JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eriksson fridde og fikk nei

Robert Eriksson ville skryte av regjeringens innsats mot ledighet og arbeidslivskriminalitet. Fellesforbundets landsmøte var lite imponert, og kontret med arbeidsmiljølov og bemanningsbransjen.
MINISTER PÅ BESØK: Arbeidsminister Robert Eriksson besøkte Fellesforbundets landsmøte mandag.

MINISTER PÅ BESØK: Arbeidsminister Robert Eriksson besøkte Fellesforbundets landsmøte mandag.

Håvard Sæbø

harald@lomedia.no

Arbeidsministeren var invitert til landsmøtet mandag kveld, og hans innledning omhandlet flere av Fellesforbundets kjernebekymringer. Som den økende arbeidsledigheten, og useriøse aktører som truer de bedriftene som fortsatt klarer seg.

– Det beste vi kan gjøre for å bremse ledigheten, er å sette i gang aktivitet, sa Eriksson, og nevnte tiltakspakken Regjeringen nylig la fram i statsbudsjettet.

– Og jeg er veldig bekymret for den økende arbeidslivskriminaliteten. Disse folkene ligger et hestehode foran oss hele veien. Men vi har en handlingsplan, blant annet med økt bruk av koordinerte tilsyn med flere etater, sa statsråden.

Les også: – AFP-tap er en skam for fagbevegelsen

Kvotering

Eriksson hadde bare halvannen time til rådighet mandag kveld, en tid som ble regnet som så knapp at det var innført kvoteordning på innlegg fra salen. De var fordelt distriktsvis, og kom ett etter ett, til stadig sterkere applaus.

– Det er ingen skam å snu. Gjør det nå, før vi må grave oss ned, sa Cicilie Dahl Løkås om endringen i arbeidsmiljøloven, som gir tilgang til midlertidige ansettelser uten spesielle forutsetninger, en endring en samlet fagbevegelse gjennomførte en politisk streik mot sist vinter.

Les også: 600 krevde handling mot krisa i industrien

Garantilønn

Et annet kontroversielt tema er såkalt «fast ansettelse uten garantilønn», som Fellesforbundet flere ganger har bedt Eriksson vurdere lovligheten av – og rast over at han har henvist til rettsapparatet.

– En grei test er vel at disse tar med arbeidskontrakten opp i banken og ber om lån. Får de det, er det en fast ansettelse, sa en ironisk forbundssekretær Steinar Krogstad.

Andre ville ha utvidet dagpengeperioden under permitteringer. Og hvordan hadde regjeringen tenkt å få flere lærlingplasser?

Enkelte hadde så mye på hjertet at de fortsatte å snakke ut i luften, uten mikrofon, etter at taletiden var ute.

Les også: Regulere eller forby bemanningsbransjen?

Sto på sitt

Men til slutt måtte statsråden få lov til å svare for seg. Og han sto på det han har sagt tidligere.

– Jeg tror helt oppriktig at flere ungdommer og innvandrere som står utenfor arbeidslivet kan få en sjanse til å prøve seg med de nye reglene for midlertidige ansettelser, sa Eriksson.

– Når det gjelder permitteringstiden, mener vi som sagt at den aller viktigste investeringen nå er å få opp aktiviteten. Og vi har et arbeid i gang for å finne ut hva som skal gjøres med nye tilknytningsformer til arbeidslivet, som såkalte faste ansettelser uten garantilønn. Det skal vi ta i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Så måtte han gå.

FLERE SAKER FRA FELLESFORBUNDETS LANDSMØTE:

Les også: Fellesforbundet i strupen på bemanningsselskapene

Tyngt skyts i EØS-saken

Innleie i byggebransjen øker fortsatt

Landsmøteglimt fra første døgn

Hytteproblemer på Fellesforbundets landsmøte

– VM er vår beste sjanse i Qatar

Stort trøkk på ungdomssaken

SE DIREKTE FRA LANDSMØTET

– Det er ingen skam å snu. Gjør det nå, før vi må grave oss ned

Cicilie Dahl Løkås

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse