JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dag-Einar Sivertsen (52) er tidenes første finnmarking i Fellesforbundets ledelse

I Fellesforbundets 31-årige historie har det aldri vært noen i forbundsledelsen fra Finnmark. Det måtte en transportarbeider til for å endre på det.
FINNMARKING: Dag-Einar Sivertsen er fra Honningsvåg i Nordkapp kommune, men har bodd på Skjetten på Romerike i flere år.

FINNMARKING: Dag-Einar Sivertsen er fra Honningsvåg i Nordkapp kommune, men har bodd på Skjetten på Romerike i flere år.

Roy Ervin Solstad

12.06.2019
06:55
12.06.2019 09:18

res@lomedia.no

Dag-Einar Sivertsen (52) kommer nemlig fra Nordvågen, noen kilometer øst for Honningsvåg i Nordkapp kommune, og årsaken til at han er kommet inn i ledelsen nå, skyldes selvsagt at Transportarbeiderforbundet fikk inn en forbundssekretær i Fellesforbundets ledelse som en den av sammenslåingsavtalen med Fellesforbundet. Den avtalen ble endelig godkjent på det ekstraordinære landsmøtet til NTF 8. mai i år, som for øvrig er samme dato som Fellesforbundet ble dannet – for 31 år siden.

p

Var ikke valgbare

Siden verken NTFs siste leder, Lars Morten Johnsen, eller 1. nestleder, Terje Fenn Samuelsen, på grunn av alder, ville vært valgbare etter Fellesforbundets vedtekter, ble forbundets 2. nestleder, Dag-Einar Sivertsen foreslått og enstemmig valgt inn i det sammenslåtte forbundets ledelse.

Det gjør at Sivertsen er den eneste av de topptillitsvalgte, inkludert forbundsekretærene fra NTF, som kan stå uten verv eller stilling i Fellesforbundet etter landsmøtet til høsten. Årsaken er at forbundssekretærene har gått inn i faste stillinger i Fellesforbundets tariffavdeling, mens både Johnsen og Fenn Samuelsen har gått inn i rådgiverstilllinger i forbundet. Sivertsen ser imidlertid ingen grunn til bekymring over det.

– Mine ganker er først og fremst å gjøre en god jobb som tillitsvalgt. Jeg gleder meg over å være med videre i Fellesforbundet etter at jeg ble valgt til det 8. mai, så tenker jeg vi tar spørsmålet om fremtiden utover det, når det eventuelt måtte bli aktuelt, smiler han.

Bussjåfør med fagbrev

Uansett er finnmarkingen den første fra vårt nordligste fylke i Fellesforbundets ledelse siden forbundet ble etablert i 1988, men allerede året før det, i 1987, startet Dag-Einar Sivertsen sin yrkeskarriere som bussjåfør.

– Som ungdommer flest synes jeg det hørtes spennende ut å få kjøre store kjøretøy. I tillegg har jeg alltid syntes det har vært spennende å omgås ulike typer mennesker, så da var jo bussjåføryrket en gyllen mulighet til å slå to fluer i en smekk, sier han.

Etter ni år som bussjåfør tok han fagbrev, såkalt yrkestransportfagbrev.

Ble tillitsvalgt tidlig

Til Magasinet forteller Sivertsen at han allerede var LO-medlem da han begynte å kjøre buss, og veien til tillitsverv ble kort.

– Jeg visste at det å være tillitsvalgt var viktig for kollektiviteten i klubben og på arbeidsplassen, og jeg ble avdelingstillitsvalgt tidlig på 1990-tallet, forklarer han.

Senere ble han hovedtillitsvalgt og den første konserntillitsvalgte i det som nå er Boreal.

– Jeg var også innom verneombudsrollen, som også er en viktig del av å ha det trygt og godt på arbeidsplassen, understreker han.

Bussjåførene utgjorde den største delen av medlemsmassen til Transportarbeiderforbundet i Finnmark, og Sivertsen endte opp som den øverste tillitsvalgte transportarbeideren i fylket som leder av Finnmark Transportarbeiderforening rett rundt årtusenskiftet.

Ti år i ledelsen

Den rollen hadde han helt til 2009. Da ble han valgt inn som forbundssekretær i Transportarbeiderforbundet sentralt. Tre år senere, i september 2012, og midt i landsmøteperioden ble han valgt inn som 2. nestleder på et representantskapsmøte, da Torbjørn Reigstad trakk seg fra vervet.

– De siste ti årene har jeg hatt ulike roller og mange spennende utfordringer. Jobben som tillitsvalgt i klubb, forening og forbund er på en måte en livsstil mer enn en jobb, da det til tider er svært krevende å kombinere dette med normalt familieliv. Heldigvis har min familie støttet opp om min rolle som bussarbeidernes tillitsvalgt og utvist stor tålmodighet i forhold til all den aktivitet en slik rolle krever, sier han.

p

– Hyggelig å være historisk

Fram til Fellesforbundets landsmøte i oktober, fungerer han som forbundssekretær og er en del av forbundets ledelse. Der skal han ha tariffområdene fra NTF som ansvarsområde, men han vil også være involvert i den formelle delen av avviklingen av NTF som forbund.

– Det er mange ting som skal gjennomføres for NTF er helt historie, sier forbundssekretæren.

Han innrømmer at det er hyggelig å være historisk.

– Jeg er likevel ganske sikker på at mange finnmarkinger har bidratt positivt til Fellesforbundet på en eller annen måte, enten gjennom lokal aktivitet eller mer på sentralt hold i ulike sammenhenger, uten at dette nødvendigvis har vært direkte tilknyttet ledelsesverv i forbundet sentralt, avslutter Dag-Einar Sivertsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.06.2019
06:55
12.06.2019 09:18