JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Havbruksoverenskomsten:

Ansatte i havbruk får bedre sikkerhet og vern om fritid i lønnsoppgjøret

Fellesforbundet er på god vei til bedre sikkerhet og mer forutsigbar arbeidstid for ansatte i havbruksnæringen.
MERDE: Arkivbilde fra et oppdrettsanlegg på Helgelandskysten.

MERDE: Arkivbilde fra et oppdrettsanlegg på Helgelandskysten.

Erlend Angelo

hanne@lomedia.no

Torsdag ettermiddag ble forbundet enige med arbeidsgiverne, Sjømat Norge, om en ny Havbruksoverenskomst. Forbundssekretær Kine Asper Vistnes ledet delegasjonen fra Fellesforbundet. De viktigste kravene de hadde med seg til forhandlingene var sikkerhet og arbeidstid.

Hun er godt fornøyd med det de oppnådde i forhandlingene og at de har fått styrket vernet om fritiden og HMS i havbruket.

– Vi fikk på plass bestemmelser på alenearbeid og hviletid som var viktige for medlemmene i havbruk, sier hun.

Følger frontfaget

Som i frontfagoppgjøret gis det fra 1. mai et generelt tillegg på kroner 0,50 til alle. Dessuten økes minstelønnssatsen fra 16. oktober med kroner 11,44 per time. Satsen for ansatte med ett års ansiennitet øker med kroner 13,91 per time. Vaktillegg og skifttillegg er økt med 7,5 prosent, og fagarbeidertillegget økes til kroner 14,50 per time.

Det ble også ny sats for matpenger på 90 kroner og kosttillegg for de som må bo på anlegget er økt til kroner 372,49 per døgn.

Arbeidstid og sikkerhet

På arbeidstid fikk de gjennomslag på flere punkter. Når hellig- og høytidsdager faller på avspaseringsdager etter arbeidsplanen, skal ansatte kompenseres med 7,5 timer avspasering ved et seinere tidspunkt. Det skal ikke trekkes i lønn når avvikling av daglig fritid etter arbeidsmiljølovens paragraf 10-8 går inn i påfølgende arbeidsperiode. Dessuten skal obligatoriske kurs og opplæring i størst mulig grad legges i ansattes arbeidstid.

Bestemmelsene om alenearbeid er også blitt strammet opp og er tydeligere på når alenearbeid ikke er tillatt. Det skal gjennomføres jevnlige øvelser, brann, redning og havari for å sikre at rutiner og utstyr fungerer etter hensikten, og med et særlig fokus på alenearbeid.

Forskutterer sykepenger

Belastningen av vaktordninger skal diskuteres lokalt etter lengden på responstiden, antall og tidspunkt ved alarmer og hvor omfattende arbeidet med alarmer er. Det har betydning for hvor mye av vakten som skal regnes som arbeidstid.

Det ble også enighet om at bedriften ikke lenger har anledning til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften når det gjelder forskuttering av sykepenger.

Det framforhandlede resultatet skal ut på uravstemning 15. oktober.

Minstelønnssatsen og skjæringsdatoen er blitt rettet i denne teksten 1. oktober 2020.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse