert. Et av flere moment er det høye kravet til bevis som er i straffesaker og hvor man har vurdert det som svært lite sannsynlig for en positiv påtaleavgjørelse i en sak som ville kreve store etterforskningsressurser.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse