JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping:

Danske 3F anker dom mot den rumenske Bring-sjåføren Emilian

København byrett sa i en dom for et par uker siden at det var greit å betale slovakisk lønn til Emilian Tudor Jetzi, selv om han hadde base i Danmark og kjørte i Skandinavia.
HÅPER PÅ RETTFERDIGHET: Emilian Tudor Jetzi var ansatt i Bring Trucking Slovakia i seks år. Han fikk slovakisk lønn, men jobbet kun i Skandinavia. Han krever etterbetalt lønn, og håper ankesaken vil gi han og andre sjåfører rettferdighet.

HÅPER PÅ RETTFERDIGHET: Emilian Tudor Jetzi var ansatt i Bring Trucking Slovakia i seks år. Han fikk slovakisk lønn, men jobbet kun i Skandinavia. Han krever etterbetalt lønn, og håper ankesaken vil gi han og andre sjåfører rettferdighet.

Fagbladet 3F

roy@lomedia.no

Den dommen vil ikke fagforbundet 3F la stå.

Jetzi var ansatt i den slovakiske bedriften Bring Trucking. Det selskapet er heleid av Bring i Norge, som igjen er et heleid statlig norsk selskap. Bring Trucking har i mange år drevet med omfattende transportvirksomhet i Skandinavia, men med sjåfører fra Øst-Europa lønnet på slovakiske lønns- og arbeidsvilkår.

Bakgrunn: Rumensk sjåfør saksøker Bring

1,8 millioner kroner

Siden EUs utstasjoneringsdirektiv sier at ansatte skal ha lønn i henhold til det landet de jobber i, mente danske 3F at den rumenske lastebilsjåføren som kjørte Ikea-varer for Bring Trucking med base i København, skulle ha dansk lønn. Jetzi kjørte nemlig aldri i Slovakia, kun i de skandinaviske landene.

3F tok derfor saken til retten på vegne av Emilian Jetzi.

Allerede i 2018 var saken første gang oppe i retten, siden Bring Trucking mente saken måtte føres i Slovakia, ikke i Danmark, men det fikk de ikke medhold i. Saken ble ytterligere utsatt på grunn av koronakrisen, men i høst gikk saken for byretten i København. Den konkluderte i slutten av november med at Jetzi ikke hadde krav på rundt 1,8 millioner norske kroner etterbetalt, siden arbeidskontrakten hans sa at det var slovakisk lønn han skulle ha.

Mer om bakgrunnen for saken: Lastebilsjåfør Emilian Tudor Jetzi tapte i retten mot Bring

Glad for 3F-støtten

Leder i 3F Transport, Jan Villadsen, kalte dommen for mystisk, og pekte på at dommen måtte være i strid med EUs utstasjoneringsdirektiv. Nå har 3F bestemt seg for å anke dommen.

– Vi anker. Dels fordi den danske avgjørelsen strider mot en rekke EU-dommer på transportområdet, og dels fordi dommen stiller utenlandske sjåfører i en meget urimelig situasjon og dermed presser vilkårene for virksomheter og sjåfører som følger de normale spilleregler og overenskomster her i Norden, sier Villadsen til Fagbladet 3F i Danmark.

Emilian Jetzi var ansatt i Bring Trucking i seks år. Han er glad for at 3F har anket dommen.

– Jeg er veldig glad for at 3F anker saken. Jeg håper inderlig at denne kampen vil føre til rettferdighet og like rettigheter for meg og alle andre transportarbeidere i Europa, sier Jetzi til Fagbladet 3F.

Tar anken til etterretning

I Posten og Bring-konsernet har ikke kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme mange kommentarene til at dommen er anket.

– Vi tar anken til etterretning, så vil den ankesaken komme opp når den tid kommer, sier hun kort.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse