JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
JOBBEN FLYTTER: Produksjonslinja til Alexander Halvorsen flyttes til Polen, og han    har jobbet der for kort til å være blant de utvalgte som får bli igjen på Kråkerøy.

JOBBEN FLYTTER: Produksjonslinja til Alexander Halvorsen flyttes til Polen, og han har jobbet der for kort til å være blant de utvalgte som får bli igjen på Kråkerøy.

Håvard Sæbø

Alexander (29) mister jobben når Jøtul sier opp hundre ansatte og flytter til Polen

Alexander Halvorsen (29) må belage seg på å finne ny jobb om et år. Fire års ansiennitet på Jøtul er altfor lite når bedriften flytter til billige arbeidshender i Polen.
2019012510014420190410203756

hanne@lomedia.no

has@lomedia.no

KRÅKERØY: Kuttene falt ned som en bombe på de ansatte ved støperiet utenfor Fredrikstad på et allmøte 5. november.

– Det ble veldig stille blant folk da de fikk nyheten, sier Arild Johannessen som er leder av verkstedklubben med nærmere 150 medlemmer blant de 280 ansatte på Jøtul.

Billigere i Polen

Johannessen sitter i styret ved Jøtul og har kjent til hvilken vei det bar en tid. Også ved datterselskapet Scan i Danmark blir rundt 70 sagt opp. Planen er å bygge et anlegg på 20.000 kvadratmeter i Polen.

Det er de mest arbeidsintensive prosessene som skal flyttes til Polen. På Kråkerøy skal det fortsatt støpes deler til ovnene, men de skal emaljeres, lakkes og monteres i Polen, etter planen.

De interne prosessene er ennå ikke kommet i gang. Det er beregnet oppstart ved det nye anlegget i Polen i første kvartal 2020, så arbeiderne har jobb ut neste år på Kråkerøy.

– Vi har ikke gått med overskudd siden 2010. Da oppkjøpsfondet Ratos vil ut av eierskapet, ønsket vi oss industrielle eiere fra Norden. Sånn ble det ikke. Vi ble solgt til investeringsselskapet Open Gate Capital, som leder oss fra Luxemburg.

Saken fortsetter under bildet.

MONTASJE: Abdu Hassen monterer innsatsen på en ovnsmodell 520. Denne oppgaven flyttes til Polen.

MONTASJE: Abdu Hassen monterer innsatsen på en ovnsmodell 520. Denne oppgaven flyttes til Polen.

Håvard Sæbø

Vil sikre AFP

Klubblederen har en dialog med ledelsen lokalt om å sikre ansatte som nærmer seg alderen for uttak av avtalefestet pensjon, AFP. Og han ser at det er folk som er begynt å søke nye jobber. Han venter en større avskalling i løpet av 2019, og sier at bedriften da eventuelt vil ta inn midlertidige for å holde produksjonen oppe helt fram til flyttingen av produksjonslinjer til Polen.

– Vi kan ikke risikere at markedet straffer oss, sier Arild Johannessen.

15.1: Arild Johannessen, leder av verkstedklubben på Jøtul, forbereder seg på å bistå i 100 såkalte 15.1-møter med ledelsen foran oppsigelsene.

15.1: Arild Johannessen, leder av verkstedklubben på Jøtul, forbereder seg på å bistå i 100 såkalte 15.1-møter med ledelsen foran oppsigelsene.

Håvard Sæbø

Klubben vil stå hardt på ansienniteten og vil se hele bedriften under ett. Også på om noen av verkstedklubbens medlemmer kan egne seg som funksjonærer. Det er viktig å bevare kompetansen deres, og kompetansen i støpelinja og smelteverket. De håper å kunne få inn mer støpeoppdrag. Der trengs det færre folk og gir dermed høyere lønnsomhet. Håpet er å få et tredje skift. Da trengs det totalt 20 mennesker, ifølge Johannessen.

Trygghet og ryddighet

Klubben og ledelsen har ennå ikke begynt å lage lister og telle hoder. Det begynner utpå vårparten, ifølge klubblederen. Og da blir det viktig å sikre trygghet, ryddighet og rettferdighet i prosessen, påpeker han.

Men for Alexander Halvorsen er det klart at fire år er for kort fartstid til at han får fortsette. Men han har et fagbrev som murer å falle tilbake på, om han da ikke setter seg på skolebenken igjen.

– Det er det økonomien som bestemmer, sier Alexander Halvorsen.

STIKK: Alexander Halvorsen har mulighet til å vende tilbake til mureryrket når jobben på Jøtul forsvinner.

STIKK: Alexander Halvorsen har mulighet til å vende tilbake til mureryrket når jobben på Jøtul forsvinner.

Håvard Sæbø

Optimisme hos Nav i Østfold

Markedssjef Hege Aatangen i Nav Østfold ser ikke helt svart på mulighetene for de hundre arbeiderne ved Jøtul som står uten arbeid på slutten av 2019. Hun sier at flere bedrifter i Østfold allerede har tatt kontakt med Nav og er interessert i arbeidskraften som blir ledig.

– Vi arbeider med å lage pro-gnoser nå, og ser at det er en forsiktig optimisme i fylket. Det er noe mangel på arbeidskraft, og vi har allerede god erfaring fra de 500 som mistet jobben da Rygge flyplass ble lagt ned, sier Hege Aatangen.

Hun påpeker likevel at det er viktig for arbeiderne å bruke dette året til også å fullføre utdanning de har vært i gang med, og fylle på med kompetanse og sertifisering de kan få nytte av senere.

– Den største utfordringen er de som har høy alder og bare har jobbet ved Jøtul. De bør bruke dette året godt, slik at de får gode attester, sier markedssjefen i Nav Østfold.

{"235721":{"type":"m","url":"/image-3.235721.e665cef5e7","cap":"BLIR PÅ KRÅKERØY: Smelteverket hvor Jøtul resirkulerer skrotstål til ovner, skal fortsette som før.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425851":{"type":"s","url":"/image-3.425851.c237501109","cap":"stikk: Alexander Halvorsen har mulighet til å vende tilbake til mureryrket når jobben på Jøtul forsvinner.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425854":{"type":"m","url":"/image-3.425854.4953b64982","cap":"MONTASJE: Abdu Hassen monterer innsatsen på en ovnsmodell 520. Denne oppgaven flyttes til Polen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425861":{"type":"s","url":"/image-3.425861.62f786939c","cap":"15.1: Arild Johannessen, leder av verkstedklubben på Jøtul, forbereder seg på å bistå i 100 såkalte 15.1-møter med ledelsen foran oppsigelsene.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f3","title":"Fakta om Jøtul","closed":true,"place":"De interne prosessene er ennå ikke komme"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Det ble veldig stille blant folk da de fikk nyheten.","place":""},{"title":"Jeg har bare fire år i Jøtul og regner med å være en av dem som må gå.","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f3","title":"Optimisme hos Nav i Østfold","closed":true,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Fakta om Jøtul

En av verdens eldste produsenter av ovner og peiser i støpejern, grunnlagt 1853.

Ligger på Kråkerøy i Fredrikstad.

Kontrollert av familien Gahr fra 1920-tallet til 1977.

Hatt skiftende eiere. Investeringsselskapet Open Gate Capital kjøpte det i 2018.

Flytter nå store deler av produksjonen til Polen.

{"235721":{"type":"m","url":"/image-3.235721.e665cef5e7","cap":"BLIR PÅ KRÅKERØY: Smelteverket hvor Jøtul resirkulerer skrotstål til ovner, skal fortsette som før.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425851":{"type":"s","url":"/image-3.425851.c237501109","cap":"stikk: Alexander Halvorsen har mulighet til å vende tilbake til mureryrket når jobben på Jøtul forsvinner.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425854":{"type":"m","url":"/image-3.425854.4953b64982","cap":"MONTASJE: Abdu Hassen monterer innsatsen på en ovnsmodell 520. Denne oppgaven flyttes til Polen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425861":{"type":"s","url":"/image-3.425861.62f786939c","cap":"15.1: Arild Johannessen, leder av verkstedklubben på Jøtul, forbereder seg på å bistå i 100 såkalte 15.1-møter med ledelsen foran oppsigelsene.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f3","title":"Fakta om Jøtul","closed":true,"place":"De interne prosessene er ennå ikke komme"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Det ble veldig stille blant folk da de fikk nyheten.","place":""},{"title":"Jeg har bare fire år i Jøtul og regner med å være en av dem som må gå.","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f3","title":"Optimisme hos Nav i Østfold","closed":true,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}