JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OPTIMIST: For Kirill de Klerk var saken klar: Han skulle jobbe i industrien.

OPTIMIST: For Kirill de Klerk var saken klar: Han skulle jobbe i industrien.

Erlend Angelo

Etter årevis med permitteringer og lønnskutt, ansetter Rosenberg verft flere

Med milliardkontrakter og nyansettelser er Rosenberg verft i Stavanger på full fart opp av bølgedalen. Men det har kostet, forteller klubbleder Roy Inge Nilsen. – Alle har bidratt og ofret noe for å få det til, sier han.
2018102913251520181029140121

harald@lomedia.no

erlend@lomedia.no

STAVANGER: I september kunne Teknisk Ukeblad fortelle at norske verft ikke hadde hatt en så stor ordremengde siden 2008. På Rosenberg WorleyParsons trekker klubblederen linjene enda lenger bakover.

– Vi har ikke hatt så gode framtidsutsikter siden seint på 1990-tallet, sier Roy Inge Nilsen.

I mai inngikk selskapet en milliardkontrakt med Neptune Energy om en modul til Gjøa-plattformen i Nordsjøen. Den skal sikre arbeid til opp mot 300 mann i tre år fram til 2021. Og oppbemanningen på verftet har for lengst begynt.

– Vi har ansatt 150 stykker på gølvet det siste året, forteller Nilsen.

– Det er lenge siden vi har hatt en så lang horisont. De siste årene har vi stort sett bare kunnet se noen måneder framover i tid.

OMSTILLING OG ØKT PRODUKTIVITET: – I mange land er   fagbevegelsen veldig skeptisk til ord som omstilling og effektivisering, siden de antar det betyr nedbemanning. Men det handler om økt produktivitet, og økt volum, sier klubbleder Roy Inge Nilsen.

OMSTILLING OG ØKT PRODUKTIVITET: – I mange land er fagbevegelsen veldig skeptisk til ord som omstilling og effektivisering, siden de antar det betyr nedbemanning. Men det handler om økt produktivitet, og økt volum, sier klubbleder Roy Inge Nilsen.

Erlend Angelo

Ting skjer fort

En så kort horisont tar på. Nilsen forteller om folk som har sluttet frivillig, fordi de ikke orket å ha uvissheten hengende over seg.

– Og det er vel bare tre eller fire stykker i klubben som ikke har vært permittert, sier han.

Blant dem som har vært permittert er Cato Eikeland, som begynte på Rosenberg i 2008. Nå er han tilbake, og i likhet med resten av bedriften lysere til sinns.

– Det er veldig god stemning her nå, og mye arbeid.

– Men for et par år siden så det mørkt ut.

HODET HEVET: – Vi har et veldig godt arbeidsmiljø her, og egentlig har stemningen vært ganske bra hele tiden. Men den sank jo endel da det var på det verste med permitteringer og den slags, sier Cato Eikeland.

HODET HEVET: – Vi har et veldig godt arbeidsmiljø her, og egentlig har stemningen vært ganske bra hele tiden. Men den sank jo endel da det var på det verste med permitteringer og den slags, sier Cato Eikeland.

Erlend Angelo

Hjem fra Asia

Det var flere årsaker til nedturen i den norske verftsindustrien som særlig slo inn i 2014. Finanskrisa i 2008 og påfølgende fall i oljeprisen skapte dårlige globale forretningsforhold generelt.

Men i tillegg – og til enormt sinne i bransjen og fagbevegelsen – flyttet de store oljeselskapene, inkludert Statoil/Equinor, bestillingene sine østover, og særlig til Sør-Korea. I 2013 ble åtte anbud, verdt 25 milliarder kroner, vunnet av sørkoreanske verft.

– Det viktigste er at den trenden har snudd. Nå gir man heller kontraktene til norske verft, forteller Nilsen.

En av grunnene er de mange problemene som har oppstått med leveranser langveisfra; med manglende kontroll underveis i arbeidet, kostnadsoverskridelser og senere (og dyre) opprettinger etter flytting.

En annen er at norske verft har gjort seg mer konkurransedyktige på pris, ifølge Nilsen.

– Og det har vi fått til ved målrettet omstillingsarbeid, og særlig gjennom KonKraft, sier han.

Rettferdig konkurranse

«KonKraft» er et samarbeidsutvalg bestående av arbeidsgiverorganisasjonene Norsk Industri, Norsk olje og gass og Norsk Rederiforbund, sammen med LO-forbundene IndustriEnergi og Fellesforbundet. Oppgaven er å opprettholde konkurransekraften på norsk sokkel, og for norske bedrifter i og rundt oljenæringen. Utvalget utga sin første rapport allerede før finanskrisa i 2008, og har fortsatt jevnlig siden.

– Det har vært en tung tid, men vi har klart å gjøre oss mer konkurransedyktige, sier Nilsen.

– Det har vi blant annet gjort gjennom automatisering og robotisering, og forbedring av produksjonsprosessen generelt. Vi har sett på alle prosessene i hele bedriften. Og det har vært en prosess som har involvert alle, fra bunn til topp. Bedriften har jo måttet investere i nytt utstyr. Dessuten har vi hatt midlertidige lønnskutt; for å beholde jobbene, og ikke minst beholde kompetansen til oppdragene kom tilbake, forteller han.

– Det er det som er den norske modellen: Alle bidrar og samarbeider. Og det gjelder også mellom verftene. Vi har jo samme betingelser overalt, så vi konkurrerer ikke på lønns- og arbeidsvilkår. Vi konkurrerer på å være best på det vi gjør. Vi spiller i samme serie, med de samme reglene, så å si.

(Saken fortsetter under bildet.)

TILBAKE PÅ JOBB: Kveldssikftet er på plass.

TILBAKE PÅ JOBB: Kveldssikftet er på plass.

Erlend Angelo

Bygger broer

I den enorme produksjonshallen på Rosenberg WorleyParsons i Stavanger bygges det broer. Disse skal gå mellom plattformene på Johan Sverdrup-feltet, som ble første redningsbøye til norsk verftsindustri da kontraktene ble inngått i 2016. 70 prosent av dem gikk til norske verft.

Blant annet til brobyggerne på Rosenberg. Den ene brua skal bli over 100 meter lang, og veie 2.200 tonn. Produksjonen tilsvarer rundt en million arbeidstimer. Det er arbeid til 200 mann i to år. Ordrene til oljebransjen er av enormt format.

(Saken fortsetter under bildet.)

BROBYGGING: Denne broa er snart klar til avreise ut til  Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

BROBYGGING: Denne broa er snart klar til avreise ut til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Erlend Angelo

Dermed blir også opp- og nedturene så markante. Nilsen er oppgitt over det stadige snakket om «solnedgangsbransje» og denslags når det gjelder verftsindustrien. Han har stor tro på både bransjen og arbeidsplassen, og forteller at ni av elleve lærlinger som avla fagbrevet i år har fått jobb i bedriften.

Opp og ned og fram

Den neste blir kanskje Kirill de Klerk. 20-åringen går andre året som lærling, og vil ikke høre noe om at det er oppsiktsvekkende at ungdom ser en framtid i industrien.

– Nesten alle mine venner og brødrene deres har valgt industrien, forteller han.

– Og Rosenberg er et bra sted å være. Her kan man utvikle seg, sier den vordende platearbeideren, som ikke er skremt av de store svingningene man har sett de siste årene.

– I oljebransjen går det opp og ned. Så det er bare noe man må regne med. Uansett så vil Stavanger alltid være en industriby.

OPPBEMANNING: Rosenberg har ansatt 150 i produksjonen det siste året.

OPPBEMANNING: Rosenberg har ansatt 150 i produksjonen det siste året.

Erlend Angelo

Erlend Angelo

{"418550":{"type":"m","url":"/image-3.418550.849d45ee27","cap":"BROBYGGING: Denne broa er snart klar til avreise ut til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418553":{"type":"s","url":"/image-3.418553.10e40beede","cap":"OMSTILLING OG ØKT PRODUKTIVITET: – I mange land er fagbevegelsen veldig skeptisk til ord som omstilling og effektivisering, siden de antar det betyr nedbemanning. Men det handler om økt produktivitet, og økt volum, sier klubbleder Roy Inge Nilsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418565":{"type":"m","url":"/image-3.418565.faedd7a0ec","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418566":{"type":"m","url":"/image-3.418566.9e8793534a","cap":"OPPBEMANNING: Rosenberg har ansatt 150 i produksjonen det siste året.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418580":{"type":"s","url":"/image-3.418580.b90dad61a4","cap":"HODET HEVET: – Vi har et veldig godt arbeidsmiljø her, og egentlig har stemningen vært ganske bra hele tiden. Men den sank jo endel da det var på det verste med permitteringer og den slags, sier Cato Eikeland.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418587":{"type":"l","url":"/image-3.418587.adf72f3f0c","cap":"TILBAKE PÅ JOBB: Kveldssikftet er på plass.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"75","bgc":"#000000","bgo":0.88,"bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Rosenberg","closed":true,"place":"– Det har vi blant annet gjort gjennom a"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Rosenberg

Rosenberg Mekaniske Verksted er et skipsverft på Buøy i Stavanger.

Stiftet i 1896 av blant andre Sigval Bergesen d.e.

Er i dag eid av australske WorleyParsons.

Leverandør til norsk oljevirksomhet. Har etter flere år med permitteringer og nedbemanning, oppbemannet igjen i år, og håper å være 1000 ansatte før utgangen av året.

{"418550":{"type":"m","url":"/image-3.418550.849d45ee27","cap":"BROBYGGING: Denne broa er snart klar til avreise ut til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418553":{"type":"s","url":"/image-3.418553.10e40beede","cap":"OMSTILLING OG ØKT PRODUKTIVITET: – I mange land er fagbevegelsen veldig skeptisk til ord som omstilling og effektivisering, siden de antar det betyr nedbemanning. Men det handler om økt produktivitet, og økt volum, sier klubbleder Roy Inge Nilsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418565":{"type":"m","url":"/image-3.418565.faedd7a0ec","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418566":{"type":"m","url":"/image-3.418566.9e8793534a","cap":"OPPBEMANNING: Rosenberg har ansatt 150 i produksjonen det siste året.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418580":{"type":"s","url":"/image-3.418580.b90dad61a4","cap":"HODET HEVET: – Vi har et veldig godt arbeidsmiljø her, og egentlig har stemningen vært ganske bra hele tiden. Men den sank jo endel da det var på det verste med permitteringer og den slags, sier Cato Eikeland.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418587":{"type":"l","url":"/image-3.418587.adf72f3f0c","cap":"TILBAKE PÅ JOBB: Kveldssikftet er på plass.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"75","bgc":"#000000","bgo":0.88,"bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Rosenberg","closed":true,"place":"– Det har vi blant annet gjort gjennom a"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}