JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

Arbeidsgiverne vil ha mer overtid og mindre hviletid under korona-krisa

Koronakrisa gjør at NHO ønsker å endre arbeidsmiljøloven.
NHOvil utvide muligheten for å jobbe mer ovetid på grunn av koronaepidemien. Her Ole Erik Almlid.

NHOvil utvide muligheten for å jobbe mer ovetid på grunn av koronaepidemien. Her Ole Erik Almlid.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

NHO har tatt initiativ til å endre arbeidsmiljøloven for å få mer fleksibilitet i produksjonen. I forrige uke sendte arbeidsgiverorganisasjonen en henvendelse til departementet om å få til en slik endring i loven.

p

Da regjeringen kom med strakstiltak i forbindelse med koronaepidemien før helga og søndag inneholdt det ingen slike tiltak. Dette kommenterer også NHO på sine nettsider. Hvor de også skriver at myndighetene har lovet å komme tilbake til dette spørsmålet.

Økt overtid og forkortet hviletid

Kravet fra NHO er formulert slik: «Arbeids- og overtidsbestemmelsene må være mer fleksible, eksempelvis med mulighet til økt overtid og forkortet hviletid. Bedrifters mulighet til å holde produksjonen oppe må vektlegges i HMS-arbeidet.»

Dette er ett av ti krav som NHO har stilt til myndighetene.

Avtale med Spekter

Lørdag inngikk arbeidsgiverorganisasjonen Spekter avtaler med LO, YS, Sykepleierforbundet og Akademikerne i Staten avtaler hvor de åpner for utvidet bruk av overtid, men dette var avtaler som ligger innenfor det arbeidsmiljøloven tillater. Det var ikke nødvendig med en ny lovendring for å få til det.

p

Men NHO ønsker å kunne ha lengre arbeidsdager og kortere hviletid mellom arbeidsøktene.

NHO presiserer ikke hvilke bransjer dette er aktuelt for. Avtalen mellom fagorganisasjonene og Spekter gjelder helseforetakene.

Ikke uten fagbevegelsen

Ifølge det FriFagbevegelse har fått vite, kommer det til å være drøftinger om endringer i arbeidsmiljøloven utover mandagskvelden, men det kommer ikke til å bli foreslått noen endringer uten at også fagbevegelsen er med.

Fredag fremmet regjeringa endringer i permitteringsreglene uten å ha drøftet dette verken opposisjonen eller fagbevegelsen. Det førte til en slitsom runde i Stortinget før alle partiene ble enige om et omfattende forlik.

Det er tvilsomt om regjeringa vil gå gjennom den samme runden med endringer arbeidsmiljøloven. Det er derfor trolig at det ikke vil fremmes noe forslag om endringer før alle tre partene i trepartssamarbeidet er enige.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse