JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette har vært en møteplass for arbeiderbevegelsen i mange år. Først nå har de ansatte fått tariffavtale

En av Arbeiderpartiets og fagbevegelsens favorittbarer har omsider fått tariffavtale for de ansatte.

Erlend Angelo

I 16 år har baren og utestedet «Internasjonalen» holdt til i førsteetasje på Folketeaterbygningen. Kun noen etasjer lenger opp holder Arbeiderpartiet til, og kun få meter unna ligger Folkets hus og LO.

Youngstorget har i mange tiår vært arbeiderbevegelsens viktigste møteplass, og her arrangeres 1. mai hvert år.

I en årrekke har «Internasjonalen» vært en populær møteplass for både fagforenings- og partifolk, både for uformelle møter, arrangementer og debatter. Men til tross for både navnet, beliggenheten og kundene har baren manglet et helt sentralt element for arbeiderbevegelsen: Tariffavtale.

Etter ti år har kantineansatt Tone endelig sikret streikerett for medlemmene sine

Tariffavtale på plass

Nå er det slutt på en tariffri hverdag for de ansatte på «Internasjonalen». For første gang har de ansatte og eierne blitt enige om å få på plass tariffavtale hos det populære utestedet.

– Vi holder på. Det blir klart om kort tid, sier styreleder hos Internasjonalen Stefan Johan Jansen til Dagsavisen.

– De som jobber på «Internasjonalen» tok kontakt med oss, og ville gjerne få ordnet lønns og arbeidsforhold. Det kom i kjølvannet av at vi fikk til tariffavtale i baren «Bonanza» på andre siden av Youngstorget. Så vi har hatt en del møter med «Internasjonalen», og det ordnet seg rett før helga, sier Svein Frode Pettersbakken i Fellesforbundets avdeling 10 til Dagsavisen.

For kun få år siden var det ingen av barene rundt Youngstorget som hadde tariffavtale for sine ansatte. Det skapte hodebry blant annet for LO i Oslo, som arrangerte debatt 1. mai på et utested uten tariffavtale. Også sentrum-venstre tankesmien Agenda har slitt med å finne steder på Youngstorget å arrangere møtene sine.

Dominoeffekt

Men de siste årene har vinden snudd, og i dag har blant annet Kulturhuset og Bonanza tariffavtaler.

Pettersen i Fellesforbundet håper nå på en slags dominoeffekt i utelivsbransjen, og håper flere steder vil følge etter og gi sine ansatte tariffavtale.

– Vi håper på litt medfart nå, og at bransjen begynner å våkne opp litt. Det er oppegående tillitsvalgte på disse stedene, og det er takket være dem som er genuint opptatte av bransjen at vi får dette til, sier han.

Les vår sak fra 2017: Youngstorget er fagbevegelsens høyborg. Nesten ingen av naboene har tariffavtale

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse