JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbkrisa under koronapandemien

Da hjemmekontoret kom, forsvant oppdragene for mange tilrettelagte arbeidsplasser

Det er en fortvilet situasjon å måtte sende hjem deltakere i varig tilrettelagt arbeid. Mange oppdrag, som å pakke og levere jobbfrukt, er satt på vent.
JOBBFRUKT: Fra JobbIntro i Horten blir det fortsatt sendt ut frukt til arbeidsplasser i byen, sier tillitsvalgt Mette Azora Arnesen.

JOBBFRUKT: Fra JobbIntro i Horten blir det fortsatt sendt ut frukt til arbeidsplasser i byen, sier tillitsvalgt Mette Azora Arnesen.

Håvard Sæbø

hanne@lomedia.no

MOSS: Det er bare en halvtimes ferjereise som skiller de to byene Moss og Horten som ligger på hver sin side av Oslofjorden. Men koronaviruset spør ikke om geografi når det slår til, heller ikke om hvem det treffer.

En av effektene av pandemien er at folk blir sendt til hjemmekontorene sine, og hva skjer da? Jo, da stenger kantiner og det er slutt på den ukentlige jobbfrukten som blir levert på mange arbeidsplasser. Og hvem går det ut over? Nemlig, de som sorterer frukten og legger dem i eskene og bringer det ut. Denne jobben blir mange steder utført av personer som har varig tilrettelagt arbeid (VTA).

Fordi koronaen treffer så skjevt og tiltakene varierer fra kommune til kommune, blir det sånn som på de to anløpsstedene til Bastøyferja.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Åpent i Horten

På JobbIntro i Horten er Mette Azora Arnesen tillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer. Der er de heldige, fordi det er åpent da Magasinet tar kontakt.

Det er Horten kommune som eier JobbIntro og til daglig er det 130 der som enten er jobbsøkere eller i jobb gjennom JobbIntro ute i en bedrift, eller i en av avdelingene.

Ifølge Mette Azora Arnesen er alle på jobb nå, men de var permittert med full lønn i fem uker i fjor vår.

– Da ringte de oss annenhver dag og inviterte oss også med på turer. Vi ble godt tatt vare på, forteller hun og legger til at det er er strenge smitteverntiltak med spriting og bruk av munnbind når de forlater gruppa de arbeider i til daglig.

– Og vi arbeider til litt forskjellige tider, så det ikke er så mange her på jobben samtidig, sier Mette Azora Arnesen.

Denne skaper debatt: Venke (51) mistet hotelljobben: – Erna kan gjerne bytte plass med meg et års tid

(Saken fortsetter under bildet)

Daglig leder Ann-Monica Borhaug, Personalpartner i Moss sier de prøver å ta vare på deltakerne selv om det er stengt.

Daglig leder Ann-Monica Borhaug, Personalpartner i Moss sier de prøver å ta vare på deltakerne selv om det er stengt.

Martin Guttormsen Slørdal

Stengt i Moss

I Moss holder firmaet Personalpartner AS til, eid av de tre kommunene Moss, Råde og Våler. Der har en mengde personer sitt daglige virke. I tillegg til administrasjonen er det 90 plasser med varig tilrettelagt arbeid, 18 lærekandidater, 45 deltakere i AFT (arbeidsforberedende tiltak for Nav) og 180 arbeidssøkere i tiltaket Oppfølging.

Akkurat da Magasinet tar kontakt på telefonen (fordi det ikke er mulig å krysse kommunegrensene på grunn av koronatiltak), er det nesten helt stengt.

– Vi er veldig fortvilet, sier daglig leder Ann-Monica Borhaug. – Flere av våre utsalgssteder og kantiner ble helt stengt, lyset slukket og det er helt dødt. Bare det nødvendigste av hjelpemidler blir delt ut, av avdelingsledere og noen få VTA-ansatte. Det samme med vaskeriet. Bare det nødvendigste blir gjort, forteller Borhaug.

Mye delt: Veronika fikk bedre råd som permittert

(Saken fortsetter under bildet)

STENGT: Først ble det begrensning på antall kunder i butikken, så ble det stengt ved Personalpartner i Moss.

STENGT: Først ble det begrensning på antall kunder i butikken, så ble det stengt ved Personalpartner i Moss.

Martin Guttormsen Slørdal

Har daglig kontakt

Alle er sendt hjem inntil de får nye instrukser og føringer fra Nav og Moss kommune angående dette siste smitteutbruddet i Nordre Follo og kommunene rundt.

– Men vi ringer og har kontakt med VTA-deltakerne hver eneste dag, og prøver å aktivisere dem og sender videolinker med tips og råd til aktiviteter. Vi bruker blant annet en lukket facebook-gruppe for å nå flest mulig. Det er en fortvilet situasjon, forteller daglig leder.

De følger opp så godt det lar seg gjøre, både VTA-ansatte og andre deltakere og lærekandidater. De måtte stenge ned 23. januar og avventer nye oppdateringer fra myndighetene om hvor lenge det vil vare.

Mye lest: Her holder butikken åpent etter at de ansatte går hjem for dagen

Kronikk: «Bak ungdomsledigheten ligger det et betydelig psykisk helseproblem», skriver Fafo-forskere

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse