JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Éin million amerikanarar jobbar i utskjelte Amazon. No skal USAs største fagforbund organisere dei

Det mektige forbundet Teamsters legg alle kreftene sine inn i å fagorganisere Amazon-tilsette. Mykje tyder på at fagrørsla i USA kan lykkast denne gongen.
Teamsters-medlemmer i Los Angeles, California, markerte i mars støtte til kravet om tariffavtale på eit Amazon-varehus i Alabama.

Teamsters-medlemmer i Los Angeles, California, markerte i mars støtte til kravet om tariffavtale på eit Amazon-varehus i Alabama.

Reuters / NTB

tormod@lomedia.no

På kongressen til Teamsters (IBT) i slutten av juni, vedtok delegatane nærmast einstemmig ei landsdekkande mobiliserings- og organiserings-kampanje i Amazon. Netthandel-selskapet som har hatt eksplosiv vekst under koronapandemien, er utskjelt for fagforeiningsknusing og dårlege arbeidsvilkår.

– For Teamsters og fagrørsla som heilskap, utgjer Amazon ein eksistensiell trussel mot rettane og standarden medlemmene våre har kjempa for og vunne fram, sa Randy Korgan i forbundet.

Amazon er den nest største arbeidsgivaren i privat sektor i USA, og nye tal viser at heile éin million amerikanarar jobbar i selskapet. Hovudeigaren er verdas rikaste mann, Jeff Bezos.

Les også: Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp

Topp prioritert

Å bygge arbeidarmakt og hjelpe til med å få på plass tariffavtaler i Amazon er prioritert på toppen av lista, heiter det i resolusjonen til Teamsters. Forbundet skal fullfinansiere og hjelpe til med nødvendige ressursar for å nå målet. Ei eiga avdeling skal jobbe med «Amazon-prosjektet».

Ein del av strategien skal vere streikar på enkelte arbeidsplassar, i heile byar og aksjonar i gatene. Teamsters er kjent for gjennomslagskrafta si. I 1997 lamma dei transportselskapet UPS, då dei streika seg frå 20.000 lågtlønte deltidsjobbar til 10.000 høgare lønte fulltidsjobbar.

Forbundet er også det største i amerikansk privat sektor, med sine 1,4 millionar medlemmer. Dei sentrale yrkesgruppene i forbundet er nettopp sjåførar, varehus- og andre logistikk-arbeidarar.

– På skuldrene av stolte arbeidsfolk som har bygd forbundet vårt i over hundre år, skal Teamsters bygge arbeidar- og samfunnsmakta som er nødvendig for å utfordre eit av dei mektigaste selskapa i verda, og vinne, sa Korgan.

Ingen forsøk på fagorganisering og tariffavtale har vore vellukka i den 26 år lange levetida til Amazon. Forsøka har derimot blitt mykje omtalt det siste året.

Les også: Amazon har drevet et skittent spill, mener amerikansk LO etter tap i historisk avstemning

Etterfølger nederlag

Fagrørsla gjekk på eit nederlag då forbundet RWDSU i april prøvde å krevje tariffavtale på eit varehus i delstaten Alabama. Etter ei kampanje frå arbeidsgivaren, stemte eit fleirtal av dei Amazon-tilsette ned kravet. Ein føderal etat vurderer no å beordre ny avstemming fordi selskapet kan ha påverka resultatet på ulovleg vis.

I New York prøver Chris Smalls – som vart sagt opp etter å ha leia tilsette-protestar mot dårleg smittevern under koronaen – å organisere tilsette gjennom den nystarta fagforeininga Amazon Labour Union.

Teamsters har likevel noko desse initiativa ikkje har, påpeikar amerikansk presse: store ressursar, i form av medlemmer og pengar; langvarige erfaringar når det gjeld å organisere sjåførar og tilsette i varehus; og ein plan om å organisere på tvers av landet, i staden for på eitt enkelt varehus.

Eit sånt press har ikkje Amazon opplevd før.

Les mer om Amazon:

Nå kommer verdensgiganten Amazon til Norden

Europeisk fagbevegelse krever at EU gransker Amazon etter anklager om spionering på fagorganiserte

Amazon-ansatte saksøker nettgiganten for manglende smitteverntiltak

Han er verdens rikeste mann. Selskapet hans betalte null i skatt

Verdens verste sjef

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse