JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prosentlønn:

Ansatte ved pizzarestaurant vant i Arbeidsretten og får etterbetalt inntil 50.000 kroner

Da de prosentlønnede gikk over til fastlønn 1. januar 2017, brukte arbeidsgiveren Radisson Blu Hotell i Tromsø lønna fra 2015 som utgangspunkt. Arbeidsretten mener de skulle brukt lønna fra 2016.
LETTET OVER DOMMEN: Laila Vassnes Mathiassen og Mads Martinsen møtte arbeidsgiveren i Arbeidsretten i november. I går falt dommen som gir dem 16,75 kroner mer i timen.

LETTET OVER DOMMEN: Laila Vassnes Mathiassen og Mads Martinsen møtte arbeidsgiveren i Arbeidsretten i november. I går falt dommen som gir dem 16,75 kroner mer i timen.

Håvard Sæbø

has@loedia.no

Lønna på pizzarestauranten Yonas var 16,75 kroner høyere per time i 2016 enn året før. Dommen medfører at alle vil få etterbetalt fra 1. januar 2017. For 100 prosent stilling utgjør 16,75 per time over 50.000 kroner i etterbetaling.

Restaurant-ansatte tapte 17 kroner timen med nytt lønnssystem. Nå skal Arbeidsretten ta stilling

Hovedtillitsvalgt Mads Martinsen er lettet og glad for dommen hvor de fikk medhold i at «siste kalenderår», som Riksavtalen refererer til, må være året før ny ordning blir iverksatt - ikke året før man begynner å forhandle om ny ordning. Det er snakk om en del penger, men for dem var dette en prinsippsak.

Takker Fellesforbundet

– Selv om jeg mente at vi hadde en sterk sak, vet man aldri utfallet. Nå er et steg ferdig, så nå skal vi jobbe med å fullbyrde dommen, og komme oss videre. Mange har takket meg for innsatsen, men den takken synes jeg de må rette høyere opp, til Fellesforbundet. Til Frank Schistad, Clas Delp og ikke minst advokat Katrine Hellum i LO som førte saken. Det er i slike saker man ser hva det vil si å være organisert, og ha sånne krefter i ryggen, sier Martinsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

ARBEIDRETTENS DOMMERE: Fem av disse mener Fellesforbundets tolkning av Riksavtalen er riktig. Fra venstre:  Axel Thuve, Roger Hansen, Alexander Næss Skjønberg, Jakob Wahl, Niels Selmer Schweigaard, Liv Gjølstad og Stein Grøtting

ARBEIDRETTENS DOMMERE: Fem av disse mener Fellesforbundets tolkning av Riksavtalen er riktig. Fra venstre: Axel Thuve, Roger Hansen, Alexander Næss Skjønberg, Jakob Wahl, Niels Selmer Schweigaard, Liv Gjølstad og Stein Grøtting

Håvard Sæbø

Hurrameg-rundt

Tillitsvalgt Laila Vassnes Mathiassen ved Yonas sier det var litt av en gledens dag da hun fikk høre resultatet av dommen. Etter å ha sjekket på nettstedet til Arbeidsretten hele dagen, kunne hun puste lettet ut da hun fikk mail fra forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet om at saken var vunnet.

– Det blei hurramegrundt-stemning på jobben. Alle er veldig fornøyde med at saken er avgjort en gang for alle, sier Mathiassen.

Tvisten med arbeidsgiveren har pågått over et par år, så nå ser alle fram til å få ro rundt dette.

Det er ikke mange bedrifter som fremdeles har prosentlønn, men for de få dette gjelder avklarer denne dommen hva som skal være korrekt beregningsgrunnlag.

Ulikt syn overrasket

– Jeg er glad for at Arbeidsrettens flertall har støttet vårt syn på hvordan disse bestemmelsene skal forstås. Det var overraskende for oss i Fellesforbundet at dette ble en tvistesak, for vi oppfattet ikke at partene hadde ulikt syn på forståelsen av dette i forbindelse med tariffoppgjøret i 2016. For medlemmene på Yonas har vi nå sikret at de ikke fikk en lønnsnedgang ved overgang fra prosentlønn til fastlønn. Det er vi svært glad for, og medlemmene kan se fram til etterbetaling fra 1.januar 2017, sier forbundssekretær Clas Delp.

Flertallsdom

Arbeidsrettens flertall (5-2) begrunner resultatet med at LO/Fellesforbundets forståelse av ordlyden i Riksavtalens paragraf 5 første og tredje ledd er den mest naturlige.

Når endring av lønnssystem fra prosentlønn til fastlønn finner sted ved overgangen fra et kalenderår til et annet, er overgangstidspunktet det naturlige utgangspunkt for omregningen.

Flertallet fant også støtte i tariffhistorien, og viste til at NHO Reiselivs synspunkt innebærer at omregningen til fastlønn vil basere seg på lønn inntil to år tilbake i tid.

Ingen skulle gå ned i lønn

Det var ikke holdepunkter for at partene hadde en felles oppfatning om at lønn så langt tilbake i tid skulle danne grunnlag for ny fastlønn. Det ville innebære 6,5 prosent lønnsnedgang for servitørene i denne saken. NHO Reiseliv hadde i sine tidligere forslag til endringer av lønnssystem en forutsetning om at ingen av dem som har prosentlønn og som går over til fastlønn skal gå ned i lønn.

Her kan du lese hele dommen.

Det er i slike saker man ser hva det vil si å være organisert, og ha sånne krefter i ryggen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse