JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset:

Da Norge ble stengt ned, ble polske arbeidere informert på norsk. Agnieszka ble redningen

Det var ikke bare norske myndigheter som hjalp polakkene i Norge til å skjønne hva som skjedde da koronakrisa kom. En polsk kvinne bosatt i Aurskog-Høland, var viktig for mange for å forstå hva som skjedde.
FRIVILLIG HJELPER: Agnieszka Wyrzycka har oversatt korona-informasjon på norsk og engelsk, så polske arbeidere kan forstå hvilke rettigheter de har.

FRIVILLIG HJELPER: Agnieszka Wyrzycka har oversatt korona-informasjon på norsk og engelsk, så polske arbeidere kan forstå hvilke rettigheter de har.

Tormod Ytrehus

torgny@lomedia.no

Mens Norge ble stengt ned 12.mars, og mange polske arbeidere ble permittert og reiste hjem til Polen, satte Agnieszka Wyrzycka seg ved PCen og begynte å oversette.

I dagene som fulgte var Facebook-gruppa «Pracownik w Norwegii - informacje, przepisy, porady», den viktigste kilden for informasjon om det norske velferdssystemet for polakker i Polen.

Buypass tredoblet prisen da koronakrisa eksploderte

Nesten 7000 polakker

Pracownik w Norwegii - informacje, przepisy, porady betyr Ansatt i Norge - informasjon, regelverk, råd, og er drevet av Wyrzycka. Nesten 7000 polakker med arbeid i Norge følger med på siden.

Da Fellesforbundet spurte sine polske medlemmer om hvordan livet var i korona-tiden, fikk de svar som:

«Etter å ha logget på Nav, vil jeg gjerne kunne velge polsk og ikke bare engelsk. Vi 50- og 60-åringer hadde bare russisk på skolen.»

«Ja, jeg vil gjerne tilbake til jobb i Norge fordi det var min eneste inntektskilde. Nå er jeg arbeidsledig i Polen og får ikke noen ytelser. Registrering i Nav er på norsk, som gjør det vanskelig å registrere.»

Men Wyrzycka kunne hjelpe, ikke bare medlemmer av Fellesforbundet, men alle polakker som hadde problemer med å forstå hva som skjedde i vrimmelen av informasjon på norsk. Wyrzycka oversatte.

En akita-hvalp

Egentlig begynte Wyrzyckas engasjement for polakker som jobber i Norge med at datteren hennes ønsket seg en hund. De fant en akita-valp i Polen, og sammen med en annen kjøper skulle hun ordne transport til Norge for hundene.

Etter hvert kom det fram at datteren til den andre kjøperen hadde store problemer i jobben som jordbærplukker, at det var mange polakker som jobbet som jordbærplukkere under forferdelige forhold.

p

På denne tida jobbet Wyrzycka som HMS-ansvarlig i et byggefirma så hun kunne arbeidsmiljøloven, og så at hos jordbærbøndene i Fresvik var det mange lovbrudd.

Sammen med Miroslaw Bartnik, som er organisasjonsarbeider i Oslo bygningsarbeiderforening og Ewa Kozikowska fra nettsstedet «Dzieje sie w Norwegii» for polakker i Norge, fikk de saken fram i media.

Mannen som skaffet jordbærbøndene i Fresvik arbeidskraft ble fengslet og siktet for menneskehandel.

Vanskelig balansegang

De fortsatte samarbeidet og snart startet de nettsiden for polakker som jobber i Norge Pracownik w Norwegii.

Via denne nettsiden får hun henvendelser hele tiden. Før koronakrisen var det også mange henvendelser på Facebook-siden, som SMS, på direktemeldinger eller at noen har ringt henne.

– Før var det kanskje 20-25 beskjeder om dagen. Nå har det sikkert blitt dobbelt så mange, forteller hun.

Wyrzycka innrømmer at dette tar mye tid. Det er en balansegang mellom familieliv og hjelpe andre.

– Det kan være vanskelig å finne balansen.

– Hvordan har det vært å være polsk i Norge under koronakrisen?

– Det er totalt kaos. Problemet er først og fremst språk. Mange polakker som jobber i Norge kan verken norsk eller engelsk.

Byupass-prisen

De polske arbeiderne har de samme problemene som norske med å få søkt dagpenger og denne lønnskompensasjonen, men det er to problemer i tillegg, språk og pålogging til Navs nettbaserte tjenester. For eksempel tredoblet ID-leverandøren Buypass prisen midt under korona-krisen.

p

Noe måtte gjøres, og svaret ble en underskriftsaksjon. Sammen med advokat Larysa Kaliuta, begynte hun å samle underskrifter på nettet for at personer med midlertidig personnummer (D-nummer) måtte kunne logge seg inn på nav.no. Dessuten måtte det åpens for at polske statsborgere som satt koronafast i Polen skulle kunne registrere seg som permittert.

1443 personer har skrevet under på underskriftslista.

Forteller om forskuddsskatt

Kaliuta og Wyrzycka er begge frivillige rådgivere på Caritas ressurssenter for innvandrere. Dette er et gratis tilbud i Oslo hvor innvandrere kan komme innom med sine problemer. Noen er lette å løse, andre er kompliserte.

Når Magasinet for fagorganiserte kommer til senteret, er Wyrzycka opptatt med å hjelpe en spansk kvinne som skal begynne å studere i Oslo til høsten, men som skal leve av å gi spansk undervisning.

P

Hun trenger hjelp for å opprette et enkeltpersonforetak og hvordan skal hun betale skatt. Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) gir noen svar, men hvordan driver et firma i Norge gir de ikke nok svar på.

Europeisk helsekort

Men det gjør Wyrzycka. Bak det nymonterte pleksiglasset forteller hun at for næringsdrivende i Norge er det forskuddsskatt. Hun kan også anbefale et regnskapsprogram som hjelper deg med frister og hvordan du innbetaler skatter og avgifter til rett tid.

På Facebook kommer det nye oppdateringer. Wyrzycka oversetter av norsk informasjon til polsk. Dette kan være informasjon som er avgjørende for polakker i Norge, men som de ikke hadde fått uten at Wyrzycka hadde oversatt den. Informasjonen denne gangen gjelder hvordan bestille Europeisk helsetrygdkort for deg med midlertidig personnummer, D-nummer.

Hun gjør arbeidslivet enklere for mange.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse