JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bring:

Emilian saksøker Bring for 1,8 millioner kroner for sosial dumping. Nå er saken utsatt

Den rumenske lastebilsjåføren Emilian Tudor Jetzi krever det norske statseide Bring Trucking for nesten 1,8 millioner danske kroner.
SAKSØKER BRING: I fem år kjørte den rumenske lastebilsjåføren, Emilian Tudor Jetzi for Bring Trucking i Skandinavia. Han fikk slovakisk lønn. Både han, den rumenske fagforeningen SLT og den danske fagforeningen 3F mener han skulle hatt dansk lønn. Det skal dansk rett avgjøre.

SAKSØKER BRING: I fem år kjørte den rumenske lastebilsjåføren, Emilian Tudor Jetzi for Bring Trucking i Skandinavia. Han fikk slovakisk lønn. Både han, den rumenske fagforeningen SLT og den danske fagforeningen 3F mener han skulle hatt dansk lønn. Det skal dansk rett avgjøre.

Fagbladet 3F

roy@lomedia.no

Saken dreier seg om en rumensk sjåfør som var ansatt i det slovakiske selskapet Bring Trucking, et selskap eid av det norske statseide Bring.

Den rumenske sjåføren, Emilian Tudor Jetzi, har imidlertid aldri kjørt lastebil i Slovakia, kun i Norge, Sverige og Danmark.

Kun i Skandinavia

Det gjør at den rumenske fagforeningen SLT og den danske fagforeningen 3F står på at Bring skulle betalt Jetzi skandinavisk, ikke slovakisk lønn.

Ifølge Fagbladet 3F var han kun innom Slovakia da de ble hentet i Bucuresti i Romania med minibuss og kjørt videre til Bring Trucking sitt kontor på Kastrup rett utenfor København.

– Transporten ble organisert av Bring, og på Kastrup sto min lastebil klar, har Jetzi tidligere sagt.

Ønsket ikke dansk rettssak

I april 2018 ble saken behandlet i byretten i København, men da var det ikke selve kravet som var til behandling, men om saken i det hele tatt kunne føres for retten i Danmark.

Bring ønsket at saken skulle føres i Slovakia, men det ble avvist av byretten. Deretter skjedde det lite før man i september 2019 fastslo at saken skulle opp i Københavns byrett 23. og 24. april i år.

Det blir det imidlertid ikke noe av.

Ny dato ikke klar

Årsaken er ifølge nettsiden tungt.no at samtlige rettssaker fram til 10. mai er utsatt på grunn av koronakrisen. Nye datoer for rettssaker som skulle vært gjennomført i perioden er foreløpig ikke satt.

Dermed må Jetzi, SLT og 3F vente på en endelig avklaring om han som rumensk sjåfør har krav på dansk lønn, og ikke slovakisk lønn for de fem årene han kjørte lastebil for Bring Trucking i Skandinavia.

Ifølge Fagbladet 3F er forskjellen i lønn på hele 1,8 millioner danske kroner, eller snaut 2.762.000 norske kroner beregnet ut fra dagens kurs.

Viste til EU-direktiv

Leder i Nordisk Transportarbeiderføderasjon og formann i 3F, Jan Villadsen, har tidligere sagt at både SLT og 3F mener sjåførene har vært utstasjonert i Danmark fra Bring Trucking i Slovakia, og at EUs regelverk tilsier at Bring Trucking har lønnet sjåførene feil.

– Vi har anlagt saken på bakgrunn av EUs utstasjoneringsdirektiv som sier at ansatte skal ha lik lønn for likt arbeid i samme land. Derfor har de krav på lønn på dansk nivå etter vår overenskomst, understreker Villadsen.

Det ble imidlertid avvist av Bring Trucking AS sin administrerende direktør, Martin Luptak, da København byrett behandlet spørsmålet om saken skulle føres i Danmark.

– Sjåførene ansettes i Slovakia, betaler skatt i Slovakia, avtaler ferie med kontoret i Slovakia, og lønnes etter slovakisk lov, sa han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse