JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klubbleder vant prinsippsak i retten:

Adrian vant mot arbeidsgiver i retten. Så ble han permittert og har ikke fått erstatningen han har krav på

Den rumenske klubblederen Adrian Dumitrescu vant en knusende seier mot arbeidsgiver som hadde forsøkt å si ham opp. Kort tid etter valgte selskapet å permittere ham.
Av alle de ansatte i selskapet er det kun Adrian Dumitrescu som er permittert, trass i at han har mye kompetanse og lang ansiennitet.

Av alle de ansatte i selskapet er det kun Adrian Dumitrescu som er permittert, trass i at han har mye kompetanse og lang ansiennitet.

Tormod Ytrehus

eline@lomedia.no

I april kunne klubbleder i bemanningsselskapet Offshore Support Nord, Adrian Dumitrescu, slippe jubelen løs etter at Sunnhordland tingrett dømte i hans favør i en svært betent sak mot arbeidsgiver.

Klubblederen hadde blitt oppsagt, og i retten kom det fram at oppsigelsen var knyttet direkte til hans engasjement som tillitsvalgt. Sjefen var rett og slett «lei» av den brysomme tillitsvalgte som sørget for å få på plass en tariffavtale i bemanningsbyrået.

Permittert av sjefen

Retten slo fast at Dumitrescus oppsigelse var både usaklig og full av formelle feil. Han ble tildelt erstatning og oppreisning på 342.000 kroner.

Les mer om dommen i Dumitrescus sak her

To måneder senere er situasjonen en helt annen.

Kun kort tid etter at dommen var avsagt, ble Dumitrescu innkalt til et møte der han ble informert om at han er permittert. Han er reist tilbake til familien i hjemlandet Romania.

Bare rundt en femtedel av den summen tingretten bestemte at han skulle få blant annet som erstatning for tapt arbeidsinntekt, er så langt utbetalt: 71.000 av de 342.000 kronene.

Mye lest: Langtransportsjåfør Anita (37) jobber 15 timer dagen til under minstelønn: – Jobben går først, alltid

Pengene skal tvangsinndrives

Dumitrescus advokat, Alexander Cascio fra LOs juridiske avdeling, sier at det skaper mye unødig venting og problemer når arbeidsgiver drar beina etter seg og drøyer utbetaling.

– Vi har igangsatt tvangsinndrivelse, etter at motparten ikke akkurat har kastet seg rundt for å oppfylle dommen, sier Cascio.

Det innebærer at namsmannen overtar ansvaret for at pengene utbetales, i ytterste konsekvens at private eiendeler som bil og hus selges på tvangssalg. Arbeidsgiver Jørgen Reed ble dømt til å stå solidarisk ansvarlig for erstatningen, noe som betyr at også hans private økonomi og ikke bare firmaet, er involvert.

Advokat Cascio sier at selve permitteringen av klubblederen også er bestridt. Av alle de ansatte i selskapet er det kun Dumitrescu som er permittert, trass i at han har mye kompetanse og lang ansiennitet.

– Permitteringen framstår som en reaksjon på dommen, sier Cascio.

Dumitrescu tror på løsning

Adrian Dumitrescu er nå hjemme hos familien i Romania, og avventer situasjonen i Norge. De 71.000 kronene han har fått av erstatningen, gjør at det ikke er noen umiddelbar materiell nød.

– Jeg har også kunnet betale tilbake penger jeg har lånt for å forsørge familien, sier Dumitrescu.

Han er overbevist om at permitteringen av ham er en ren hevnaksjon fra sjefen.

– Det som skjer nå er at klubben er i ferd med å gå i oppløsning mens jeg er borte, sier han.

Likevel er Dumitrescu optimist, både med tanke på å kunne komme tilbake til kollegaene på Stord og å få resten av erstatningen utbetalt.

– Jeg håper alt ordner seg slik at jeg er tilbake i august, sier han.

Les også: Seks av ti yrkessjåfører oppgir å ha ulovlig lange arbeidsdager

Maktproblem i bransjen

Organisasjonsarbeider Rose Maiken Flatmo i Fellesforbundet i Sunnhordland, der Dumitrescu har tilhørighet, fortviler over utviklingen i saken.

– For Adrian Dumitrescu var rettssaken viktig, for han ville tilbake til kameratene sine i klubben og vise at det nyttet å stå opp for retten til å ha en tariffavtale. Nå ser vi at selv en veldig tydelig dom i rettsapparatet blir møtt med maktmisbruk fra sjefen.

Flatmo mener det er en grunnleggende skjev maktbalanse mellom sjef og ansatt i bemanningsbransjen. I dette konkrete tilfellet fører det til at en oppegående klubb nå ligger i ruiner.

Det har ikke lyktes Magasinet for fagorganiserte/frifagbevegelse.no å komme i kontakt med Jørgen Reed for å få hans kommentar til saken.

Mye lest: Her er den nye lovfesta minstelønna i ni bransjer

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse