JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rumensk klubbleder sagt opp:

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

Sveiser Adrian Dumitrescu ble sparket fordi han var en aktiv og dyktig tillitsvalgt, mener Fellesforbundet. Nå kommer saken opp for retten.
LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

eline@lomedia.no

For Adrian Dumitrescu kom oppsigelsen som et sjokk, helt ut av det blå. Mens han var på sommerferie hjemme i Romania og koste seg i parken med kona og de to barna, kom beskjeden om at han ikke lenger hadde arbeid i bemanningsselskapet Offshore Support Nord, der han jobbet som sveiser og var klubbleder.

– Det var ingen god følelse, at alt faller i grus. Men firmaet har aldri likt fagforeningen, og nå prøver de å utnytte situasjonen, sier Dumitrescu.

Krever erstatning

Nå har LO stevnet arbeidsgiveren for retten, for usaklig oppsigelse. LO krever at Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

I mellomtiden er Dumitrescu forhindret fra å komme tilbake til arbeidsstedet sitt på Stord. Arbeidsgiveren nekter ham å stå i stillingen, og har dessuten nektet ham adgang til boligen han har hatt på Stord. Koronarestriksjoner krever at innreisende arbeidere må ha et egnet sted å gjennomføre karantenen, og dermed kan han ikke reise inn i landet uten bolig.

I stevningen skriver LOs advokat Alexander Cascio at begrunnelsen for oppigelsen, at Dumitrescu ikke har informert arbeidsgiver om hva som var hans situasjon etter ferien, er feil og at oppsigelsen er usaklig. Det er heller ikke gitt varsler eller blitt innkalt til drøfting før oppsigelsen ble levert. Dermed er den i strid med både arbeidsmiljøloven og hovedavtalen.

Denne skaper debatt: James og Kristoffer får ikke lønn – nå er de utestengt fra jobben

Fagforeningsknusing

Den virkelige årsaken til at Adrian Dumitrescu ble sagt opp, hevder LO-advokaten, er hans engasjement som faglig tillitsvalgt.

«Etter at de ansatte valgte å organisere seg i 2018 har det vært et konfliktfylt forhold mellom (daglig leder Jørgen) Reed og de ansatte. Reed har motarbeidet fagforeningen, forsøkt å få de ansatte til å melde seg ut og ikke forholdt seg til tariffavtalte regler», heter det i stevningen. Videre står det at «saksøker (Dumitrescu) har vært i front for å sikre de rumenske arbeiderne de arbeidsvilkår de har krav på», og at tillitsvalgte har et særlig vern. «Oppsigelsen må klart ses i sammenheng med saksøkers rolle som tillitsvalgt», mener LO.

Adrian Dumitrescu sier at for dem har det en egenverdi å ha tariffavtale.

– Det gir oss verdighet, vi aksepterer ikke lenger å stå med lua i handa overfor arbeidsgiver. Vi har over i flere år jobbet overtid uten å få betalt for det. Det er vanlig at utenlandske arbeidere ikke for betalt for overtid, men vi finner oss ikke i det lenger.

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

Lever av sparepengene

Adrian Dumitrescu er optimist før saken kommer for retten.

– Jeg har stor tro på at det vil bli et rettferdig resultat, sier han. Også kollegaene på Stord håper å få klubblederen sin tilbake, og de er en stor støtte.

I mellomtiden tærer han på sparepengene for å forsørge seg selv og familien.

– Det begynner å røyne på, men vi har kuttet ut alt annet enn det mest nødvendige, så vi klarer oss, sier han.

Rose Maiken Flatmo i Fellesforbundet Hardanger Sunnhordland roser Dumitrescu og hans kollegaer for å ta opp kampen for en verdig arbeidssituasjon.

– Arbeidsgiver ble rasende da han oppdaget at alle hadde organisert seg. Jeg er 100 prosent sikker på at dette er en sak om fagforeningsknusing. Gjennom elleve år som organisasjonsarbeider i Fellesforbundet har jeg sett mange forsøk på fagforeningsknusing. Det spesielle med denne saken er at disse rumenske arbeiderne ikke har gitt kampen for tariffavtale. Tross mange forsøk har arbeidsgiver ikke lykkes med å splitte våre rumenske kamerater, sier Flatmo.

Mye lest: Kabinansatte Mircea fikk sparken da han startet fagforening i Wizz Air

Vil ikke kommentere

Daglig leder Jørgen Reed i Offshore Support Nord ønsker ikke å kommentere saken overfor Magasinet for fagorganiserte før en eventuell rettssak, skriver han i en epost.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse